Нити се зна гдје је икона, ни шта ради Тужилаштво БиХ

Скоро пола године прошло је откако је Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало предмет "Икона", а конкретних резултата истраге нема ни на видику.

Република Српска 09.06.2021 | 12:35
Нити се зна гдје је икона, ни шта ради Тужилаштво БиХ

Из Тужилаштва БиХ увијек исти одговор: Активно се ради на предмету.

Шта се ради и докле се стигло, није познато.

- Предмет је у раду. Проводе се активности у вези с међународном правном помоћи - посљедња је информација која нам је из те правосудне институције саопћена још половином априла.

На посљедњи упит Фактора о статусу овог предмета у Тужилаштву, до закључења овог текста нису одговорили.

Тужилаштво на чијем челу је Гордана Тадић, колико је јавности познато, до сада је у својству свједока саслушало неколико особа, међу којима и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који је централна фигура догађаја који је попримио карактер међународног скандала.

Тужилаштво је, из само њима познатих разлога, најавило да ће саслушати и другу двојицу чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, који са цијелом афером немају никакве везе, али се то до данас није десило.

Познато је да је као свједок саслушан амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарждија, као и неки Додикови блиски сарадници, који су били директно укључени у протокол посјете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова БиХ.

Мањак информација о овом предмету (оправдано) изазива сумњу јавности да се цијели случај покушава девалвирати, те додатно доприноси неповјерењу грађана у институције правосуђа на свим нивоима.

- Не знамо је ли се дешава ишта. Можда се раде нека вјештачења. Тај предмет је таргетиран, па ми обраћамо пажњу, али треба тужиоца питати шта је радио у међувремену. Ми у обичном предмету економско неко вјештачење чекамо по пет-шест мјесеци. Ако је тражена међународна правна помоћ, она траје мјесецима. Пракса је оваква: Ми шаљемо преко Министарства правде, па њихово министарство правде, па док то дође до органа који то извршава... то заиста редовно траје мјесецима у сваком предмету - каже некадашњи судија и адвокат Владо Адамовић.

Додаје да шест мјесеци "и није неки значајан период".

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Халил Лагумџија недавно је коментарисао сумње јавности да се предмет "Икона" покушава гурнути у тамне ладице Тужилаштва БиХ.

- Ако има индиција да предмет стоји у ладици, онда бисмо ми могли тражити да то преиспита Канцеларија дисциплинског тужиоца. Да видимо има ли ту нечега нерационалног. И евентуално отворити поступак дисциплински против тужиоца који дужи тај предмет - казао је Лагумџија.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца потврдили су за Фактор да до данас нису запримили притужбу на рад поступајућег тужиоца у овом предмету.

Гдје се спорна икона тренутно налази, званично нико не зна. Из Тужилаштва БиХ ни три мјесеца након упита Фактора нису одговорили на то питање.

Познато је да је икону из Русије у БиХ вратио амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија. Учинио је то тако да је није пријавио ни Министарству спољних послова БиХ, чији је службеник, нити је пријавио царинској служби на Сарајевском аеродрому. Није је предао ни надлежним институцијама, већ Милораду Додику.

Додик је казао како је вратио породици, која му је, како тврди, ту икону поклонила.

- Не знам ни име човјеку који ми је поклонио икону, само сам сматрао да то може бити лијепа геста - појашњење је које је јавно понудио Додик, који је цијелу аферу, као што је познато, назвао подвалом "политичког Сарајева".

(Фактор)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Борац

09.06.2021 10:56

Тадицка је тако за вилу на Дедињу и полугу злата,затаскала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

09.06.2021 14:00

Па у тужилаштву сједи иста багра као што је и ова владајућа елита и криминалци...

Name

Ахмед ел Абад

09.06.2021 16:32

Босанско тузиластво је надмасило и Хаски трубунал!

Name

борац

09.06.2021 10:58

Тадицка је ту да то ријеси на крају ста знаци икона од 300€ у односу затаскани милијарди крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни будала

09.06.2021 11:29

Не би повјеровала у све те лази, а цињеница је да сви лазу, од Додика, преко тузиластва до судова. Само једно су превидјели, да неце избјеци казну, нико од њих. Превисе су се узивјели у "сигурност" и "недодирљивост", сто це их дебело костати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

09.06.2021 11:37

И онда вам нико неваља ето доказа да ни Руси нису ниста бољи од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добос

09.06.2021 11:46

Икона на зиду коју је укро Лактасенко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузилац

09.06.2021 11:53

Тужилаштво се бави овом проблематиком. Питам се да ли је ово мишљење или је тврдња на основу материјалних доказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само полако....

09.06.2021 12:06

Изаћи ће икона сама на видјело након Новембра '22

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

09.06.2021 12:24

Ста је једна икона ,наспрам авиона,камиона ,вила и станова ,земље ,суме и отимања из уста сиротињи и нас на ивици исте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба им

09.06.2021 13:02

Боље се запитајте ста по том питању ради Москва, Београд, Кијев, политицко Сарајево, Интерпол, СПЦ - не раде ниста, нит су мислили иста да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.06.2021 16:22

Све набројано је запосједнуто лоповима.

Name

Илија

09.06.2021 13:13

Сакрио је Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДУ ДАНИ

09.06.2021 13:45

ИДУ ДАНИ И ТАКО СВАКОДНЕВНО ,,ТРЛА БАБА ,,ДЛАН,...НАРОД СЕ ЗАМАЈАВА А АФЕРА ТИПА ИКОНА СВАКИ БОЖИЈИ ДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

09.06.2021 14:06

Ма какво тузиластво оно ради ортацки за ове политицаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али Баја

09.06.2021 14:25

Која икона?Па то смо "преболили".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ,није ...

09.06.2021 18:02

слуцајно ,све има свој разлог .Умјесто ,да је доступна свима Икона ,цами негдје у мраку ,боље је и невјеровати ,него бити лазни вјерник.Прије ,триста ,година Иконописац ,умјетник ,вјерујуци у Бога ,мозда испосник је наслика и оптоци златом ,нико незна како би наградјен за своје дјело ,а Име ,његово се незна .Полако ,сигурно ,својом руком ,разоткри ,Добро ,од зла ,Истину ,од преваре .Кистом ,полако и сигурно ,предоци нам прије ,триста година ,ко смо и ста смо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

09.06.2021 19:17

Док је Тадицке, нема зиме за криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутогол

10.06.2021 08:20

Неће се ни знати биће да се ради о грешци .....

ОДГОВОРИТЕ