Нови намети: Струја ће у БиХ три пута поскупљивати?!

Нови закон о акцизама, све извјесније таксе на емисију ЦО2, али и најаве који пристижу из ентитетских Електродистрибуција доводе до огромног страха да ћемо струју папрено плаћати.

Босна и Херцеговина 18.05.2021 | 17:45
Нови намети: Струја ће у БиХ три пута поскупљивати?!

ПРВО ПОСКУПЉЕЊЕ ВЕЋ НАЈАВЉЕНО

Поскупљење струје је данас најављено у Федерацији БиХ и то за минимално 15 посто.

Како су навели у Електропривреде БиХ на овај корак ће бити приморани ако се прихвате захтјеви рудара за реструктуирањем рудника угља на плану људских ресурса.

Реаговао је одмах и Синан Хусић, предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ поручивши да не види никаквих додирних тачака између захтјева рудара и цијене електричне енергије. Истакао је и да није далеко 20. мај и 7 сати када ће бити реализоване одлуке Управног одбора Синдиката радника рудника Федерације БиХ о генералном штрајку седам рудника у саставу Концерна.

У Републици Српској је још у фебруару мјесецу из Електропривреде поручено да ће на прољеће струја поскупити у “малом” проценту.  Тада је директор ове компаније Лука Петровић објаснио да би потрошачима који имају рачун од 50 КМ повећање износило мање од две марке, али и да би неки потрошачи били изузети од поскупљења.

Само мјесец дана касније је изјавио да од поскупљења неће бити ништа док не прође пандемија.

ДРУГО ПОСКУПЉЕЊЕ- ЗАКОН О АКЦИЗАМА

Друго поскупљење струје донијеће нови Закон о акцизама у Босни и Херцеговини чији је нацрт тренутно у припреми.

Нацрт  доноси нове акцизне производе, попут електричне енергије, чиме ће директно бити погођени предузетници, а индиректно, увјерени су економисти, и индивидулана домаћинства.

Предсједник Одбора за привреду и финансије СДС-а Славиша Раковић је јасан- слиједећи европске директиве, БиХ мора увести ову врсту акциза. Европским прописима је, појашњава за БУКУ, предвиђено да 50% наплаћеног износа акцизе (најмање) мора да се користи за развој и инвестиције у сектору енергетике, док преостали износ може бити приход буџета.  

Ово код нас аутоматски поставља питање о одрживости накнаде за обновљиве изворе енергије коју већ плаћамо. 

Као и у свему, наглашава Раковић, акцизна политика БиХ је по намјери добра а у пракси наопака. “Очекујем да целокупан износ падне на терет грађана, а уз то не треба мислити да неће доћи и до поскупљења због притиска произвођача. Овај проблем, ако буде парцијално рјешаван не може донијети ништа добро грађанима, јер без свеобухватне фискалне реформе можемо очекивати само раст пореског терета, а само симболичан раст примања грађан”, закључује Раковић.

Ратко Ковачевић, потпарол Управе за индиректно опорезивање за БУКУ каже да је још увијек прерано о свему говорити јер ће тек након израде самог нацрта Закона о акцизама, исти кренути у процедуру усвајања прво пред Управни одбор Управе за УИО, након тога у Савјет министара БиХ и Парламент БиХ.

"Тек ће у самом процесу усвајања, владајуће политичке структуре одредити који су то акцизни производи и које стопе акциза ће бити у новом закону”, каже за БУКУ Ковачевић. Мишљења је да не треба све гледати тако црно подсјећајући уједно и на случај сусједне Хрватске која је и као чланица ЕУ добила три године да усклади акцизе на дуван како би у коначници задовољила директиве Европске уније.

ТРЕЋЕ ПОСКУПЉЕЊЕ-ТАКСА ЗБОГ Ц02

Али највећи удар на цијену електричне енергије могао би да буде оставаривање најава ЕУ да ће западнобалканској шесторки (ЗБ6) увести таксе због емисија угљен-диоксида.

О овој такси се приче већ двије године, а сада је њено увођење сасвим извјесно.

“Средином ове године очекује се регулација таксе, али мислим да ће ступити на снагу 2023. године, но видјећемо”, рекоа је за БУКУ економиста Вјекослав Домљан.

Подсјетимо, Европска унија планира декарбонизовати цијелу привреду до 2050. године због ЦО2 емисија.

То значи да ће термоелектране у Европи бити затворене најмање до 2035. или евентуално 2040. године.

Босна и Херцеговина, која је у новембру 2020. године потписала Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, која између осталог подразумијева подстицање таксе на емисију угљен-диоксида, истовремено улаже у градњу термоелектрана. Тако ће се, упркос овом потпису, али и противљењу представника Европске уније, стручњака из енергетског сектора, Енергетске заједнице и еколога, градити Блок 7 у Тузли.

Радови би требало да почну у новембру, а ријеч је о једном од два посљедња пројекта термоелектрана у широј Европи.

Напомиње да ћемо тада доћи у сценариј да Електропивреда неће бити у могућности да враћа кредит и онда се покреће гаранција, а тада ће грађани враћати кредит за који су ови наши политичари дигли руку. 

(Бука)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

борац

18.05.2021 16:04

Каве акцизе то наси незнају потросе продано и јос узму кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2021 07:52

Електрприведа уместо да гради хидроелектране на Дрини оснива фантомске фирме тј. ту Дирекцију за испоруку електричне енергије, да би се заполисли страначки ликови, што ће довести до поскупљења струје. Нека електрпривреда поскупљује струју, али мора да се као у Србији уведу јефтинији киловатчасови за потрошњу до 300кWх, направити нижу тарифу за елементару потрошњу. А не да буде иста цена за оне који имају да троше 1000 и виш кWх као за оне што троше минимално.

Name

Марко

18.05.2021 16:11

Добио сам нови рацун за струју и нема празне рубрике за упис износа који зелите да платите. Нпр. Рацун износи 72,36 КМ е толико је електронски уписано на уплатници. А раније бих платио 70 или 75, 80 КМ. Или 50 КМ ако тај мјесец немам, а са новим рацунима немамо ту могуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Марко

19.05.2021 11:27

Попуните обицну уплатницу са подацима са рацуна и уписите износ који зелите.

Name

ре

18.05.2021 16:14

Иде се на то да се цене струје изједначе са евроспким, сада је у Немачкој цена киловатчаса 30 центи=0,6КМ, а код нас 0,12Км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

19.05.2021 01:33

Значи исти стандард,може радник зарадити за 5000 КWх. за плату од 1500 €ура као и код нас за 600 КМ.

Name

Ре ре

19.05.2021 06:20

Ех, када би плате изједначили, могло би се.

Name

Зоран

19.05.2021 06:38

Код нас ће бити проблем да се наши градјани навикну на штедњу односно да смање потросњу. Одговорно тврдим да се код нас троши и до 50% струје више него што је потребно из разлога само што није скупа.

Name

Хахаха

18.05.2021 16:21

Акцизе.....треба пара да се плате могу парламентарцима исплатити на вријеме,а фала богу има их као мишева...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

18.05.2021 16:28

Хоце ли реаговати ико на ово сад, хоце ли се бунити ико па ово се не мозе висе толерисати, подизу сваке године намете а ником помогли нису само обецања и лази и са једне и друге стране. Милорад и Бакир се морају протјерати из дрзавних органа, овако зацепљају рупе у будзетима и сривају криминал кои су направили, покрадосе све дрзавне ресурсе и имовину преписасе на физицка лица, ово ни један систем не мозе издрзати а камо ли нас овај бједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КWХ

18.05.2021 16:37

Мени је Априлски рачун дошао по зимској тарифи. Обзиром да од 1. Априла почиње љетња, јефтинија тарифа. Баш ме занима шта ће рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страјк поскупљењима

18.05.2021 16:52

Миле ево ти моја плата ако ти мозе ста помоци да изгубис изборе. Доста ти висе нецете ниста у гроб понијети све Бог види а удара по онима које волис. Мозда не волис ни своје мој Миле и ви из секте црвене. Дупелизци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачкаши

18.05.2021 17:49

Добио сам данас рачун за струју 7 марака и 10 фенинга није било потрошње интересује ме коме се толико плаћа до сада је била ставка паушал 3.59 што је незаконита пљачка, а сада су ово нови Петровици и Чавићи додали ставку Накнада за услугу снабдијевања какво црно снабдијевање ма да нисам ништа потрошио а и да јесам још један незаконит намет ... докле ће ове пљаћке имамо ли ми икакве законе или ради ко шта хоће ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.05.2021 19:33

Како испоруцују нове рацуне, а нисам потписао никакав уговор? Јел то реално могуце да раде?

Name

ОО7

18.05.2021 18:08

Ова прича траје 4 год.време је и да поскупи,када то призивамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

18.05.2021 18:22

У свему видим само пљачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

18.05.2021 18:47

Морамју се кредити некако врацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста казу...

18.05.2021 19:30

...закони и акцизе о редовном повецању примања? Мислим на раднике и пензионере.

ОДГОВОРИТЕ