Директор Завода страхује од унутрашње контроле

У Заводу за запошљавање Републике Српске у току прошле године нису вршене интерне ревизије јер је особа која је распоређена на то мјесто услове за радно мјесто ревизора испунила тек у новембру.

Република Српска 18.06.2021 | 23:21
Директор Завода страхује од унутрашње контроле

„У кабинету директора Завода успостављена је јединица за интерну ревизију у којој су систематизована два радна мјеста за три извршиоца и то руководилац јединице за интерну ревизију и два интерна ревизора. Попуњено је само радно мјесто ревизора, на које је распоређено лице које је испунило услове у новембру прошле године, тако да лани нису вршене ревизијске активности, што није у складу са Законом о систему интерних финансијских контрола“, истакнуто је у ревизијском извјештају.

Такође, након ступања на снагу Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Завод није донио Правилник о правима незапослених лица на накнаду трошкова, нити је ускладио Правилник о условима и начину остваривања права незапослених особа.

Ревизори су још утврдили да је Планом јавних набавки Завод у 2020. години планирао набавке у укупној вриједности од 1,2 милиона КМ са ПДВ-ом, што није у складу са Законом о јавним набавкама, којим је предвиђено да се у процијењену вриједност јавне набавке не укључује ПДВ.

Контролом је још утврђено, да код набавке „Бусинесс интелигенце“ система у вриједности од 214.992 КМ, није документовано на основу којих параметара је извршена процјена вриједности набавке.

Ревизор је Заводу скренуо пажњу и на именовање чланова Управног одбора (УО) ове институције истичући да је Законом о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености дефинисано да управни одбор Завода има пет чланова, од којих три именује и разрјешава Влада Републике Српске, након проведене конкурсне процедуре.

„По једног члана одбора именују репрезентативни синдикати и организација послодаваца РС. Процедура именовања чланова УО које именују репрезентативни синдикати и организација послодаваца РС није дефинисана важећом регулативом“, упозорио је ревизор.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Стана

19.06.2021 05:52

Распад, криминал, пљачка, хаос на све стране. Нико са стране не мора рушити РС, ова власт ће уништити и опљачкати све. Зар је могуће да српски народ воде најгоре лопуже и продане душе? Зар је могуће да гледамо своју пропаст и ћутимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2021 06:53

Могуце је.

Name

Запосленик

19.06.2021 06:13

Као Директор Завода је цовјек који врси мобинг запослених , саљу се упуте о нацину гласања на Изборима, новине су о њему насироко писале колико је само цланова узе и сире породице запослио преко Снсд . То је таква нула од цовјека који запосљава само цланове странке и своју породицу сто је класицан примјер крсења свих могуцих Закона. Толико јадно наступа да је цак и своје људе у Снсд изварао на нацин да је обецао радно мјесто супруги другог цовјека у Рогатици ( извесни Прелиц) да му Снсд у Рогатици да гласове сто су ови и уцинили и тако насамарили Љуба Мрду некадасње г Директора Електродистрибуције. Наравно жену Прелиц су запослили у Завод иако је било десетине прецих за запосљавање. У Заводу све иде преко " везе " и осим мобинга запосљених Закони се оцито крсе на висе нацина. Такодје помоци које Завод за Запосљавање додјељује врацају се гласовима и онда је нас Мико Вујициц којем ние било мало директорско место , просао и за народног одборника ! Све плацено и све " легално "!! Јадна је ова дрзава и овај систем јер све ово рецено и написано је лако устврдити а посла има и за Сипу. Овде ние потребна Унутрасња контрола вец Сипина контрола и овог ухљеба и нељудску хијену стрпати у затвор!! Опет понављам лако је све провјерљиво и само треба покренут процедуру и однекле кренути јер овако не иде , ово је огледало система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре запосленик

19.06.2021 07:03

БРАВО, СВЕ СИ У ПРАВУ НАРОЧИТО ЗА КОНТРОЛУ СИПЕ КОЈА ЋЕ ДОЋИ КАД ТАД.

Name

Тако је

19.06.2021 09:25

Слусам у љетној басти "само да га прогурамо", с обзиром да дотицна ради у заводу повезах ствари.

Name

Легло

19.06.2021 09:27

Криминала, корупције и непотизма са страдним последицама за цитаве породице незапослених....

Name

Бтw

19.06.2021 15:28

Завод за запошљавање затворити јер нема баш никакву сврху ! Коме је завод нашао посао? А господин Вујичић и страначке колеге нек раде посао за који су се школовали.

Name

Тик так

19.06.2021 09:21

Када це контрола у ад град

ОДГОВОРИТЕ