Земан: Молим српски народ да нам опрости

Земан се извинио због бомбардовања Југославије: "Била је то грешка која ме дуго мучила, али кајање ослобађа".

Србија 18.05.2021 | 13:54
Земан: Молим српски народ да нам опрости

Предсједник Чешке Милош Земан данас је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем изјавио да му је веома тешко када помисли на то да је његова држава пристала на бомбардовање Југославије 1999. године.

- Разговарали смо данас о традиционалном српском пријатељству које сеже још од 1938. године када смо бли изневерени својим западним савезницима, али и 1968. године када су нас изневерили источни савезници. Српски пријатељи су нам тада изразили подршку. А ми смо се захвалили бомбардовањем. Ја бих се извинио за то српском народу. То је била грешка и замолио бих српски народ да нам опрости. Чешка Република је тада последња дала своју сагласност и очајно смо тражили неку земљу да се са нама повеже, али то није оправдање. Дуго ме то мучило, али кајање ослобађа - рекао је Земан.

Земан је додао да се разговарало и о економским ситуацијама у обе земље и улагањима као и успешности вакцинације у Србији. Председник Чешке истакао је и да ће се до краја мандата врати барем још једном у Београд.

- У данашње време није популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству. Али оно што сам данас доживео у Прагу, оно што сам доживео је овде ме је дубоко дирнуло. Речи председника Земана показују колико је он храбар човек и другачији човек који се не додворава. Од овог тренутка српски народ ће чешки народ доживљавати као братски народ. Ово што је он данас изговорио, нико до сада није изговорио - одговорио је Вучић.

Вучић је најавио и да ће председник Земан до краја године посетити Србију и истакао да можемо много да научимо од Чешке као и да ова земља јесте и треба да буде наш економски партнер.

- Размена наше земље са Чешком је 1,2 милијарде евра, а ове године ћемо бити на 1,4 милијарде евра, тако да ће ова земља вероватно постати осми трговински партнер Србије. Ми у овој години имамо раст, у само прва три месеца, 18,5 одсто трговинске размене. То предстваља част и значи да смо направили добар амбијент и надам се да ћемо наставити тако. Прихватили смо обуку у вези са пореском политиком, а 80 одсто Чешког БДП чини извоз и имамо много тога да научимо од ове државе - казао је Вучић.

Председник Србије је на крају обраћањима медијима истакао да је велика част орден који је добио од председника Земана и захвалио се домаћинима на указаном гостопримству.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић започео је данас у Прагу званичну посету Чешкој.

Вучића је уз војне почасти и интонирање химни две земље дочекао у Прашком замку председник Чешке Милош Земан, након чега је уследила је церемонија доделе одликовања.

На овој церемонији председник Чешке Земан уручио председнику Вучићу "Орден белог лава, а председник Србије чешком колеги Земану "Орден Републике Србије на ленти"(одликовање из 2020).

Орден којим је одликован председник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично председник, а између осталих добили су га и и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Карлос Први, Лех Качински...

(БН/Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Василије

18.05.2021 12:23

Председник Чешке Милош Земан је честити и часни човјек и државник. Противио се бомбардовању НАТО злочинаца, противио се влади Чешке о признању шиптарске државе на Косову и Метохији а сада устраја и неће да потпише указ о слању амбасадора Чешке у ту лажну државу. Свака му част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

18.05.2021 12:55

Ако је тако онда му се треба и захвалити на људскост и искреност мало или поготово таквих људи који се баве политиком и нема висе.

Name

Вучко

18.05.2021 12:25

Нек тражи репарације од земаља које су учествовале у бомбардовању или неке друге повољности по Србију у знак искреног покајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чешка репарација

18.05.2021 12:44

Да пошаље лаке Чехиње у српска села да се удају, да се не троше узалуд у порно индустрији.

Name

Арм

18.05.2021 12:49

Увијек је овај Земан био фацаОн није класични политичар и зато је добар човјек.

Name

Ре чешка репарација

18.05.2021 21:43

Па не може да се потроши, није сапун.

Name

Мирко

18.05.2021 13:24

По цему је добар цовјек то је супљара сутра да треба гласати опет би гласао за бомбардовање тобозе имају своје ја а буде као сто амери казу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЋЋЋ

18.05.2021 16:16

Прочитај мало о њему па коментариши,ако влада нешто изгласа не може он ту ништа.

Name

Недо

18.05.2021 14:02

Предсједник Земан је постен цовјек, старога кова. Златна ријец и камена врата отвара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.18.05.2021

18.05.2021 16:25

Дасу сви као г Земан неби било никада рата.Таквих је мало на овом свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МцЛовин

18.05.2021 17:03

Као да се он ста питао. Одлуцује Америка, а на осталима је да климају главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаллахан

18.05.2021 21:37

Небитан лик из небитне земље, коју нико не зарезује ни 2%, извињавам се за несто на што уопште није могао утјецати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.05.2021 05:05

Нек ти опросте душе настрадалих. Свако дође на оном свијету Богу на истину. Тако и овај Чех тражи опрост. Значи ипак правда је достижна. Кад тад. Само, да ли опраштају и породице које су изгубиле најмилије.

ОДГОВОРИТЕ