Несташица смртоносних ињекција, затвореници бирају – стрељање или столица!?

Због мањка смртоносних ињекција, гувернер Јужне Каролине Хенри Макмастер потписао је закон по којем затвореници осуђени на смртну казну могу да бирају између стрељачког вода или електричне столице.

Занимљивости 18.05.2021 | 16:30
Несташица смртоносних ињекција, затвореници бирају – стрељање или столица!?

Главни разлог доношења оваквог закона је несташица смртоносних ињекција што је довело у питање спровођење смртне казне. Јужна Каролина није усмртила затвореника од 2011. године.

Затвореници редом бирају ињекцију што је довело до застоја у извршавању смртних казни. Нови закон треба да се побрине да више нема никаквих препрека.

У Јужној Каролини 37 затвореника чека на смртну казну.

Пре доношења новог закона, сенат те државе одобрио је 6. маја употребу стрељачког вода, чиме је Јужна Каролина постала четврта држава која је тако нешто одобрила, поред Мисисипија, Оклахоме и Јуте.

До мањка смртоносних ињекција дошло је због све већег противљења смртној казни. Многе фармацеутске компаније прекинуле су да продају компоненте које се користе за ињекције којима се она извршава.

Примера ради, највећа фармацеутска компанија на свету „Фајзер“ 2016. године је одлучила да осигура да се њени производи неће користити за смртне казне.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар