Шта се крије иза хапшења инспектора у Бањалуци?!

Из МУП РС су саопштили да је Божовић ухапшен на основу међународне Интерполове потернице, а у Црној Гори терети се за убиство и по наводима медија припадник је шкаљарског криминалног клана.

Република Српска 19.07.2021 | 13:57
Шта се крије иза хапшења инспектора у Бањалуци?!

Миловановић, који је главни инспектор Управе криминалистичке полиције РС, ухапшен је због сумње да је као полицијски службеник МУП-а РС помагао починиоцу кривичног дела.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је, поводом хапшења три припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) РС-а, заједно са осумњиченим из црногорске криминалне групе, да су ти полицијски службеници већ дуже вријеме били под надзором.

Додао је да они неће бити једини који ће бити под обрадом полиције.

"Доласком на мјесто директора Полиције, у једном од првих интервјуа сам изјавио да је мој приоритет и да ће приоритет Полиције Републике Српске у одређеном времену бити борба против организованог криминалитета и корупције, а самим тим нарочито у редовима полиције", напоменуо је Кострешевић.

Након хапшења реаговао је и српски члан и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"МУП чисти своје редове и тек ћемо да чистимо. Знао сам за те активности и без оклијевања, наш захтјев је био да нема никаквог изузећа."

"Неприхватљиво је да било који припадник буде ангажована на тај начин, они морају да одговарају жестоко и морају да буду удаљени од било какве могућности да се врате у службу, а имамо и многе друге. Нису они само у питању, ови који су у контакту са разним криминалним групама, јер са њимам некако изађемо на крај, али имате много оних поданика који су спремни да раде за разне стране обавјештане служе, а припадају нашим безбједносним структурама. И са њима ћемо морати, полако али сигурно, склањајући их са важних мјеста", поручио је Додик.

И Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС потврдио је да хапшења која су покренута у редовима полиције неће се зауставити док у потпуности не ријеше улогу било којег припадника МУП-а у вези са криминалним клановима који низ година харају регионом.

Бивши министар безбједности БиХ и истакнути СДС-овац Драган Мектић каже да се овдје не ради само о обрачуну са људима у МУП-у РС који су завршили са оне стране закона, већ и о убрачуну унутар завађених кланова у полицији Српске.

„Ја сам говорио прије неколико година да врх МУП-а РС контролише дрогу у РС. Дослвно сам тако говорио и сад се то испоставља као тачно. И то се не догађа зато што то неко жели да ријеши, нема ту политичке воље и позадине, већ је дошло до обрачуна између тих кланова у МУП-у. Од самог именовања новог директора полиције Синише Кострешецвића ми слушамо приче о подјели у МУП-у. Слушамо о томе чији је играч Кострешевић, чији је играч Лукач, о сукобима унутар МУП-а...“, каже Мектић. 

Он наводи да су у контроли растурања дроге огромне паре и било је питање времена кад ће доћи у сукоб ти, како каже, кланови. 

„Једним дијелом је тај обрачун почео хаопшењем инспектора и полицајаца прије неколико година, па се све то смирило до данас, спријечавајући да истина изађе на видјело. Међутим, оћигледно је да су ти кланови у МУП-у РС проширили своје дјеловање и повезали се у региону са тешким организованим криминалним групама које дилају дрогу и то са простора Србије, Црне Горе, али и према Западу.

Већ дуже вријеме криминалци који се траже по потјерницама из региона се скривају у РС. И то су људи из МУП-а врло добро знали, али кланови су покривали и штитили те криминалце. Све ово потврђује чињеницу да је умјешан и врх МУП-а јер не могу то радити мали инспектори и обични полицајци. Ви видите да су у све укључени људи од великог повјерења да ли директора полиције или министра. И до овога не би ни дошло да нису дошли захтјеви из Београда“, тврди Мектић.

Он каже да је ово само початека и да је могуће очекивати разне сукобе унутар полиције.

„Након што се врх МУП-а, са тим људима од великог повјерења, дубоко инволвирао у растурање дроге у РС, па и даље, право је чудо како не долази до међусобних крвавих обрачуна, што није за искључити у будућности. Изјаве о обрачуну са појединцима из МУП-а које дају Додик и Лукач је само покушај да се маргинализује читава ствар и да се покрију овакве активности врха МУП-а и ово нема везе са појединцима.

Опште је познато да је врх МУП-а постао контролор растурања наркотика у РС. Ово није изолован случај већ су овдје у питању читаве групе у полицији које се сад обрачунавају. Ја не вјерујем да ће се са ових неколико хапшења ријешити овај проблем у МУП-у јер је овдје ријеч о криминалним клановима у МУП-у гдје њихов обрачун се дешава путем полицијских инструмената којима располажу.

Да тога нема, ту би дошло до крвопролића. Ти обрачуни би изашли на улицу и све би се завршавало ликвидацијама. Ово је озбиљан проблем за РС јер се једна таква институција упустила у контролу кријумчарења наркотика“, каже Мектић за БУКУ и наглашава да је раније било покушаја да организоване криминалне групе преузму контролу над путевима дроге у РС, али је МУП био јачи и задржао водећу улогу.

(БУКА)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

БЛ ПД

19.07.2021 12:17

Доласком Костресевица на мјесто директора полиције несто се поцело радити.Не могу промјене преко ноци.Неупуцени пљују и неаргументовано износе свакакве глупости.Вријеме це показати ко је и какав је Костресевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2021 13:16

Да није било наредбе из БГ. О овоме би се јос сутјело.

Name

Ре БЛ ПД

19.07.2021 16:44

Вријеме је већ показало, из Лакташа и Бакинаца три чина преко ноћи добио, чекали пола године и обарали конкурс да би испунио услове, Ћулум и Илић му криви за Злочин над Драгичевићем. Његова веза са Зворничанима и Проинтером говори о његовом поштењу

Name

Ре БЛ ПД

19.07.2021 18:55

Костресевиц је само пиун у рукама Баје и Цубриа (сефа Бајиног обезбједјења)

Name

Душан Ковачевић

19.07.2021 12:24

Ја вам упорно објашњавам да "Балкански Шпијун" и остали моји филмови нису комедије, а ви се већ деценијама смијете, гледајући их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

19.07.2021 12:45

Све је лаж..праве медијску кампаљу , као нешто се ради, али нема појма..за пар дана сви на слободи, случај заборављен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.07.2021 12:52

Па засто Мектицу ниси несто урадио по том питању. Испаде да си исти као и они ако ниси. Имао си власт у рукама, требао си иницирати хапсења. Но медутим , само си прицао и прицао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Питање

19.07.2021 13:20

Ти очигледно не разумијеш подјелу власти.Мектић је био министар безбједности БиХ.Мектић је био извршна а једино је тужилаштво задужено за вођење истраге.Тако да није Мектић могао ништа учинити.

Name

Киро

19.07.2021 13:51

Волио би Мектиц да је имао власт али несто се са тим није слагала Гордана Тадиц па га сад стигла оптужница

Name

Шта

19.07.2021 12:54

Шта се крије, читава Бањалука уназад неколико мјесеци зна и коментарише да појединци из полиције изнајмљују своје станове и да зу у спрези са црногорцима , који су из Београда побјегли у Бањалуку , грађани су упозоравали на то међути коме упозоравати? У полицији све сами криминал , част изузецима Али откад је дошао Лукач у Републици Српској је криминал и дрога у великом порасту само се заташкава, , јебо га Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац..!!

19.07.2021 12:56

Види се да су момци пуно филмова ,америчких,гледали како се то ради.....куку мајко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

19.07.2021 12:59

Добро ово црвени смислили а ста је с оним сто су опљацкали комби Сектора о томе се сути и ово це бити само представа за јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.07.2021 13:09

То је озбиљна институција и озбиљна власт. Само напријед имате подрску нормалног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.07.2021 14:07

Тако је.МУП РС је институција. Стварујући МУП РС живот је дало преко 900 најбољих момака и на хиљаде рањено.Немој те да пљујете по тој чињеници.Свако ће одговарати за оно што је поцинио незаконити па макар и полицајац.Људи се мјењају, институција остаје.

Name

Е мој Дејане

19.07.2021 14:19

Нити је ово озбиљна институција нити озбиљна власт.А сада да ли су нормални ти сто је подрзавају то је за преиспитати.Како мозе бити озбиљна институција у којој је главни инспектор за криминал криминалац који је ухапсен,а ускоро це бити на слободи.Неки су вец ослободјени вјероватно због недостатка доказа.Када буду сви ослободјени дали це они сто су их хапсили да одговарају због како се то зна реци нанијете дусевне боли.А власт која пријети народу да це да им искљуци гријање и свакакве друге пријетње такодје не мозе бити нормална.Добро би било да ја гријесим и да це све ово на добро да изадје и да це криминалци бити осудјени,али нормалном цовјеку то не изгледа тако.Криминалци су заузели све институције у Ентитету па и на врху дрзаве.

Name

МИЛОШ

19.07.2021 14:32

То је одавно престала бити озбиљна институција. Велика већина нема појма шта је струка. У озбиљним институцијама се не прогоне људи који указу на кршење закона и правила рада. Некада полицијски руководиоци нису излазили из слузбених просторија а сада не излазе из страначких просторија и тајкунских ресторана и кафића и грабе џабицу, камион шљунка, тона цимента, камион асфалта, камион грађе, печеница, товљеник, ауто, пословни простор, стан и слично.

Name

Ре Дејан

19.07.2021 14:38

За који клан да навијамо? Мени је некако свеједно ко ће растурати дрогу. Додје му на исто. Бара је мала а крокодила превише.

Name

Ненад

19.07.2021 16:15

XЛ.Заборављас да је код нас све обратно.Криминалци се позивају на закон и институције криминалци се позивају на 900 најбоље момака који су дали зивоте.И доста тога

Name

Ре XЛ

19.07.2021 17:31

Није МУП РС категорије која се стварала ратом, он је постојао и пре и постојаће. То је безбедносна институција и треба да служи томе у РС, а чињеница је да има негативних дешавања. Све је ипак боље од оних криминалаца који су се окупили у вријеме рата и непосредно. То мора да буде озбиљна институција.

Name

Б

19.07.2021 13:32

Јел реално да цовјек ово прица? Па коњу један ако све знас годинама ста си урадио као министар безбједности? Знаци да си у истом колу са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

19.07.2021 13:46

Прво да се похапсе они који су наше официре предавали Хагу! Т

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

19.07.2021 14:19

Члан пресједништва рече да је знао за те активности...Како,зашто,ко га обавјештава? Неко лаже или неко не ради по закону. Тужна земља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па то се деценијама

19.07.2021 15:20

Одвија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граха дилер са знацком

19.07.2021 15:36

Тик так тик так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.07.2021 16:33

СВИ ПОЛИТИЦАРИ И МИНИСТРИ КОЈИ СУ У ПРВИХ 12Х ПОХВАЛИЛИ ОВУ АКЦИЈУ СУ СИГУРНО УМЈЕСАНИ....ПА САД ПЕРУ ОБРАЗ ХВАЛОСПЈЕВИМА ...КАКО ЈЕ ТО ПРОВИДНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

19.07.2021 19:25

Ништа, као и досад, тресла се гора...

ОДГОВОРИТЕ