Наполеона је "убила" најобичнија колоњска вода?!

Нова студија сугерише то јест могуће је, да је Наполеона Бонапарту "убила" најобичнија колоњска вода! Односно његова велика оспесија ка колоњској води.

Занимљивости 11.05.2021 | 16:36
Наполеона је "убила" најобичнија колоњска вода?!

Војсковођа и цар Француске Наполеон Бонапарта умро је 5. маја 1821. године на забаченом атлантском острву Света Јелена, где је шест година био у изгнанству.

Док је обдукција као узрок његове смрти наводила рак желуца, постоје и теорије према којима је Наполеон заправо - отрован. Истраживач у области биохемије Парвез Харис са Лајкастер универзитета, има нову теорију - Наполеон се отровао есенцијалним уљима из свог омиљеног мириса односно колоњском водом!


Војни геније имао је праксу да дневно користи неколико боца колоњске воде, а истраживања су показала да есенцијална уља која се користе у производњи мириса, могу некада утицати на рад ендокриних жлезда и узроковати туморе.

Према професору Харису, прекомерна изложеност овим уљима објашњава нарушено Наполеоново здравље у последњим годинама живота, па чак и настанак фаталног карцинома желуца.

"Многи указују на узорке Наполеонове косе узете још за живота, који су имали висок ниво арсена - али ова теорија је сада оповргнута. Већина људи током Наполеонове ере имала је висок ниво арсена у својим системима због лекова који садрже арсен и козметике које су користили. Оно што су пропустили су огромне количине колоњске воде које је Наполеон користио", рекао је проф. Харис пише ртс.рс

Наполеон је био велики промотер колоњских вода, које су први пут ушле у комерцијалну производњу 1792. Тада су могли да их приуште само моћни и врло богати Иако Наполеон није волео лекаре и избегавао је лекове, био је уверен у здравствене бенефиције колоњске воде.

"Дакле, најмање 20 година купао се у мирисима, поливао се њима, а флаше пуне парфема носио је и током војних похода", објаснио је професор Харис.

Својевремено је Наполеонов произвођач парфема Герво Шардин, имао трајни налог да испоручује 50 бочица мириса сваког месеца. На једном тромесечном рачуну из 1806. године приказана је количина од 162. боце у износу од 423 франка.

Сматра се да је колоњска вода подсећала тадашњег француског цара на његово родно место Корзику, а један од главних састојака мириса био је рузмарин, који је растао међу литицама и стеновитим грмљем медитеранског острва.



"Иако му је коришћење мириса можда спасило живот заштитивши га од смртоносних бактерија и вируса током његових похода у различитим деловима Европе, као и у Азији (Сирија) и Африци (Египат), на крају га је то убило због претеране употребе која је трајала деценијама", каже Харис.

Кућа на Светој Јелени где је боравио Наполеон, наводно је имала лоше услове за живот, рачунајући буђ и влагу.

Наполеон је више пута писао жалбе на животне услове његовом чувару и гувернеру острва, док су се његови службеници жалили на "прехладу, влажне подове и лошу проветреност просторија".

И Наполеонов лични лекар, упозорио је британске власти да услови у којима бивши владар борави, штете његовом здрављу. Савремени истраживачи такође су указали на утицај боја и лакова на зидовима које су садржале бакар и арсен, за које се сматрало да су испуштале отровна испарења.

(Занимљивостидана.цом)

 

Коментари / 0

Оставите коментар