Русија пажљиво прати војну вјежбу "Брзи одговор 21"

Руска новинска агенција Спутњик опширно извјештаја о НАТО вјежби "Бранилац Европе 2021" у оквиру које су почели маневри "Брзи одговор 21" (Иммедиате Респонсе 21) у Босни и Херцеговини, Хрватској и другим земљама.

Босна и Херцеговина 18.05.2021 | 22:02
Русија пажљиво прати војну вјежбу "Брзи одговор 21"

Према наводима Министарства одбране БиХ, у вјежбама ће учествовати око 500 босанских војника и око 700 америчких, а биће укључени и хеликоптери УХ-60 "блацк хаwк" и борбена возила "брадлеy". 

С тим у вези, војни експерт Јуриј Кнутов рекао је за Спутњик да се техника која је укључена у те маневре, укључујући хеликоптере УХ-60 "блацк хаwк", користи, по правилу, у офанзивним операцијама.

„'Блацк хаwк' (црни јастреб) је у основи потребан за десант, испоруку борбених возила, премјештање пјешадије. Користе се за извођење офанзиве. Генерално, већина операција у оквиру 'Браониоца Европе 2021' је офанзивна. Снаге најприје пребацују, а затим оне прелазе у контра-напад", изјавио је експерт, преноси Спутњик.

Сличног става је и војни експерт Алексеј Леонков који је скренуо пажњу на то да се током маневара користе офанзивни системи наоружања, а поред тога, и на искрцавање десантних снага.

НАТО нарочито Русију назива пријетњом и испоставља се да је Алијанса ријешила да се штити од ње, али из неког разлога кроз офанзиву, сматра аналитичар.

Акценат на балканске земље

Са своје стране, Кнутов је примијетио да су, међу одликама „Браниоца Европе 2021" - извођење маневара на јужном крилу НАТО-а, сарадња са сјеверноафричком командом блока и „акценат на земље Балканског полуострва".

„Алијанса увлачи те државе у своју агресивну политику, чини их саучесницима у борби против пријетњи које је измислио НАТО, укључујући фамозну 'опасност' која долази из Русије", изјавио је аналитичар.

Према ријечима Кнутова, руководству НАТО-а одговара да БиХ, Бугарска, Румунија и друге балканске земље дају своју инфраструктуру за вјежбе, „иако немају озбиљан војни потенцијал".

- Са логистичког становништа, Алијанси одговара да користи аеродроме, луке, жељезничке пруге и ауто-путеве тих малих земаља за пребацивање снага, у Европу, нарочито америчких - закључио је војни експерт.

Што се тиче БиХ, иако земља није НАТО чланица већ само учествује у програму блока „Партнерство ради мира" и „свим снагама настоји да се придружи Алијанси", та земља је укључена у најважније обуке, каже Кнутов. Он додаје да је циљ тога „тестирање њеног потенцијала".

- Без обзира на то што је БиХ мала земља која не игра никакву улогу за НАТО, он током маневара жели да сагледа могућности те државе да задовољи потребе Алијансе. На основу те провјере биће донијета одлука о њеном уласку у НАТО - сматра он.

Истовремено, експерт је скренуо пажњу на размјеру вјежби „Бранилац Европе 2021".

- То су највећи НАТО маневри у Европи у посљедњих 25 година. Хиљаде америчких војника биће пребачено бродовима и авионима преко океана из Америке, након чега ће формацијски кретати непосредно ка граници са Русијом. То не може да не изазива забринутост Москве, иако је Русија спремна на могуће провокације - закључио је експерт.

Тренутни одговор 21

У саопштењу за штампу на сајту америчких Копнених снага у Европи и Африци наведено је да ће врхунац вјежби „Моментални одговор" бити заједничка међународна показна паљба уз помоћ војних граната под називом „Хрватски бедем 1991 - 2021" (Цроатиан Рампарт 1991-2021), у част 30. годишњице настанка Оружаних снага Хрватске која се обиљежава крајем маја.

Са своје стране, Пентагон је саопштио да ће током вјежби „Брзи одговор 21" више од пет хиљада војника осам држава „изводити борбене паљбе" у 12 различитих земаља.

С тим у вези, Спутњик прецизира да у поменуте државе, поред Босне и Херцеговине и Хрватске, спадају између осталог и Црна Гора, Албанија, САД, Велика Британија, Канада, Грчка, Северна Македонија и Словенија.

ОД „Брзог одговора" до „Звјезданог витеза"

Треба поменути да се у оквиру вјежби „Бранилац Европе 2021" већ одвијају маневри интегрисане ПВО и ПРО одбране „Звјездани витез" (Астрал Книгхт) на челу са Сједињеним Америчким Државама. Почеле су 13. маја, а завршиће се до 22. маја.

На сајту НАТО-а је прецизирано да се „Звјездани витез" не одвија само у Хрватској, већ и у Грчкој, Италији и Словенији, као и да ће те земље распоредити на својој територији међународне снаге из шест држава Алијансе.

Према наводима прес-службе америчке војске у Европи и Африци, сврха тих вјежби је „јачање односа са савезницима и партнерима путем формирања заједничког међународног потенцијала противваздухопловне одбране".

Вјежбе "Брзи одговор" већ су одржане у мају на територији Естоније, Бугарске и Румуније. С тим у вези, Здружене јединице НАТО снага у Естонији саопштиле су раније да је у маневрима, поред естонске војске, учестовало више од двије хиљаде војника из САД и Велике Британије.

Поред Иммедиате Респонсе, Сwифт Респонсе и Астрал Книгхт, вјежбе Дефендер Европе 2021 организационо су повезане и са другим вјежбама: Сабер Гуардиан, Цомманд Пост Еxерцисе, Африцан Лион и Стеадфаст Дефендер.

(Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Пропаганда

18.05.2021 21:17

Америка тјера сву боранију у Европи на припреме за окршај са Русијом кад дођје вријеме. Сви ћуте и маштају како су неко и нешто и они а уствари све је то топовско месо НАТО . Мислим да се и Русија спрема и то тако да се освети првог дана или сата напада Европи и да је поравна па тек онда да се бори са Америма.Тај трећи покушај освајања Русије и крадје њеног природног богатства завршиће катастрофално по Европу а поготову Балтицке земље. Мислим да ће доћи до тоталног уништења јер Русија је двапут опрастала колаборирање многих против ње и Путин је био веома јасан овога пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрфљо-Савјетник

19.05.2021 05:09

А када це Леси да се врати куци?

Name

Генерал

19.05.2021 05:41

Стратегија је промијењена након рата у Афганистану и Ираку зато сто Американци не подрзавају висе ратове и сада се ради на други нацин. Они цекају Путинов крај који це се евентуално десити као природна ствар како цовјек стари и онда це подијелити Русију. Кина це радо да узме дио територије на истоку како расте потразња зе ресурсима.

Name

Зеница

19.05.2021 06:57

Друже "Пропаганда",на чему си,али онако искрено...

Name

РЕ

19.05.2021 07:13

Пропаганда РЕ, хахаххахаха у којем ти свијету живиш, благо теби и твојој памети

Name

Ре Генерал

19.05.2021 08:22

Генерале не сери матере ти.

Name

075

19.05.2021 14:21

Русија и може само да гледа !!

Name

Ипе

18.05.2021 21:20

Оно ће нас да учи ратовању,можда и могу новим техникама,али Балкан ратује од постојања,нас на Балкану треба учити како да се више волимо,што да нам Амер,Рус,Нијемац буду ближи од нас сами. Та ресоцијализација ће бити посао за неког ко има му*а ко канте од "јупола",ако се такви и појаве у друштву

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

19.05.2021 04:09

добар коментар али многи су против.

Name

Идеално

18.05.2021 23:13

Како ли прате? Сигурно преко ОПТИМА ГРУПА Б. Лука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

19.05.2021 01:17

Сад ће Русија окупити своје савезнике, РС, Бјелорусија, Сјеверна Кореја, Кина, Иран, Сирија, Куба па да се види ко је онда јачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Отан

19.05.2021 05:42

Заборавио си Сјеверну Осетију, Абхазију и многе др.

Name

борац

19.05.2021 04:11

Ма то ти је онлајн вјезба снимају цртани казе баја а њему глупаци вјерују који је назалост највисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

19.05.2021 05:35

-----Руси надгледају са Стрицица,оффлине

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

19.05.2021 06:26

А хоцемо ли и ми сада постати легитимна мета за Руске ракете као и остали Европски колаборационисти? Или це нас пак Игор и Проинтер заститити мислим виртуелно?

Name

Демобилисани биједник

19.05.2021 05:47

Ко ста пита русију.доста ми је прице и тих срања о руској браци.видио сам све деведесетих.русија је огрезла у криминалу као и БУРЛИСТАН.Огромна земља,огромно богатство али и огроман број олигарха и отимаца ресурса и пљацка од ко зна колико стотина и хиљада милијарди.они виде и гледају само себе и своје опљацкане милијарде као нпр РУДОЊА дзелат РСа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговори Баја

19.05.2021 06:30

Ко ИЗДА брацу РУСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

19.05.2021 10:46

Ко изда ПИЗДА 'А''!!!!!?!!!!!!!!!??.

Name

мрга

19.05.2021 07:03

Чуј, Русија их пажјиво прати, па има своје људе унутра ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.05.2021 08:43

Ста има Руси да прате све то Баја дрзи под контролом.Он када казе птекините вјезбу и подигне свој хеликоптер има ови Натовци да бјезе ко хијене.

ОДГОВОРИТЕ