Читави градови под водом, бујице носе све пред собом

Најмање 25 људи погинуло је у поплавама које су погодиле централну кинеску провинцију Хенан, која се догодила због, како су рекли кинески званичници, "најјаче кише у посљедњих 1.000 година".

Свијет 22.07.2021 | 07:30
Читави градови под водом, бујице носе све пред собом

Око 100.000 људи евакуисано је у граду Зхенгзхоу, гдје је поремећен жељезнички и саобраћајни саобраћај, док су бране и резервоари набујали до нивоа упозорења, а хиљаде војника је мобилизовано у напорима да се спаси што је могуће више људи.

Градске власти рекле су да је више од 500 људи из поплављене подземне жељезнице повучено на сигурно, док су слике на друштвеним мрежама приказивале путнике у возу уроњене у воду до груди и једну станицу сведену у велики смеђи базен.

"Вода ми је дошла до груди", написао је један преживјели на друштвеним мрежама. "Стварно сам се уплашио, али најстрашнија ствар није била вода, већ све мањи доток зрака у вагону"

Киша је зауставила аутобуске услуге у граду од 12 милиона становника, око 650 километара југозападно од Пекинга, рекао је Реутерсу мјештанин Гуо.

"Због тога су многи људи ишли подземном жељезницом и догодила се трагедија", рекао је Гуо.

Медији су пренијели да је међу мртвима четверо становника града Гонгyи, смјештеног на обали Жуте ријеке попут Зхенгзхоуа, након урушавања домова и грађевина због киша.

Јача киша предвиђа се широм Хенана за сљедећа три дана. Од суботе до уторка, у Зхенгзхоу је пало 617,1 мм кише, готово еквивалент годишњем просјеку од 640,8 мм.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

22.07.2021 07:01

...економски гигант је морао да улаже новац у одбрану од поплава како се не би излагали троску који је енорман и уз све то губио људске живите који су главно средство да се настави економски раст... Али авај, код Кинеза је све лаж и обмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Па

23.07.2021 07:29

У тексту се описује и стање у подземној зелезници. Знаци, зелезница је подземна,сама рец казе под земљом. У поплавама аутоматски под водом.Логицно?

Name

Експерименти

22.07.2021 20:21

Вјестацки изазвани....

ОДГОВОРИТЕ