Они су једини у бившој СФРЈ Титу смјели да кажу НЕ!

Бенд "Седморица младих" је био је један од највећих бендова у старој Југославији, а колико су били популарни говори и податак да су ушлли 1991. у Гинисову књигу рекорда као састав који је 33 године непрекидно свирао заједно. Јован Јова Радовановић открио је да су били толико популарни и вољени да су смели да Јосипу Брозу Титу да кажу "не".

Забава 19.07.2021 | 20:40
Они су једини у бившој СФРЈ Титу смјели да кажу НЕ!

Наиме, пошто је са Седморицом младих стекао славу широм старе Југославије, у 24. години отишао је у иностранство и брзо био међународно признат.

- У то време почео сам да свирам и саксофон, који сам лако савладао. Касније сам додао и флауту јер нам је у бенду постало јасно да свирајући само џез нећемо моћи дуго да трајемо. Морали смо да проширимо репертоар, убацили смо и класику и поп музику, имали наступе на разним језицима. На моје инсистирање, укључили смо пантомиму и скечеве, захваљујући којима смо постигли велики успех. Џез је и даље био основа нашег наступа, али смо га изводили на другачији начин. Брзо смо пронашли своје место на Западу, а у Немачкој смо снимили плочу. Рачунали смо да ћемо у иностранству остати око годину дана, а задржали смо се петнаест.

Обожавао их је Јосип Броз Тито, захваљујући којем нико из Седморице младих није морао да служи војску јер је доживотни председник Југославије схватио да је бенд много кориснији "напољу" него у земљи.

- Тито је био "слаб” на наше извођење црначких духовних и руских песама, а волела нас је и Јованка, која нам је пришла после једне свирке у Карађорђеву и питала могу ли она и Стари да се сликају с нама. Често смо били њихови гости, а он је волео да седи с нама до раног јутра. Био је велики господин. Звао нас је и на своје путовање “Галебом” на Самит несврстаних на Куби, али морали смо да одбијемо због унапред уговорених концерата. Касније се испоставило да је то било његово последње путовање.

Josip Broz Tito
ФОТО: ПРОФИМЕДИА

(курир.рс/Глориа)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ја

19.07.2021 19:08

Драги ТИТО! никад слободнијег зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја

19.07.2021 19:51

Је.. те драги Тито како сви жалите за његовим владањем!

Name

Ејј

19.07.2021 19:58

Тацно могао си испод моста спавати нико ти ништа мени ми студенти стопом на море спавамо на песку где било нико нас не дира ујутру видимо плаже добијемо бакшиш ма супер нам било а сада нема тога

Name

Деда Геџа !!!

19.07.2021 21:08

Друже Тито , скренули смо с пута, сад нас јашу и Курта и Мурта!!! Ај што јашу нека јашу, али и кожу огулише с ледја.........1

Name

тетак

19.07.2021 19:18

Рекла је Тити не и умјетница Гертруда Мунитиц.Пјевацица,али озбиљна музика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Би Рекао

19.07.2021 19:39

Шта су некада слушали Преседници, ови данас, и ако је 21. вијек, знају само да ричу испод шатора, уз нај примитивни "турбо фолк".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад цуо

19.07.2021 20:08

За њих, али добро. Да, рекли су не, одбили су путовање галебом, како само храбро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

19.07.2021 20:37

Еее Бозе да нам је Тито. Свее би било другације. Мир, слобода, једнакост, пара за сваког, постење, слободно кретање, живот. Висе тог нема. Не би било присиле на отровне вакцине, не би могли измислити корину и вакцине... Е мој Тито дик је тебе било било је свега, сад самомафија, крими ал, отимацина иднарода, присиле,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дали си ти

19.07.2021 20:57

Био Слобин присталица? Ето, зато тога нема о цему залис.

Name

Драг лик.

19.07.2021 21:32

Добра душа. Зрачи из њега доброта и дан данас када га видим. Рођена сам мање од мј дана послије његове смрти. Увијек ми је био драг. Погитиво када сам сазнао да је спасио БиХ од нестанка 1943, када је српскохрватска (бивше усташе И четници које су и тада су сарађивали) делегација спријечена да на засједању гласа против постојања БиХ! Хвала "за всаку добру ријеч , кај рећи си нам знао". Велики наклон и "од свег ти срца, фала".

ОДГОВОРИТЕ