Вербални сукоб Вучића и Османи на Брду код Крања

Вербални сукоб између председника Србије Александра Вучића и Вјосе Османи, председнице Косова, обележио је први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо - Бриони који се одржава данас на Брду код Крања.

Регион 17.05.2021 | 14:11
Вербални сукоб Вучића и Османи на Брду код Крања

- Пробајте договор да постигнете, компромис, а то што ћете тужбама да претите пала мува на медведа, што би се у нашем народу рекло - поручио је Вучић Вјоси Османи током напетог дијалога, а преноси извор "Блица".

Османи је најпре протестовала јер се у заједничком документу, који би требало да буде усвојен, не помиње појам држава, а затим је оптужила Србију да идејама мењања граница "руши косовску независност".

Вучић је одговорио да се Србија "не слаже да вас зовемо цоунтриес - ево ја да вам кажем, ако је друге срамота да вам кажу".

- Што се тиче промене граница, ви сте их променили отцепљењем делова територије суверене државе. Нисте примљени ни у УН. Ми смо тражили да не буде промене граница, али оних земаља које су правно и међународно признате. А не принцип кад се Србија цепа онда може, кад неко други пита онда не може - одговорио је Вучић.

Османи је поново оптужила Србију за геноцид над косовским Албанцима током сукоба на Косову и ширење "малигног утицаја на Косово", а затим је затражила да се покрене процес о несталима. Вучић је на то одговорио да "не сме ни да каже колико српских породица тражи правду".

- Рекао сам на састанку са европским институцијама да ви укажете на било које место у Србији, јер ми Косово сматрамо Србијом, као и у централној Србији, где се налази било које место где је могуће наћи нестале, одмах ћемо да их ископамо. Али брутално се албанска страна супротставила нашој идеји јер би то значило да и ми можемо да покажемо места, као на пример у Ђаковици. Јер се плашите да отворите, плашите се шта бисте могли да нађете - рекао је Вучић.

Вучић је оптужио Вјосу Османи да причом о правди и геноциду шаље поруку да не жели компромис и дијалог, јер се нада да ће се Београд уплашити претњи.

Е, неће бити ништа од тога. Малигни утицај, а то је прва реч коју на енглеском научите, имају они који су хтели да разарају суверене државе. Пробајте договор да постигнете, компромис, а то што ћете тужбама да претите пала мува на медведа, што би се у нашем народу рекло - рекао је Вучић.

Први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо - Бриони, који се одржава данас на Брду код Крања, почео је у конгресном центру. Према ранијим најавама, на њему ће се разговарати о заједничким закључцима, можда и декларацији, о непромењивости граница на Западном Балкану, а биће речи и о последицама пандемије корона вируса и економском опоравку региона.

Састанку који се одвија иза затворених врата присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Хрватске Зоран Милановић, председник Албаније Илир Мета, председник Црне Горе Мило Ђукановић, чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, председник Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

дсц

17.05.2021 12:28

Тако је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМТ

18.05.2021 05:23

Нека си јој се наговорио.

Name

Зага

17.05.2021 12:54

Овај циркус це трајати све док запад не показе озбиљну намјеру да се донесе и усвоји конацно ресење. Косово никако не предати, па макар и по цијену мира. Нека они сто праве ред у тудјој куци, прво среде стање у властитој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кун'-фу Панда

18.05.2021 09:29

Тацно....

Name

Реално

17.05.2021 13:52

Гдје је проблем, како је Џаферовић културно причао са Вучићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

17.05.2021 14:12

Косово је дрзава и треба је под хитно признати да буде сутра свима боље а не горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само мало

17.05.2021 15:52

Хајде Саша, изађи ти из твоје куће или стана, поклони га мени, а ти изађи на улици да живиш.

Name

Саса

17.05.2021 16:31

Је ли то све што си достигао са својим мозгићем?

Name

Ђука

18.05.2021 05:41

Лако је туђе дати и признати , а кад му поменеш његово онда његов плитки мозак исплива . Саша кад си даровит поклони све своје што имаш да би ти било боље.

Name

Србија

17.05.2021 14:14

Не смије никад признати Косово, само бити стрпљив и чекати вријеме за реинтеграцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

17.05.2021 14:24

Нисам обозавалац Вуцица, али скидам му капу, свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.05.2021 14:26

Састанак иза затворених врата?! Значи, нешто се скрива од очију јавности. Није добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.05.2021 18:11

како тебе заборавише,срамота.

Name

ре

17.05.2021 18:52

а колико се 'састанака' одрзи преко тел да ми не знамо?

Name

Соња

18.05.2021 12:30

По цијену мира, не треба дати Косово.Само оштро доста је њоховог безобразлука, узели нашу земљу па сад да они командују. Они су највеће зло.

ОДГОВОРИТЕ