Одлука суда историјска: Власт штитила убице?!

"Ово је историјска пресуда, како за мене и моју породицу, тако и за групу ‘Правда за Давида’. Овим се јасно потврђује да су ентитетске власти Републике Српске стале на страну убица и злочинаца и угрозили моје право на живот, слободу изражавања мојих ставова, такође, и свих осталих који су стали иза мене", каже у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) Давор Драгичевић, коментаришући дан раније донесену пресуду Уставног суда Босне и Херцеговине (БиХ).

Република Српска 24.06.2021 | 21:16
Одлука суда историјска: Власт штитила убице?!

Суд је у пресуди утврдио да су Давору Драгичевићу, оцу страдалог младића Давида Драгичевића из Бање Луке, повријеђена људска права и основне слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Апелацију која је уважена поднио је прије двије године адвокат Ифет Ферагет, који заступа породицу Драгичевић.

"Мислим да су овом одлуком Уставног суда по апелацији коначно отворена сва врата која су била затворена Тужилаштву БиХ, на челу са главном тужитељком, госпођом Горданом Тадић, да има отворене руке да се истражи организовано убиство мог сина", казао је Драгичевић.

Он се нада да ће ова пресуда допринијети људима који су уз њега да се осјећају мало лакше, да продишу.

"Ово је потврда да су били прогоњени, шиканирани, малтретирани и то од стране институција које су требале стати у заштиту њиховог права на живот, слободу говора, слободу кретања и слободу изражавања", казао је Драгичевић.

Према његовим ријечима, ова одлука показује да ентитетске власти нису у складу са законом и својим овлаштењима водиле истрагу о убиству њрговог сина, да уопште не воде истрагу за организовано убиство, него воде своју истрагу, са циљем заштите налогодаваца и убица Давида Драгичевића.

"Надам се да ће ускоро Тужилаштво БиХ покренути одређене кораке, као у случају Џенан Мемић, али за сада не бих више детаља износио у јавност. Овај предмет не може завршити ентитетска власт, то мора завршити Тужилаштво БиХ и Суд БиХ", каже Драгичевић.

Ускоро очекујем, каже он, одлучне кораке Тужилаштва БиХ, с напоменом да Тужилаштво БиХ истрагу ради за организовани криминал.

"Као што је мој адвокат Ифет Ферагет рекао, само истрагом о истрази можемо доћи до свих оних који су се дрзнули да штите убице и злочинце, да дођемо до налогодаваца и убица мог сина Давида. Надам се да ће бити ускоро, као и са случајем Џенан Мемић. Ова два случаја ће преокренути цјелокупну ситуацију, како у држави, тако у тужилаштвима Босне и Херцеговине, у читавом правосудном систему", казао је Драгичевић, додајући да је вријеме је да дође правда за Џенана и Давида, и за све нас.

Давид Драгичевић нестао је 18. марта 2018. године, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу рјечице Црквене у Врбас, недалеко од центра Бањалуке. Наводи о његовом страдању били су опречни.

На првој полицијској конференцији за новинаре од 26. марта 2018. године наведено је да се Давид потукао у ноћи кад је нестао, потом извршио пљачку куће, а након свега упао у ријеку Црквену услијед чега се утопио. Тврдило се и да је Давид био под утицајем дрога и алкохола.

Са инкриминирајућим чињеницама нису се сложили Давидови родитељи који су истога дана дошли на Трг Крајине, те су им подршку дали и бројни грађани.

Након друге обдукције Давидовог тијела 10. априла смрт је окарактерисана као насилна, а као непосредни узроци наводе се утапање и крвни подливи по глави и тијелу. Сумњу родитеља и грађана буде два обукцијска извјештаја са различитим временима смрти.

Давидов отац, Давор Драгичевић оптужио је највише функционере Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС), за умијешаност и убиство његовог сина.

Свакодневна окупљања грађана, под мотом ‘Правда за Давида’ трајала су до 30. децембра исте године, након чега је полиција забранила протесте.

На бањалучком Новом гробљу 12. марта 2019. године обављена је ексхумација тијела Давида Драгичевића.

Давидовим родитељима издато је одобрење како би ковчег са његовим посмртним остацима пребацили у аустријски градић Wиенер Неустадт, недалеко од Беча, гдје је поново сахрањен 15. марта.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука, 2. марта 2021. доставило је на увид предмет Драгичевић Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ саопштило је 14. априла 2021. године како је донијело одлуку о преузимању предмета у вези с нестанком и смрти Давида Драгичевића, од Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Предмет се, како су саопштили, односи на више особа "због радњи против службене дужности које се могу довести у везу с извршењем кривичног дјела против живота на штету оштећеног Драгичевић Давида, као и непријављивање кривичног дјела и починиоца, те помоћ почиоцу након извршеног кривичног дјела"

(БН/РСЕ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лука

24.06.2021 19:50

Коначно се клупко одмотава, завршити до краја, похапсити прво мафијаше- налогодавце, за њима и убице и осудити на максималну затворску казну и да је служе у самицама. Готови сте, багро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

24.06.2021 20:25

Правда за Давида!

Name

Самарање Разума

24.06.2021 20:10

Срамота и за МУП-РС и за тузиластво РС, али целни људи ових институција се вец одавно не стиде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коначно

24.06.2021 20:26

...Суд БИХ добија афирмацију на цијелој територији БиХ и бива једини СУД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.06.2021 20:31

Немам повјерења ни у тужилаштво БиХ док је на његовом челу Гордана Тадић, која је под јаким утицајем Милорада Додика, коме није стало да се открију убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

24.06.2021 20:44

детаљно истражти учешће у заташкавању Омбудсмана за људска права,па и њих процесуирати,Љубинко Митровић је Лукачев човјек, то сви знају,па и њега у колону лопова и криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боркy

24.06.2021 20:59

Док год се власт не промјени ово практицки нема никакву вазност. Цовјек се узда у Гордану Т. а сви знају да је она Цовицев кадар који изрицито стити њега и Додика сто знаци и све остале у РС који имају било какве везе са СНСД. На то све сви докази су вец унистени и нико се не мозе осудити. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

24.06.2021 21:40

Итекако се може,само као и у слуцају "Џенан Мемић",ухапсити оне који су уништавали доказе,па ћете видјети како се пропјева.

Name

Муња

24.06.2021 21:17

Можда ће овим престати прогон Драгичевића, и одговарати оби који су опструисали, ометали истрагу али не видим ту нигдје налогодаваца ни у обрисима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

25.06.2021 05:02

Па толико нас дискриминишу да су покренули ВЕЛИКУ СЕОБУ СРПСКОГ НАРОДА.Кад ти каже главни у држави :Диплома ти невриједи а ти гријао столицу од основне до факултета значи 20 годин.Мој народе,добри народе.А ово да и непричам,убиства заташкано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

25.06.2021 05:15

На жалост бојим се да од овог случаја неће бити ништа. У случају Мемић назире се позадина и ко стоји иза убиства младића, а ти исти нису миљеници главне тужитељице Тадић. У овом случају то неће ићи тако, не може она ударити на ове из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.06.2021 07:42

ПРАВДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.06.2021 08:35

Чисто сумњам да ће правда бити задовољена све док је Гордана Тадић главни Тужилац.ради за све.осим за право и правду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.06.2021 09:44

То само има код нас! И где смо се упутили са таквом власти?

ОДГОВОРИТЕ