Како разликовати прољећну алергију од короне?

Период је прољећних алергија које понекад могу бити узбуна која лажно упућује на вирус корона.

Здравље 08.05.2021 | 11:41
Како разликовати прољећну алергију од короне?

О ковиду и респираторним проблемима узрокованим алергијама, у емисији "Нови дан" на телевизији "Н1" говорила је сарајевски пулмолог и алерголог Зехра Диздаревић.

"Добар стручњак може да разликује да ли је у питању ковид инфекција или је алергија. Код ковид инфекције немамо тако изражену ринореју, односно цурење из носа, као што имамо код алергијских манифестација.

Немамо оне особине неких промјена по кожи, односно промјена које могу да иду са алергијом. Али зато имамо неку малаксалост, болове у мишићима, али та малаксалост и болови у мишићима такођер иду и са грипозним стање и са прегладним стањем и алергијама.

Код ковида иде са јаком малаксалошћу, јаким боловима у мишићима. Ковид инфекција је нешто сасвим друго, нешто ново у што смо се упетљали и о чему читав свијет не зна довољно.

Вакцина је најбољи лијек и превенција. Има неколико врста вакцина, није ниједна лоша и узети коју добијеш и која ти буде намијењена", каже Диздаревић.

Она је објаснила шта корона ради организму.

"Знате шта ковид ради? Нема шта не ради. Како уђе, прво ствара колонизацију вируса. Та се колонизација налази на трахеји и дисајним путевима. Ту му се не свиђа, позитиван је, али нема још никаквих реакција. Он иде и тражи нову станицу. Он опстане само на живој станици, на мртвој никако и продире до дисајних путева, до најудаљенијих. Корона вирус тражи најљепши дио плућа. Разара плућно ткиво, алвеоле, дисајне путеве. Разара плућа", објашњава она.

(Н1)

 

Коментари / 0

Оставите коментар