У Аустралији откривен диносаурус велики као кошаркашки терен!

Научници су потврдили откриће нове врсте диносауруса у Аустралији, једне од највећих на свету пронађени диносурус је величине кошаркашког терена. Открићу су помогли и локални сточари који су пронашли огромне кости изумрле животиње..

Занимљивости 10.06.2021 | 15:28
У Аустралији откривен диносаурус велики као кошаркашки терен!

Фосил диносауруса, научници су дали име "Цоопер", пронађен је на југозападу Квинсланда 2007. године, у реци Цоопер Цреек. Но костур је годинама остао мистериј те је тек сада научно је категоризован пише ЦНН.

Потврда да је реч о новој врсти диносауруса долази након 17 година ископавања остатака, анализа, поређења. изучавања…

Сауропод који је био биљојед, живео је у доба креде, у периоду пре 92 до 96 милиона година када је Аустралија била припојена Антарктику, наводи се у недавно објављеном истраживачком раду.

Стручњаци музеја Ероманга Натурал Хисторy Мусеум (ЕНХМ) и музеја Квинсланд објавили своја откриће у научном часопису ПеерЈ.

Палеонтолози су сауропода назвали лат. Аустралотитан цооперенсис. Овај диносаурус ходао Земљом пре више од 90 милиона година. Ради се о титаносауру - огромном биљоједу која припада опородици сауропода, највећој врсти диносаурруса на свету

Палеонтолози су проценили да је диносаурус имао висину од пет до 6,5 метара, и дужину 25 до 30 метара – био је дуг као кошаркашко игралиште и висок као двоспратна зграда.