Вучић о самиту: "Није било бурно, уживао сам"

Пленарни састанак лидера Западног Балкана је завршен, а трајао је дуже због усаглашавања закључака. 

Регион 17.05.2021 | 14:33
Вучић о самиту: "Није било бурно, уживао сам"

- Ми смо прихватили предложене закључке, требало би заједнички да радимо. Било је много ствари око којих нисмо сагласни, једно кључно питање било је питање промена граница. Залажемо се за принцип немењања граница признатих од стране УН, то је једино тело у свету око којег можемо да се договоримо, а остатком текста смо задовољни. Други су тражили много више. Имали смо пристојан и добар састанак уз много реплика, дуплика, али на то смо навикли већ - рекао је Вучић.

Он је казао да је најважније да постоји концезус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

- Мислимо да границе не треба да се мењају, како ћете да кажете да поштујете принцип немењања граница кад 2008. не мењате? За нас се границе не мењају сем оне што су признате УН - додао је предсједник.

Истиче и да се "говорило се и о брисању граница између земаља у региону, много тога има добро у закључцима, али нисмо могли о свему да се договоримо", казао је Вучић.

- О границама мислимо различито али пронашли смо консензус - закључио је председник.

О наставку дијалога са Приштином

- Дијалог са Приштином би требало да се настави, али неко мора да разуме да што се дијалога тиче мора да постоји воља да се постигне компромис. Ако дођете и кажете да мора да буде "како ја кажем и никако другачије" онда то обично буде никако. Надам се да ће неко да разуме да мора да разговара, а не да наређује јер наредбе одавно не пролазе - истакао је председник.

Да ли је било напада на Србију?

- Мени није било бурно ја сам уживао. Џаферовић је говорио да нисмо границу потписали па сам му објаснио да смо једно договорили, а они су променили своје жеље када су дошли у Београд. Џаферовић увек прави ту врсту паралелизма и једнако су му криви Срби и Хрватска. Направио је шест или седам тачака за шта му је Србија крива, а шта Хрватска - казао је председник.

Додао је да је свако износио своје ставове јер је отворен дијалог, где се износе различите идеје.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар