Србија остаје војно неутрална, можете бити мирни!

Председник Србије Александар Вучић обратио се из Брисела после састанка са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом у седишту НАТО.

Србија 17.05.2021 | 18:57
Србија остаје војно неутрална, можете бити мирни!

На агенди билатералног састанка нашли су се политички дијалог, партнерски и практични механизми сарадње Србије и НАТО, као и мисија КФОР и њена улога у очувању безбедности на Косову и Метохији.

После састанка на заједничкој конференцији за медије први је говорио Столтенберг:

"Дијалог је најбоља платформа за проналажење решења у корист свих грађана Косова, које би гарантовало бољу и просперитетнију будућност за све".

"НАТО у потпуности подржава процес нормализације односа Београда и Пиштине. Дијалог најбоља платформа за проналажење решење за све грађане. Оно гарантује бољу и просперитетнију будућност за све. Због тога је важан конструктиван дијалог. Апеловао бих на све учеснике да у њему учествују конструктивно".

Столтенберг је пренео да је разговарано о многим безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан.

Он је казао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану, и да улаже напоре у тој области већ деценијама. Мисија КФОР, каже, је најбољи доказ тог опредељења, јер та мисија обезбеђује мирно окружење, слободу кретања за све на Косову на основу мандата Савета безбедности УН.

НАТО је, истакао је он, посвећен изгадњи снажног партнерства са Србијом.

Столтенберг је нагласио да НАТО поштује неутралност Србије.

"Суочавамо се са заједничким безбедносним изазовима, а партнерство може донети бенефите грађанима Србије", подвукао је он.

Подсетио је да НАТО са Србијом ради на реформи националних безбедносних структура, као и да Србија ради са НАТО на обуци ирачких војних лекара.

Вучић се захвалио на гостопримству, па рекао:

"Веома важан разговор за Србију".

"Имали смо одређених питања о одређеним нагађањима и добили смо јасан одговор генералног секретара. Он је истакао важност КФОР-а. Мислим да ће то довести смирење у срцима људи, не само на Косову и Метохији, већ у целом региону".

"Учинио сам све што је у мојој моћи да убедим Јенса Столтенберга да је Србија за дијалог, али то је процес. Морамо учинити све да очувамо мир. Хвала пуно господину Столтенбергу јер је увек био спреман да размотри сва важна питања за Србију отворено, да размотри веома тешка питања увек на начин који смирује ситуацију, хвала нашим партнерима из НАТО. Србија ће чувати своју неутралност, али то не значи да нећемо појачати сарадњу. Надам се да се ускоро видимо у Београду".

Председник Србије је напоменуо да је тема разговора био и дијалог Београда и Приштине.

"Не могу о свему да говорим јавно, али господин Столтенберг разуме нашу позицију и наш став, посебно када је останак КФОР-а на КиМ у питању. Став Србије је јасан. Србија је стопроцентно посвећена дијалогу".

Вучић је истакао важност мира и стабилности на Западном Балкану и лично се захвалио Столтенбергу због спремности на разговоре о проблемима са којим се Србија суочава. 

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гојко

17.05.2021 17:31

Зато рудоња иде у нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Махајтемолимвас

17.05.2021 18:43

Па сваки рат сте изгубили сада досли до памети боље икад него никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

17.05.2021 21:19

И БХ остаје војно неутрална. У супрутном, сјеца политицара. И стварање цивилних система битности и окрузења информацијама и стварима. Па који како воли нек изволи. Мислим то це бити свакако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мексико

18.05.2021 04:56

Мозете бити мирни Србија је неутрална. Пффф па ниси свјетска војна сила па да од тебе зависи мир дебилу. Вец си балкански агресор кроз историју па се ЕУ боји да не подивљате и због вас букне јос један рат који нема идеја ни циља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

18.05.2021 05:05

Јесте, али око ње НАТО алијанса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо јово

18.05.2021 13:42

нато ако је посвецен миру онда сам ја поклопац од сахта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.18.05.2021

18.05.2021 15:55

Гдеје НАТО прошо и остао тује само остала пустош и сиротиња.Остала су разарања и рушевине.Тешко оној земљи где НАТО уводи ред и демократију.

ОДГОВОРИТЕ