Не једете воће? Ево како то дјелује на организам

Ако не једете воће можда ћете размислити о томе када прочитате што то чини организму и колика је заправо корист једења воћа.

Здравље 12.05.2021 | 19:38
Не једете воће? Ево како то дјелује на организам

Ако не једете воће пропуштате у тијело унијети битне нутријенте попут витамина, минерала, флавоноида, полифенола и осталих спојева који су битни за нормалну функцију организма. Осим тога, можете искусити неке неугодне посљедице ако не конзумирате воће.

Дебљање
Воће може замијенити нездрави фаст фоод за којим многи посежу у тренутку глади. Воће је богато водом и влакнима што поаже да се осјећамо сито и може спријечити преједање.

Студија објављена у часопису Аппетите показала је како су људи, који су прије оброка појели јабуку, појели мање и унијели у просјеку 187 калорија мање. Они који су пили бистри сок и јели кашу од јабуке прије оброка, нису имали такав ефект, а све због количине влакана у свјежој воћки.

Болни мишићи
Ако не једете воће, а тренирате, упале мишића након тренинга могу бити пуно болније. Како би мање бољело најбоље је јести бобичасто воће. Једна студија је показала како боровнице значајно смањују упалне процесе и упале мишића након тренинга. Једноставан смоотхие од боровница може значајно убрзати опоравак мишића јер смањује оксидативни стрес након тренинга. Осим тога, сок од вишње значајно смањује болове у мишићима након трчања и потиче опоравак мишића.

Хипогликемија
Умор и вртоглавица су уобичајени симптоми ниске разине шећера у крви, односно хипогликемије тијеком тренинга. Избјегавањем воћа пропуштате  један од најлакших и најбржих начина да тијело опскрбите “горивом”, тичније гликогеном који вам је потребан да завршите тренинг.

Воће је добар извор здравих угљикохидрата, што их чини одличним и брзинским извором енергије због којег неће бити напухнути прије тренинга. Осим тога, како је воће богато влакнима оно неће узроковати нагли раст и пад шећера у крви.

Снажне жудње за слатким
Жудња за слатким често сезанемарује као нуспојава избјегавања воћа. “Највећи примјер тога је жеља за чоколадом”, рекла је дијететичарка Триста Бест. “Чоколада садржи значајну количину магнезија баш као и банане те авокадо. Када тијелу недостаје магнезија, жудите за чоколадома, додаје.

Воће садржи микронутријенте и спојеве који су тијелу потребни како би нормално функционирало. “Када те нутријенте не уносимо воћем, можемо бити у дефициту”, каже Бест и додајте како то може довести грицкања не тако здраве хране.

Респираторни проблеми узорковани тренингом
Спорташи који ограничавају унос воћа могу имати више респираторних проблема. Истраживања сугерирају да су спорташи који су на дијети с пуно оксиданса заштићени од респираторних проблема које узрокује тренирање и загађење. Наравно, те антиупалне нутријенте може се добити и из поврћа, али стручњаци препоручају разнолику дијету која садржи и воће и поврће.

Проблеми с пробавним трактом
Без влакана и нутријената из биљака који се зову полифеноли, који се налазе у воћу и поврћу, микробиому пробавном суставу може испасти из равнотеже. Знанственици вјерују да то игра велику улогу у појави болести укључујући алергије, кардиоваскуларне болести, дијабетес и претилост. Добра вијест је што је пробаву лако вратити у равнотежу.

Једна студија је показала како су жене које су јеле двије јабуке дневно повећале количину добрих бактерија у цријевима у само два тједна. Истраживачи то приписују пектину који се налази у кори јабуке.

Вјетрови, напухнутост, затвор…
Ово је још један потенцијални симптом неуравнотеженог микробиома у цријевима. Влакна у воћу дјелују као природни пробиотици који хране добре бактерије. Превише лоших бактерија резултира вјетровима, напухнутости, затвором па чак и кроничном упалом у тијелу која може утјецати на имуносни сустав и кардиоваскуларно здравље. Но, једење само двије порције воћа дневно може спријечити ове бројен проблеме.

Грчеви мишића и висок притисак
Иако се чини да ова два проблема нису повезана, оба се могу погоршати због недостатка калија у тијелу. Калиј опушта крвне жиле што спушта тлак, смањује ризик од можданог удара и ублажава грчеве мишића. Воће је изврстан извор калија. Највише га има у бананама, наранчама, дињама, грејпу и сухом воћу попут сухих шљива и датуља.

Старење коже
Избјегавање воћа избјегавате и антиоксидансе, витамине и минерале који су кључниза здравље коже. Примјерице, бобичасто воће је пуно витамина Ц који потиче стварање колагена и јачање имунитета, пише Еат тхис.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар