Нико неће са СНСД-ом на опште изборе у Федерацији БиХ!?

Душко Радун, предсједник Српске напредне странке (СНС) у ФБиХ, каже да неће бити никаквог договора са СНСД-ом о питању заједничког наступа странака из Републике Српске у Федерацији БиХ на општим изборима 2022. године.

Босна и Херцеговина 25.06.2021 | 11:28
Нико неће са СНСД-ом на опште изборе у Федерацији БиХ!?

Уједно, то је порука да их не занима ни конференција коју СНСД организира у Оџаку о положају Срба у ФБиХ, а чија је тема јединствени наступ странака из Републике Српске на општим изборима.

- На прошлим општим изборима, кад је прављена српска листа, СНС није био позван, иако смо послије СНСД-а најјачи политички фактор у Федерацији. Не желимо да учествујемо са неким ко је 2018. године преварио све друге српске партије, али не и нас.

Ми смо дошли до свог политичког циља и сваки дан се на терену показује да напредујемо. Имамо више одборника него раније, а имамо и потписан споразум са ДНС-ом, који такође неће са СНСД-ом.

Тај споразум смо потписали Ненад Нешић предсједник ДНС-а и ја, а у наредни мјесец биће потписан и са СДС-ом и СПС-ом. Двадесет година СНСД чини власт, посебно у ФБиХ, да ли кроз Дрвар или Петровац и ништа није урадио. Ми не желимо да будемо дио те приче. Одговорно тврдим да СНС, који је друга српска странка по јачини у ФБиХ, никада неће бити на истој листи гдје је СНСД, рекао је Радун за Ослобођење.

Докле год, како каже, СНСД у ФБиХ и у кантонима представља Никола Шпирић - највећи гробар српског народа на овим просторима - он не жели да прати такву политику СНСД-а.

- Неразумно је да се конференција организира у Оџаку, гдје живи, рецимо, 300 Срба, а не у Дрвару, Грахову, Гламочу, Кантону 10 или у Кантону Сарајево, гдје је више Срба. Нама не пада на памет да идемо с неким ко је дванаест година био власт у ФБиХ, а у Републици Српској у задњих шеснаест година и сад су се сјетили за неко јединство кад смо се појавили ми који смо им буквално преполовили гласаче.

Они су свјесни да на терену не стоје добро и да потписивањем споразума између мене и Нешића виде да су остали једина српска странка која ће наступати сама на општим изборима. Изварали су 20 година све друге српске представнике и зашто би ови људи пристали да иду с њима, наглашава Радун.

Никица Боснић, предсједник Регионалног одбора ДНС-а за ФБиХ, рекао је за Ослобођење да СНСД нема никакво морално право да окупља Србе који живе у ФБиХ, јер је двадесет година њихове власти допринијело потпуној девастацији српског живља у ФБиХ.

- Ту мислим на дио који се тиче нашег уставноправног, културолошког и социјалног положаја. Они су упропастили српски народ и сад покушавају да на неки начин створе лажну слику о јединству. Јединство српског народа ћемо направити ми, све остале политичке странке са сједиштем у Републици Српској и у ФБиХ које окупљају Србе. Ово што ради СНСД је покушај стварања лажне слике о заштити права Срба у Федерацији, истиче Боснић.

(Ослобођење)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

пенз

25.06.2021 10:41

У Бихаћу прије рата било више Срба него Хрвата.Сад је обрнуто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

25.06.2021 11:21

А зар неко хоће са СДА-ом у Српској ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.06.2021 16:39

Хоце СНСД!

Name

Тд

25.06.2021 13:00

Лако је овима млатити са заставом снсд кад су им плате од 3000 до 8000 км и глумити српство а правити куће по бањалуци и србији а говорити народу да је будуцност на огњишту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјомла

25.06.2021 18:21

Неце вас нико ниста питати

ОДГОВОРИТЕ