Косовска полиција упала на посјед СПЦ у Приштини

- Неколико припадника полиције виђено је данас око недовршеног Храма Христа Спаса у центру Приштине, након литургије поводом Спасовдана.

Србија 10.06.2021 | 17:06
Косовска полиција упала на посјед СПЦ у Приштини

Из полиције није било информације којим су поводом њени припадници дошли у двориште храма Српске православне цркве, преноси РТС.

Прву литургију након 1998. године служио је епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и верницима.

Реаговао је Даут Харадинај, кандидат за градоначелника Приштине из Алијансе за будућност Косова, рекавши да литургија "представља кршење достојанства републике и увреда њеним грађанима".

Председник Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је рекао да је данашњи упад косовске полиције на црквени посед Храма Христа Спаса у Приштини "брутална демонстрација силе и верске нетрпељивости која долази из Приштине".

"Након што се у храму сакупила неколицина верника да обележи славу уз поруке мира и толеранције владике Теодосија, уследила је срамна реакција Приштине, као недвосмислена порука Србима, верницима Српске православне цркве. Присуство полиције испред цркве очигледна је претња верницима шта ће им се догодити уколико поново дођу у ову светињу у граду, из кога је након 1999. године протерано 40.000 Срба са њихових огњишта", наводи Петковић у саопштењу.

Реаговао је и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

"Литургија, молитва, позив на мир и суживот јутрос у Приштини од стране владике Теодосија. Нити једна политичка изјава од стране било кога. Након ускршње 'честитке', нула вакцина за Србе на Косову и кршења права Срба одговор власти – слање полиције и увиђај око Храма Христа Спаса", написао је Јевтић на Твитеру тим поводом.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тхц

10.06.2021 15:34

Мозе се макар та трава покосити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знатизељан

10.06.2021 19:20

Па добро, јел видјено неколико полицајаца иои су "упали".

ОДГОВОРИТЕ