САД: Затварање ОХР-а не темељи се на роковима

У нацрту руске декларације, који је прибавио АФП, даље стоји да он “подржава именовање високог представника за Босну и Херцеговину (…) до 31. јула 2022. затварањем Уреда високог представника.”

Босна и Херцеговина 21.07.2021 | 21:31
САД: Затварање ОХР-а не темељи се на роковима

 Из Амбасаде Сједињених Америчких држава у Босни и Херцеговини потврдили су за <спан стyле="цолор: #ц2е0ф4;">Н1 да знају за нацрт резолуције Републике Кине и Руске Федерације а која се тиче укидања Уреда високог представника у БиХ, за коју ће тражити подршку у Савјету безбједности УН-а.

“Сједињене Државе честитају Кристијану Шмиту на именовању за новог високог представника у Босни и Херцеговини. Радујемо се наставку партнерства са Уредом високог представника у подршци примјене Дејтонског мировног споразума и окончању међународне супервизије испуњењем критерија 5+2”, казали су Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД-а

Подсјећају да се затварање ОХР не темељи на временским роковима, него на испуњењу дефинисаних критерија који су комплементарни подршци функционалности и стабилности такође неопходним за ЕУ перспективу Босне и Херцеговине.

“Сједињене Државе увијек су подржавале и наставиће подржавати кључну улогу високог представника у праћењу и подршци проведби цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума. Дејтонски мировни споразум потврдио је суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине као јединствене, независне државе која се састоји од два ентитета, три конститутивна народа и осталих, која гарантује људска права и штити све своје грађане у складу са владавином закона”, истичу из Амбасаде.

Претходно, из Руске амбасаде у БиХ потврдили су да нацрт резолуције постоји.

Нацрт резолуције који је Русија предала Савјету безбједности прошле седмице, који је подржала и Кина, “поздравља и пристаје” на проглашење њемачког политичара Кристијана Шмита насљедником тренутног високог представника из Аустрије Валентина Инцка.

Међутим, у овом нацрту који је прибавио АФП, даље стоји да он “подржава именовање високог представника за Босну и Херцеговину (…) до 31. јула 2022. затварањем Уреда високог представника.”

(Вијести.ба) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Муња

21.07.2021 19:56

Тачно, није засновано на роковима него на уништењу Републике Српске и протјеривања Срба са територије цијела садашње БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.07.2021 22:05

У нацрту руске декларације, који је прибавио АФП, даље стоји да он “подржава именовање високог представника за Босну и Херцеговину. Зар нису Руси били против именовања новог представника ОХР-а ??‍♂️

Name

Миле и Владо

22.07.2021 12:57

Охр је без везе смета нам у комоцији и приватном управљању јавним добрима

Name

Цини ми се да би свет

21.07.2021 20:11

Требао имати представника и у Скотској, Тексасу и слицним мјестима. Њемацка је одбила Лондонско правило засто не би и Скотска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

22.07.2021 07:38

Јао сто су се сви упласили нијемца Сцхмдта,сви БИХ политицари це носати ус...е гаце кад он додје.Свака цаст свабо кад си им толики страх утерао у дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

22.07.2021 16:37

Па да је неки мутавац не би било реакција. Овај високи представник дјелује као да вец има план да се среде неке ствари у дрзави, сто оцито није по вољи појединим политицким побацајима