У Данској изграђен највећи дворац од песка на свету! (ВИДЕО)

У летовалишту Блокхус на крајњем северозападу Данске изграђен је највећи дворац од песка на свету којиће бити уписан у гинисову књигу рекорда као највећи пешчани дворац на свету!

Занимљивости 08.07.2021 | 15:24
У Данској изграђен највећи дворац од песка на свету! (ВИДЕО)

Дворац од песка је висок 21,16 метара и богато украшен, дужи је за 3 метра од дворца изграђеног у Немачкој 2019. који је до сада држао Гинисов рекорд са својих 17,66 метара.

Овај дворац из летовалишта Блокхус изграђен је у облику пирамиде како се не би срушио, што је метода коју користе стручњаци за крхке грађевине.

Његов творац, Холанђанин Вилфред Стијгер, којем је помагало тридесетак најбољих градитеља у песку на свету, желео је да прикаже снагу коронавируса у свету од почетка пандемије.

Вирус „управља нашим светом, говори нам што треба да радимо и спречава нас да будемо уз породицу и пријатеље“, рекао је Стијгер.

Укупно је 4.860 тона данског песка употребљено за изградњу дворца који је могао да се подигне захваљујући дрвеној конструкцији скривеној унутар њега.

Да се не би распршио песак садржи приближно 10 посто глине. По завршетку изградње, нанесен је и слој лепка како би дворац на тој ветровитој обали потрајао већи део зиме.

На врху дворца налази се коронавирус од песка који тлачи људе а они чине све да га победе, појаснио је уметник.

Градитељи очекују да дворац издржи јак мраз и потраје до фебруара или марта.

Конструкције од песка су постале традиција у Блокхусу и скулптуре углавном издрже до јануара.

 

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Уф

08.07.2021 14:02

Да хоце какав вјетар,да ово мало раздува.

ОДГОВОРИТЕ