Вучић из Брисела: По сваку цијену ћу чувати мир!

Предсједник Србије Александар Вучић обратио се из Брисела, гдје борави у радној посјети и рекао да су мир и сигурност за Србију од највећег значаја.

Србија 17.05.2021 | 21:43
Вучић из Брисела: По сваку цијену ћу чувати мир!

- Очигледно је да смо разговарали око граница, ја сам говорио о лицемерју оних који су мијењали границе. Задовољан сам! Неопходност је очување мира - рекао је Вучић.

- Многи од присутних земаља чланица су мислиле да су много важније од УН. Садржином папира сам задовољан, то је једна прокламација нашег заједничког пута, подршке на европском путу. Све су свему добар састанак, у отвореном тону, и то је допринос развоју демократије у региону - додао је предсједник Вучић.

- Желио сам да се унесе тачка гдје ће морати да се испоштује оно што су усвојиле Уједињене нације - рекао је Вучић.

Предсједник је, одговарајући на питања новинара, говорио и о захтјевима које је изнијела Приштина.

Навео је да су говорили о визној либерализацији у Приштини, али да не може да пише "Косово" јер ми не признајемо (тзв.) Косово.

Истакао је да је Србија спремна да учествује у дијалогу, али је данас изнета агенда Приштине у којој "нема ничега рационалног".

- Они су инсистирали на нечему што није писало на документу, да се убаци у документ, што је подразумјевало уписивање граница које не постоје. Ја сам се прво трудио да нешто објасним аргументима, потом сам схватио да је узалудно траћити време. Нисам хтио да поступим тако да газим по нашим интересима, то би било гажење Србије - објаснио је Вучић.

- Неки од њихових савезника, земаља које су признале независност, су ми рекли "ми ово не разумемо".

- Ја смијем да кажем нашем народу колико је наша позиција тешка, а не желим да улазим у то како су неки други то представили - наводи Вучић и додаје да је већ рекао да ће по сваку цену чувати мир и "да не жели било којој мајци да донесе сина у ковчегу".

- Мој одговор је да нисам оптимиста јер сам данас видео нешто ирационално - рекао је председник.

- Ја суштински нисам видјео расположење за озбиљан разговор и дијалог. Ти људи живе у 1999. години. Средина 1999. и 2009. Морате да разговарате, понудите нешто, али ја то нисам видјео код њих.

- Ја нисам инсистирао да нешто мора да уђе у документ, него да ако се не слажемо ни ми ни они, да се то одбаци, али они су жељели да убаце нешто што не постоји - рекао је Вучић.

- Нису се сви сагласили. Има једна реченица на којој је инсистирао Ђукановић. Да се иде по принципу регате, што значи да Србија и Црна Гора иду први, а нама је битније да видимо шта можемо да урадимо у нашем региону - изјавио је Вучић.

Како је рекао предсједник, наша економија је пре само неколико година била доста слабија него данас, да је скочила за више од 50 одсто за седам година.

- Причамо о чистим и јасним бројевима. То је земља која може да буде чланица ЕУ што се тиче богатства, зато је важан мир у региону. Зато је било важно да одговарамо пристојно на нешто што није увијек било учтиво.

Како је рекао, Србија "никоме ништа не дугује и све плаћа на вријеме".

- У какве год реформе идемо, има све да платимо. Ни долар нигде никоме не дугујемо.

- Ја сам Путина упознао 2013. и постидео се јер је он рекао "Ви Срби ништа не плаћате". Србија не дугује ни долар, Србија све измирује без грешке - рекао је Вучић.

(БН/Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НН

18.05.2021 05:58

Благо онима који раде за Мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух та политика

18.05.2021 08:43

Па немој да цувас мир,ако имас излаз у немиру али у дуси немир је лос.

Name

лопи

18.05.2021 10:25

Добар! "Србија не дугује никоме ниста", зато јер је све дрзавна тајна као у Југи. А кад се пробудимо угледат цемо бонове за храну умјесто $!

ОДГОВОРИТЕ