Израел извео нови напад на више локација у Гази

- Израелска ратна авијација извела је рано јутрос серију масивних ваздужних удара на више локација у граду Гази.

Свијет 17.05.2021 | 07:26
Израел извео нови напад на више локација у Гази

Најновији напад је изведен само неколико сати након што је премијер Бењамин Нетањаху најавио нови, четврти рат с палестинским Хамасом који управља Појасом Газе.

У јутрошњем, 10-минутном нападу гађани су циљеви на ширем градском подручју Газе, акција израелске авијације трајала је дуже од јучерашње, најсмртоносније до сада у којој је погинуло 42 Палестинаца и према подацима из извештаја АП, јутрос су сравњене са земљом још три вишеспратнице.

Из израелске војске је саопштено да су напади изведени на суспектна пребивалишта деветориоце заповедника Хамаса широм Газе, али за сада нема података о броју жртава и материјалној штети.

Локални медији су пренели да су у јутрошњем удару на мети израелских ракета и бомби биле и главне приобалне саобраћајнице у западним деловима града, зграде безбедносних служби, а из локлане електродистрибуције је саопштено да је оштећен далековод из једине електране која снабдева електричном енергијом већи део јужних делова града Газе.

У јучерашњем ТВ обраћању нацији премијер Израела Бењамин Нетањаху најавио је наставак ваздушних удара "пуном снагом, до даљег, јер Израел намерава да Хамасу наплати високу цену", а подршку је добио и од свог политичког ривала, министра одбране Израела Бенија Ганца.

Припадници Хамаса су такодје наставили са ракетирањем насељених места у Израелу, лансирајући пројектиле из стабених четврти Газе.

Једна ракета Хамаса погодила је синагогу у граду Ашкелону на југу Израела само неколико сати пре вечерње службе поводом празника Шавут, али није било повредјених, потврдјено је из служби за ванредне ситуације.

У јучерашњим ваздушним ударима израелске ратне авијације на стамбене четврти читаве породице су остале затрпане у рушевинама, а прашина, стакло и делови зграда покрили су градске улице у Гази.

Палестински извори из Газе су синоћ саопштили да је број страдалих цивила након недељу дана сукоба са Израелом достигао 197 и да медју има 58 малолетника и 34 жене.

Више од 250 рањених градјана Газе је евакуисано у Египат на лечење и опоравак од повреда, потврдили су палестински медицински званичници, пренео је раније Тајмс оф Израел.

Према званичниом подацима у јучерашњим израелским нападима погинуло је укупно 42 људи, а медју њима је било чак десеторо деце, пренео је раније Ројтерс.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле Додик

17.05.2021 09:23

Само удрите по терористима.Подрска Израелу.

ОДГОВОРИТЕ