У институцијама се дипломе запослених упорно крију

Да многима у државним институцијама очигледно не одговара да се објелодане дипломе запослених говори и чињеница да је таква иницијатива посланице Мирјане Маринковић Лепић игнорисана више од годину дана, упркос низу ургенција.

Босна и Херцеговина 18.06.2021 | 20:31
У институцијама се дипломе запослених упорно крију

Наиме, иницијатива посланице Представничког дома ПС БиХ, за провјеру диплома у институцијама БиХ, иако покренута почетком прошле године није наишла на разумијевање надлежних, тако да све до данас нема апсолутно никаквих помака.

На дјелу је класична опструкција, каже за Српскаинфо Маринковић Лепићева и додаје да очигледно не постоји воља да се ова иницијатива разматра.

– Не постоји воља да се то уради. Тај поступак опструишу и министар правде Јосип Грубеша и министарка Анкица Гудељевић, с обзиром на чињеницу да је поступање по тој иницијативи дато у надлежност Министарства цивилних послова којим руководи Гудељевићева – каже посланица.

Јавни интерес

Једини помак који се замало десио био је још у септембру 2020. године, када је Министарство правде дало мишљење на одлуку Министарству цивилних послова о поступку начина провјере диплома, након чега је Маринковић Лепићева очекивала да ће се коначно кренути у поступак са овом иницијативом.

– Међутим, није се ништа дешавало, па сам поставила усмено питање (иако је прије тога било још доста мојих ургенција). Послије више од годину дана председавајући Савјета министара, одговарајући ми у марту ове године, каже како највјероватније од тога неће бити ништа, због тога што Агенција за заштиту личних података има другачије мишљење, да се ради о заштити личних података – каже Маринковић Лепићева.

Наводи да је тада указала да је Омбудсман за људска права дао мишљење да се у овом случају не може позивати на Закон о заштити личних података, зато што је јавни интерес значајнији, односно виши у односу на приватни.

– У јавном интересу је да се сазна да ли засполени у државним институцијама имају валидне дипломе. Некоме то очигледно не одговара, јер се на сједници Одбора за унутрашњу политику Савјета министара БиХ, која је одржана 25. маја, нашао приједлог одлуке о провјери диплома и тај приједлог је скинут с дневног реда. Предсједник одбора је Јосип Грубеша, који је тада затражио још нека појашњења од министарке Гудељевић. Тада су као проблем навели питање диплома стечених ван БиХ. Овдје је очигледно да се иде на тактику исцрпљивања – јасна је Мирјана Маринковић Лепић.

Јавна исправа

Она је као образложење навела и то да је у више наврата указивала да се не ради о личним подацима.

– Јер диплома је јавна исправа и на напреднијим веб страницама факултета можете наћи те податке. Овдје се само ради о имену, презимену и броју дипломе – објашњава Маринковић Лепићева.

Надлежнима је предложила да се угледају на Федерацију БиХ, која је истражила и објелоданила дипломе запослених.

– Пошто је више него очигледно да се овдје ради о опструкцији, штите се они који немају валидне дипломе или се штите школске институције, односно њихови власници, руководиоци, који издају или су издали такве дипломе. Наиме, свједочимо да су одређене институције одавно познате по куповини диплома – казала је Маринковић Лепићева.

Тврдњу да се ради о опструкцијама одбацио је предсједавајући Савјета министара БиХ, Зоран Тегелтија, на посљедној посебној сједници оба Дома Парламента БиХ.

Надлежност

Одговарајући на питање посланика Мирјане Маринковић Лепић зашто још није почела провјера валидности диплома у институцијама БиХ, с обзиром да је Представнички дом иницијативу о томе усвојио прије више од годину дана, Тегелтија је рекао да ова иницијатива, иако је прошла у парламенту, није у складу с надлежностима Савјета министара.

Он је указао да је ова иницијатива покренута у вријеме када су институције БиХ биле суочене с пандемијом ковид-19.

– Ми у Савјету министара немамо ништа против да се провјери свачија диплома, али покренута процедура није усклађена с прописима и нашим надлежностима. Зато та одлука још није ни разматрана нити донесена – рекао је Тегелтија.

Све и да одлука буде донесена, тешко би била проводива. Сматра то директорка Транспаренси Интернешенела БиХ, Ивана Корајлић, која каже за Српскаинфо да постоји више страна такве врсте иницијативе. Додаје да свакако треба да постоје провјере диплома, али се то треба радити у процесу самог запошљавања и именовања.

– Биле су различите иницијативе у вези провјере диплома, и то у односу на то ко би био надлежан да их провјерава. Ово је осјетљиво питање, зато што не може свако бити надлежан да провјерава дипломе, а питање је и начина на који би се то радило – каже Корајлићева.

Процедура

Оно што би била нека нормална пракса, сматра она, јесте да се дипломе провјеравају у процесу самог именовања и запошљавања, посебно када причамо о функцијама гдје су неопходне одређене провјере.

– То је дио који се тиче именованих лица, а у другом дијелу, који се односи на државне службенике, требало би да се у процесу самог запошљавања и провођења конкурса раде те провјере, а не сада, накнадно, да формирамо комисије. Питање је да ли би биле компетентне да раде такву врсту провјера – упозорава Корајлићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Приједорцанин

18.06.2021 20:30

Ајмо лагано иде прозивка диплома посланих по шоферу буса ...Павловиц,Врховац ,Кабић. Јави се БЛ,БН,ДО и остали градови ...прозовите струцњаке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бпрац113

18.06.2021 20:46

Све је то неписмена багра, на прсте мозес наци с исправним дипломама. Залосно али народ је то и заслузи.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 112

18.06.2021 20:47

Сљам људски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

19.06.2021 05:15

У ПРИЈЕДОР,се иде по Дипломе из ЛАБОРАТОРИЈСКОМЕДИЦИНСКОБИОЛОСКЕ Струке,у ДОБОЈ,2000 ЕУ, постајес Дипломирани, ПРАВНИК,или САОБРАЦАЈНИ ИНЗИЊЕР,Не мораш имати нити Б Категорију,у СИРОКМ БРИЈЕГУ,То је посебна прича,СВЕ ОСТАЛЕ СТРУКЕ И. ЦЕРТИФИКАТИ ТУ МОЗЕС ПОСТАТИ И УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР,ИТД.ИТД.ИТД. ИМА ТОГА Хихииииииииииииииии?️?️?️?️????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност БиХ

19.06.2021 09:24

Шта је ту чудно имате их нису завршили ни средњу школу регуларно а камоли факултете и више школе !? Чак у полицијским агенцијама пример Мехмед Осмиç ОБА и још низ других !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како и не би

19.06.2021 09:34

Покуповане легално нема ни 10% да нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

19.06.2021 16:27

Може ли СИПА извршити провјеру ако послије годину дана нема одговора. Ваљда би тако требало. У сваком случају нешто није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

19.06.2021 18:02

Није ми јасно како се заврши факултет у Лондону а да при том не знаш језик нити имаш колега са факса ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милица

20.06.2021 21:52

?????...Дјокиц је инаце један од најпознатијих пантомимицара у Лондону.Ееее ,па тај сељациц је Лондон видио само на тв ,а мозда ни то.