Тврдње оптужених: Новац из "Шума Српске" завршио у врху СНСД-а, за АТВ и ИГОКЕУ?!

У саопштењу, које преноси портал Бањалука-24.цом, се наводи да је "врло селективно одабрана група људи" који су осумњичени да су оштетили Шумско газдинство "Борја" због чега позивају полицију РС да "одговоре на све детаље пословања теслићке шумарије, као и на пословања многих других шумских газдинстава, потраже у врху СНСД-а..."

Република Српска 01.05.2021 | 10:45
Тврдње оптужених: Новац из "Шума Српске" завршио у врху СНСД-а, за АТВ и ИГОКЕУ?!

Због сумње да су оштетили Шумско газдинство "Борја" за више од милион марака, МУП Српске поднио је извештај против седам особа.

Медији су пренијели да се осумњичени Стојан Божић, Зоран Гаврић, Миломир Кршић, Мићко Марковић, Милован Готовац, Младен Маркочевић и Срђан Кљечанин.

Укупна материјална штета биће утврђена након извршеног вјештачења, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, које је поднијело у четвртак, 29. априла, Окружном јавном тужилаштву Добој извјештај против седам лица. 

“Ријеч је о кривичним дјелима незаконито поступање у привредном пословању, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, спречавање доказивања, фалсификовање или уништавање службене исправе и пустошење шума”, наводи се у саопштењу МУП-а Републике Српске.

Да је криминал присутан у "Шумама" Српске највише је у јавности говорио посланик СДС Миладин Станић, који је константно, годинама уназад, на сједницама НСРС упозоравао владу и надлежне институције на системско уништавање "Шума", што се, како тврди, дешава под палицом људи из власти и блиских њима.

Након што су откривена имена осумњичених да су оштетили Шумско газдинство "Борја" за више од милион марака, у јавности се појавило и саопштење тих лица који тврде да је све поличка позадина и намјештаљка.

У саопштењу, које преноси портал Бањалука-24.цом, се наводи да се ова истрага врши већ готово пола године и да је "врло селективно одабрана група људи којима је блокирана дјелатност и преко одабраних медија вођена права харанга".

Даље се наводи да је ово први конкретан потез полиције и да га због тога осумњичени за нанету штету поменутом предузећу поздрављају., али наводе да ће основаност овог извјештаја се врло брзо видјети на суду када ће њихови адвокати "прецизно указати на који начин полиција проводи истраге и како селектује своје мете".

Као другу чињеницу, они истичу да све што су имали од чињеница инспектори су имали већ у новембру прошле године, одмах послије избора када су и одузели робу и почели медијску кампању.

"Под број три обавјештавамо јавност да је сав “доказни” материјал наше полиције роба коју су Шуме Српске уредно фактурисале и која је уредно плаћена, а која је у међувремену уграђена у клупе у Заводу Мирослав Зотовић којем је Влада РС исту робу поклонила. Тако да су по први пут у историји кривицног права материјални докази истесани у клупе прије него сто је извјестај послат у тужилађтво", стоји у тој објави, коју преноси портал Бањалука-24. цом.

Осумњичени позивају полицију РС и, како наводе, њеног високог функционера који директно стоји иза ове акције, да "одговоре на све детаље пословања теслићке шумарије, као и на пословања многих других шумских газдинстава потраже у врху СНСД-а, јер све што је тражено од привредних субјеката који се баве шумарством тражено за кампању СНСД-а, за АТВ, за ИГОКЕУ, о чему ћемо детаљно упознати и тужиоца и јавност".

Испод ове објаве стоје имена осумњичених: Срђан Кљечанин, Младен Маркочевић, Стојан Божић, Зоран Гаврић, Миломир Кршић, Мићко Марковић и Милован Готовац.

Како портал Бањалука-24. цом сазнаје, мјесечне “коверте” од шумских послова, као и из осталих ресора иначе завршавају код породице Додик.

Један од осумњичених је власник двије фирме чије трупце је заплијенила инспекција. То су фирме "Кљечанин – Цомпанy", чије партнерско предузеће је "Дрво - Еxпорт".

Власник поменутих фирми Срђан Кљечанин у изјави РСЕ тврди да се ради о “политичкој истрази”.

"Прво да напоменем да сам одборник у Скупштини општине Теслић испред Савеза независних социјалдемократа – Милорад Додик. Више година трпим политичке притиске. Што се тиче "Дрво-Еxпорта", једне од мојих фирми, тачно је да је радила на том подручју. Све што је посјечено урађено је у складу са законом. Што се тиче одузимање робе у фирми "Кљечанин – Цомпанy" желим да кажем да је то политички намонтирано да би ме прислили и уцјењивали да не размишљам својом вољом и да вршим некакве услуге за разне политичаре", казао је Кљечанин.

Он даље наставља да му је шумарство фактурисало робу и да је уредно платио око 160.000 марака.

"Заплијењено ми је 1.200 плаћених кубика и одвезено неким непознатим камионима из Бањалуке. Послије 20 дана сам добио потврду да ми је роба одузета. Тужио сам инспекцију Суду у Бањалуци. Ако је незаконита сјеча, зашто сам плаћао робу“, каже Кљечанин.

У Инспекторату Републике Српске за РСЕ су казали да одузети трупци нису имали „потребну документацију као доказ о поријеклу.“

„То раде политичари. Не желим да спомињем имена. Није то ништа неуобичајено и то вам кажем без икаквог страха. Свака политика се финансира из неког ресурса. У општини Теслић једна политичка опција финансира се из општинског буџета. Друга политичка опција се финансира преко шумарства. Није необично да се десило пред локалне изборе. Свако се ту упетљавао и грабио. Да нисам давао новац људима из политике које не желим да именујем не бих био дужан за порез и пословао бих и живио нормално, без оптерећења.

То је био главни проблем, јер више то финансијски нисам могао да издржим. Није у реду да не плаћам порез и те ствари, а да морам извршавати оно што они кажу. Кад те нечасне људе више нисам могао да трпим онда су скочили да ме униште скроз, али им поручујем да неће“, наводи Кљечанин.

Он у разговору РСЕ није хтио открити имена ко су људи из политике који су умијешани у те незаконите радње.

(БН/БАЊАЛУКА-24.цом/РСЕ) 

Коментари / 90

Оставите коментар
Name

ц

01.05.2021 08:55

Криминала је сигурно било, само што више народ не вјерује МУП кад и пријави криминал, мисли да скривају још већи, не односи се само на овај случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логикс

01.05.2021 09:20

Чујем да несмијес да одес на ријеку да оперес ауто јер ако те шумар пријави казна а у шуму са сјекиром ни да завирис али зато криминалци са власти у суме долазе са камиинима великим моторкама и пробирају ста це да сијеку ,е то се зове пустосење насих шума ..Подрска Богданицу на изборима морала је нецим да се плати .е то је то ..

Name

Искрено!!!

01.05.2021 09:25

Добро ми хљеба имамо!!! А јадника који узме метар дрва, да поридицу прехрани ,казњавају и приводе по полицијским станицама!!! Брука и срамота!!

Name

з.к.мафија

01.05.2021 10:35

Кум земаљске мафије Ацика Деурић, који је укњижио Буди Станковићу 400 дулума земље пољоп. школе, себи је у Хан Пијеску укњижио 100 дулума висико економске државне шуме. То су му укњижиле Комисије на излагању новог премјера (Владо гиометар из Милића, правник Рашо-из Сребренице, шумски гиометар Жарко Петковић и шефица уреда за катастар Љиша Мировић (сви докуметнти су у СДС, ПДП).

Name

Биља

01.05.2021 08:59

Хоћел се клупко почети одмотавати.Видим да овдје свако сваког у шаху има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

01.05.2021 09:11

Треба похапсити оне што врше прераду,осудити на дугогодисњу робију а онда ове из шумарства кажњавати!

Name

Рее

01.05.2021 12:21

Прво на Соколац,и онда це се све одмотати

Name

...м

01.05.2021 20:14

Ко је дао паре и колко пара за постављање Кецмана у Потоке и Жеље у Рибнику?Сви у Рибнику знају само незна руководство шума.Ни Стојичић нема појма каже!

Name

За кљецанина

01.05.2021 09:01

А да ниси дио мафијаске хоботнице која унистава све у РС зивио био нормално али ви сте алави и проклети е сада и одговарај, али није то ниста треба ти одузети све сто си стекао јер си обављао јавну функцију и имао фирму сто је против закона .у хапс сви редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2021 09:16

Знам само једни да људи који су у том проклетом и мафујаско СНСД паркирају камијон и тиваре у суми стаим је драго а сиририњу сумари пријављују за обицну стозину ..е сад нека свако одгивара завсвоју одговорност и послусноат веког Баје.

Name

јана

01.05.2021 09:25

Тачно тако и ко то сад треба ријешит.

Name

ТЕШКО НАМА

01.05.2021 09:05

Кад нестану трупци а појаве се девизе ја могу само дасе досећам! Спремају тутањ на Женевско језеро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

01.05.2021 09:06

Сисо реци ко су људи и наведи имена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.05.2021 09:06

Чим их истина дотакне позивају се на “политички притисак”....сакривају се иза Система да их штити (судство, медији, полиција, странка)...лопови до сржи, а кукавице..фрајери, погледајте истину, суочите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балван прва класа

01.05.2021 09:13

Народ нема појма, слепер те градје коста 20хиљада марака, кад продје камион народ мисли "ма јбс дрва" а оно тамооооо! Из фоце сваку ноц иду камиони таман кад је смјена полиције! Сваки дан, па пута толико и толико.....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

01.05.2021 09:14

А коме ће другом, неће ваљда мени, само они морају да живе,зато смо ратовали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дојпацк Гуру

01.05.2021 09:14

Шумско газдинство "Баја"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧОБАН..

01.05.2021 09:21

ЈЕРКО КЉЕЧАНИН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

катастрофа

01.05.2021 09:24

Да нисам давао новац људима из политике које не желим да именујем не бих био дужан за порез и пословао бих и живио нормално, без оптерећења.Ма пропјево би ти бато и то како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

01.05.2021 09:30

Шта још треба да се догоди да овај ,,слијепи"народ прогледа својим очима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.05.2021 09:49

Треба само истина.

Name

Ре

01.05.2021 09:58

Ништа, важно је да не пуца...ћути и не таласај...јбг, мора овако да буде...а шта ћеш, свуда се краде...итд. Све изговоре смо научили, само се не знамо борити за праву ствар, за бољи живот.

Name

Ре Миркане

01.05.2021 12:08

Па и ја би слагао на власт када би ме клепили у кради. Да да давао сам паре власти. Нема везе иако си давао сад у затвор кад си глуп!!!

Name

Урке

01.05.2021 09:41

Све лопов до лопова маму вам је*ем. Засто немозес да казес коме си давао паре из врха СНСД-а!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондонски дјак

01.05.2021 09:50

Дио пара је заврсавао у СП код Ђокица, лазног социјалисте. Провјерено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пионеер

01.05.2021 10:16

Слика говори све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.05.2021 10:31

Ето вам "баја" зато ми радимо за 520 км. Брука. Ста ту још има народ ће сазнати кад ова власт падне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

01.05.2021 11:38

Кад ови падну нови настављају гдје су они стали. У суштини ти нови су у ствари стари.

Name

мими53

01.05.2021 10:34

А, засто се не испита пословање КК Игокеа ,колика су примања играца ,ко то финанцира ,колико криминала има у том клубу??? Ко је и због цега направио приватном клубу Спортску дворану у Лактасма? Посла за Крим. полицију и Тузиластво има преко главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук Самотњак

01.05.2021 10:37

Логична пресуда јер је предсједник Уставног суда РС, г-дин Селман Дзерард објективан и реалан цовјек који осјећа и живи живот као сваки грађанин и није подложан притисцима са страна, ма од кога долазили. Да су нам људи попут њега на кључним позицијама, били би као Свицарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

01.05.2021 10:43

Хоцете реци да је СНСД нецасна лоповска партија и да породица Додик краде паре из јавних предузеца. П.С.-Ста мислите јели то истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србин

01.05.2021 12:24

Наравно да није истина.Да он и пензионерима а Бога му и по неком борцу проценат од своје провизије

Name

Медо

01.05.2021 11:02

Најбољи примјер за то је Соколац. Сви одборници снсд-а раде у СГ Романија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рее

01.05.2021 12:19

И сви зетоки лопови,и сви имају станове у Београду

Name

Wwww

01.05.2021 11:04

Ала. Милораде. Дође нам. Главе. Лако је тако. Бити. Богат. Цовјек. Воли. Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.05.2021 11:21

УХ ШТО СУ ОТКРИЛИ АМЕРИКУ, ПА ТО ЗНАЈУ И ПИЈАНЕ ВРАНЕ А ГДЈЕ СУ ДО САД БИЛИ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очауш

01.05.2021 11:24

Министар Лукач је неколико пута био код Срдјана Кљечанин у Очаушу.Видјали смо га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

01.05.2021 11:31

Код нас на Сокоцу само казу имамо зелено свјетло одозго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очауш

01.05.2021 11:33

Богданић, Лукач, Додик то су главни људи за крадју шума.Ови што су оптужени су само њихови пијуни, они ће надрљати а ови профитирају.Зато нека све јавно кажу нека и не штеде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.05.2021 13:49

Подавили се дабогда за столом на КРСНУ СЛАВУ килико су гладни! МАРШ СВИ У ПМ КОЈИ СУ КРАЛИ РС!

Name

Лугар

01.05.2021 11:33

Код мене сјекли на Романији за кампању све редом,сад ме премјестили на други рејон и све добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

01.05.2021 11:41

Соколацки ГАНГ на дневној основи краду као негдје на годисњем нивоу,и то све имамо зелено ОДОЗГО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.05.2021 12:11

Одозго је на Романијј Цицко а не снсд.

Name

Сумар

01.05.2021 12:51

Мени казу само да морају на јахорину,а узмем и ја себи да се не лаземо.

Name

Сумар

01.05.2021 11:46

Ста смо ми посјекли за кампању у Сокоцу а и за Цосу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

01.05.2021 11:52

А против драска пријава сто је изасао пред народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

01.05.2021 14:01

Ејј.јаране против Драска пријава зато сто Драско постено ради свој посао а они цим осване дан кују планове како да покраду и народ и дрзаву ваљда је то народу барем сада јасно ..Овај народ ако иста зна треба да у сваком смислу подрзи људе попут Драска јер ако мисли да боље зиви .јер ови мафијаси са власти сад гуле козу овој дрзави.

Name

Сг РОМАНИЈА

01.05.2021 11:52

Само сјеку и казу сути то је одозго

ОДГОВОРИТЕ
Name

рее

01.05.2021 12:42

100% тацно

Name

Доњи Рибник

01.05.2021 11:56

Новац из рибничке и поточке шумарије гдје заврши нај боље зна Никола Шпирић, јер он сакупља харач са та два мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...м

01.05.2021 20:19

Истина.А сви знају и колко пара је дато за постављење директора у тим шумаријама истом том сиједом билмезу!

Name

Синдикат

01.05.2021 11:56

Колико се украде из Соколацке сумарије а ови лопови говоре само иде то горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

01.05.2021 12:08

КК ИГОКЕА је спортска организација која ја паразит за грађане Лакташа и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.05.2021 15:23

Игокеа је један сељацки клуб. Кад падне Миле битанга и тај клуб це наци своје мјесто које му припада, а то је на сметлишту.

Name

Митар

01.05.2021 12:32

Мислим да је касно за све!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.05.2021 12:38

Добро је пензионери и борци задовољни, пензионери посебно највеће бирачко тијело свака част СНСД кад мисли о нама и борцима да имамо пристојан живот Стварно се питам кад ће овај народ прогледати а образованост и писменост да неспомињем најачи у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крса

01.05.2021 12:41

Зна се коме коверте иду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молер

01.05.2021 12:47

Скупљају Соколацки мафијаси и носе на Јахорину,мозе сума јос да трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

01.05.2021 12:50

Сви у Теслицу знају одакле сам и ја да иза Срдјана стоји Додик и СНСД. Годинама у назад раде и сви то знају у Теслицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

01.05.2021 13:28

Ако је новац ту заврсијо ту одговорности нема.

Name

Том анд дзерy

01.05.2021 14:03

Сви људи горе у планини знају за криминал овог цовјека и његових адута али се сути јер како казу несмијес пуно да прицас власт стоји иза њих.

Name

Синдикалац

01.05.2021 13:07

Славен посматрац пљацке,нико га не бенда ни за суву сљиву,ухвати и он коју хиљадарку,али главне паре млати Лакетиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

01.05.2021 13:13

Руководство соколацке сумарије су висе Београдјани него Сокоцани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВОБОРАЦ

01.05.2021 13:17

СВЕ ЈЕ ОВО МАЛА МАЦА ШТА ЈЕ У СОКОЦУ. ТУЗИЛАСТВО СВЕ ИМА, АЛИ ЂЖАБА, КРАЂА ЦВЕТА...БАСЕВИЋ, ГОЛИЈАН, РАДИЋ...ИТД. ЛЕГЕНДА КОРМИЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

рее

01.05.2021 15:35

Неце ни то дуго.

Name

Сумар

01.05.2021 13:18

Само погледајте возни парк руководства у сг Романији и њихове милионске некретнине од Србије до Црне Горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суме

01.05.2021 13:20

ЈПС СУМЕ РС АД СОКОЛАЦ ТРЕБА ЗАПЕЦАТИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

01.05.2021 13:25

Висе од дупло се илегално посијеце у сваком газдинству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.05.2021 13:28

Теска пљацка јавног добра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

01.05.2021 13:33

Није само Теслиц,сва газдинства су иста,мислим да је ово само поцетак!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.05.2021 15:27

У Рибнику, Висекруна влада уз помоц Зорана Стојцица Шворца. Вријеме це показати колико су та два лопова ојадили газдинсто, опстину, дрзаву и раднике.

Name

Тања

01.05.2021 13:36

Сва газдинства су у криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...м

01.05.2021 20:21

Рибник и Потоке контролисе исти чоек! З.С. Он узима и дио носи даље!

Name

Мицко

01.05.2021 13:38

Суме су легло криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

01.05.2021 13:46

ДИ "Врбас" је прерадјивао најквалитетније трупце у намјестај од пуног дрвета, те цак посредовао у извозу посјецених ендемских врста... Само да се дода на оних, само 60, прозваних "његових" фирми... јебо вас поглавник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕКО..

01.05.2021 13:51

ПА ПРИЈАТЕЉУ ДРАГИ, ПА ТИ ИСТИ КРИМИНАЛЦИ ДОНИЈЕЛИ СУ ЗÁКОН И О ОПОРЕЗИВАЊУ ШУМСКИХ ПЛОДОВА НЕ ИЗ РАЗЛОГ ДА ЧЕ СЕ НЕКО ОБОГАТИТИ ОД ПÁР КИЛА МАЛИНА, ЈАГОДА, ИЛИ ГЉИВА ВЕЧ ДА СЕ НЕОТКРИЈЕ КРИМИНАЛНО СЈЕЧА ШУМА КОЈА ЈЕ И ТАКО УНИШТЕНА... САМО ПОЛАКО САВ КРИМИНÁЛУ КОРУМПОВАНЕ ВЛАСТИ ДОЧИ ЧЕ НА ВИДЈЕЛО, СВЕ ПОЈЕДИНАЧНО ОТКРИВЕНО, ПУНИ ЧЕ ИХ ЗАТВОРИ БИТИ САМО ТŘЕБА СТРПЉЕЉА... ПРАВДА ЈЕ СПОРА АЛИ СИГУРНО, ДОЧИ ЧЕ КАДА ТАДА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугија

01.05.2021 14:15

Нека дођу у Палеж да обиђу одјеле 14 шта се радило управник говори за изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.05.2021 14:58

Цитава Кнезина је опустосена,данима се сјеце у рј Палез

Name

Требевиц

01.05.2021 14:33

Зубиц помоцник министра,све горе продаје (суму,плацеве) све зиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радош

01.05.2021 14:41

И Вучевица чајниче је дала и јос даје огромне паре високим функционерима из снсд странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светлана

01.05.2021 15:38

Ово је изгледа опсти хаос,зато на време безите,бар децу склоните!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

01.05.2021 16:04

Теслиц је пробни балон,ако се крене даље готово је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

01.05.2021 17:28

Лоповииии Лоповиииии Лоповииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

01.05.2021 17:32

Само Вукан,ово је све дзаба прицати,два дана и то је то,једино их вукан мозе истјерати на цистац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

01.05.2021 17:33

Иде и ЗКК Орлови из БЛ. Прошле године добили 48,000 км. Питајте Луку Лугоњу колико је од тога завршило у његовом дзепу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дангуба

01.05.2021 17:40

Ја ста уради црни Видојко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силван

01.05.2021 20:10

Једно питање за препостеног патриоту Легенду Јоловица.Дали знас да је управник ст.горе Голијан купио стан у Бг.и да је наруцио нову скоду за 60 000 км?Ако невјерујес питај га,и објасни народу Сокоца како је то успио да и ми покусамо постеним радом,брука и срамота сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рее

02.05.2021 05:35

Има ту јос много,али полако

Name

Лаки

01.05.2021 20:11

Додји те у Србац сумари носе два телефона висе имају дзипова и станова него ја кокосију молим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.02.2024 20:33

Криминац додо и његов пијун руфе Пусти воду да говна оду

ОДГОВОРИТЕ