Неко неће поштене изборе, зато нема договора о закону

Кључно политичко питање ове године у БиХ је измјена Изборног закона, који је вишегодишњи камен спотицања и узрок политичке нестабилности и блокада. У којем смјеру реформе требају ићи највише зависи од политичког компромиса, прије свега СНСД, ХДЗ и СДА, којег за сада нема, истакли су саговорници у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 18.06.2021 | 23:02
Неко неће поштене изборе, зато нема договора о закону

Савјет Европе дао је властима БиХ рок до 1. септембра да припреми приједлоге за измјене Устава и Изборног закона БиХ.  Чак је и Парламентарна скупстина формирала Интерресорну радну групу којој је дат овај задатак, али договора нема.

- Није спорно ништа, а спорно је све, истакао је функционер СДА Џевад Махмутовић, који је и замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ и члан Инерресорне групе. Он је навео да му није драго да се акценат преговора ставља на СДА и ХДЗ.

- У овај процес морају бити укључене све владајуће политичке партије и опозиција – подвукао је Махмутовић.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић истиче да не може да се начуди лицемјерству СДА,
који прво покушава да скроји нови закон са ХДЗ-ом и СНСД-ом, па кад не иде, сада тражи помоћ опозиције.

- Најмање је битно ко ће да предложи измјене и допуне које је предложила Централна изборна комисија. Ви предложите, ми ћемо подржати. Хоће ли проћи, па неће. Због ваших колега из СНСД-а и ХДЗ-а, истакао је Бореновић.

Он је поставио питање да ли можда СДА покрива нешто што је чиста истина, а то је, тврди Бореновић, да неким политичким странкама не
одговарају фер и поштени избори у овој земљи.

- Ви то добро знате. Немојте покривати странке које су с вама у коалицији. Искажите јасно свој став. Ви сте неколико пута подржавали скенирање гласачких листића, техничке поправке, суштинске промјене које иду ка томе да имамо фер и поштене изборе. Немојте да подржавате шизофрене политике које доминантно у овом случају долазе од стране ХДЗ-а и СНСД-а, које не могу чак да прихвате ни чињеницу да људи из Централне изборне комисије бар сједе у истој сали , рекао је Бореновић.

Махмутовић истиче да је један од кључних корака промјена Устава БиХ, и за тај корак потребна је сагласност сва три конститутивна народа.

Политички аналитичар и бивши члан Централне изборне комисије БиХ Вехид Шехић наводи да политичке елите  могу да унаприједе изборни процес и без
уставних промјена.

- Нико не брани Интерресорној радној групи да ради на унапређењима с циљем стварања законских претпоставки за поштене, слободне изборе и да резултати избора одговарају истинској вољи бирача, каже Шехић.

И Дамир Арнаут, посланик Наше странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ сматра да је интегритет изборног процеса најважнија ставка у Изборном закону.

- Да људи не краду на изборима, истакао је Арнаут и додао да је убијеђен да ако дочекамо идуће изборе 2022. године без измјена Устава, да је битно да се омогући интегритет изборног процеса.

- Јер онда ће то осигурати без крађа да на власт дођу људи који су спремни направити помаке на овом путу, рекао је Арнаут.

Подсјећамо, измјена Изборног закона је један од 14 приоритета које је Брисел поставио пред БиХ као услов за преговоре о чланству у Европској унији.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

САМО МОЗЕТЕ САЊАТИ

19.06.2021 05:46

ПОСТЕНЕ ИЗБОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

19.06.2021 05:59

МА ОВО ЈЕ БАЛКАКАН НИСТА НЕ МОЗЕ ПО ЗАКОНУ.РЈЕСИТ ЦЕ ТО СВАБО СМИТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДИОТСКА ДРЗАВА

19.06.2021 06:08

НЕ ОДГОВАРАЈУ МЕСЕТАРИМА ИЗ МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ КОЈИ ОВДЕ ОД 1992 ЛУДАЦКИМ ПРИНЦИПИМА И БЕЗОБРАЗЛУКОМ УНИСТАВАЈУ СВЕ НАРОДЕ. А ОНДА ТУ ДОДЈУ ДОМАЦИ МАФИЈАСИ ДОДИК, БАКИР И ЦОВИЦ. ДА МАФИЈАСИ. БИЈЕДА ЛОПОВСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

19.06.2021 06:10

"неком"? ЛОПОВИМА КОЈИ СУ УКРАЛИ ПРОСЛЕ ИЗБОРЕ НЕ ОДГОВАРА ФЕР ПЛЕЈ..није "неком"..секти црвеној

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност?

19.06.2021 06:13

Када "постење" никоме не одговара онда мозете замислити о каквим лопурдама се ради! БиХ је зато морално-политицки пропала земља, а из тога произилазе и остали видови урусавања, како економског, финанцијског, тако и образовног итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

19.06.2021 07:30

Ко није гадљив на паре тај не зели постене изборе. Не мозе и јаре паре - царе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.06.2021 08:18

Поштене изборе неће, снсд, сда и хдз, јер изборе не могу добити без крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

19.06.2021 08:45

У Зворнику масовно краду гласове за Стевановић а,сви су уиграни, преко 100% наводно добију на појединм бирачким мјестима...треба ову багру уништити па докле више....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

20.06.2021 01:09

Ако ова власт побиједи на изборима неце ми бити зао народа и мислим да је то крај рс

ОДГОВОРИТЕ