Меркел и Макрон траже састанак врха ЕУ и Путина

- Француска и Немачка данас су предложиле састанак на врху ЕУ и руског председника Владимира Путина како би се побољшали односи тог савеза и Русије.

Свијет 23.06.2021 | 22:41
Меркел и Макрон траже састанак врха ЕУ и Путина

Двоје дипломата је открило да је сусрет планиран након састанка америчког председника Џозефа Бајдена и Путина који се догодио раније овог месеца у Женеви, а разлог је незадовољство Париза и Берлина чињеницом да се однос Европске уније према Русији протеклих година своди само на санкције, преноси агенција Ројтерс.

"Морамо расправити како да изађемо из ове негативне спирале, али морамо наступити уједињено", рекао је један европски дипломата додајући да би се балтичке државе могле противити самиту.

Није још јасно да ли би такав сусрет укључивао свих 27 лидера чланица Уније или само председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лејен и председника Европског савета Шарла Мишела.

Сусрети на том нивоу прекинути су након интервенције Русије на Криму 2014.

Лидери Европске уније о новој стратегији управљања и све горим односима с Русијом разговараће од четвртка на дводневном самиту у Бриселу.

"Немачка и Француска су дале неке идеје за расправу у ЕУ о Русији. Меркел је раније поменула да с Русијом и Кином на највишем нивоу не би требало да разговарају само САД. Русија је сусед, а такав је формат већ постојао 2007. у Финској", рекла је за Ројтерс особа упућена у предстојећи састанак о Русији.

Стратешки документ Европске комисије и дипломатске службе ЕУ раније овог месеца показао је да упркос годинама тензија "ЕУ и Русија имају темељну заједничку одговорност за мир и безбедност на европском континенту".

Иако Запад оптужује Русију за кибернетичке нападе, кампање дезинформисања и друга дела, што Кремљ одбацује, највећа држава на свету је и пети највећи трговински партнер Европске уније, док је европски блок највећи страни инвеститор у Русију.

(Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мозда би он

23.06.2021 21:19

Путин, требао дати оставку и кормило препустити некоме другом. У свим демокр. земљама се владе мијењају само код њих не. Мозда је у томе проблем, или сасвим сигурно је у томе проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2021 06:43

Наравно,ти би требао бити нови предсједник Русије.

Name

Цица

24.06.2021 07:24

Ето тебе це послусати.Одмах це промијенути изборни закон у РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ.Ти цес и радити тај закон.Бјези у хлад данас највљују паклен дан 40 степени.Видис да ти скоди Сунце...

Name

Зивио Путин

24.06.2021 16:16

Неприкосновени..... Свака му цаст, понос и цаст сваког нормалног цовјека у свијету.

Name

израелац

23.06.2021 23:05

прије да ће бити Макрон смијењен а санкције Русији појачане... а Меркелова такође иде у пензију.. а Путин исто иде у сјенку да влада... тако да ова прича нема логике.. могу се они сви приватно састајати ал да одлуче без Америке нема шанси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

24.06.2021 18:56

Изгледа бице опет бацуска помози

ОДГОВОРИТЕ