Интернационални џез фестивал почео на Зеленковцу

- Интернационални џез фестивал на Зеленковцу код Мркоњић Града, који је јединствен и препознатљив по изузетно природном амбијенту, избору извођача, начину организовања и својој одрживости, почео је наступом бендова "Ђелић/Марјановић/Стрићевић трио" из Београда и "Алт бегс" /Алт багс/ из Новог Сада.

Забава 30.07.2021 | 08:47
Интернационални џез фестивал почео на Зеленковцу

Организатор Боро Јанковић рекао је синоћ новинарима да је фестивал од општег интереса и да је значајан за цијели регион, јер га представља и промовише.

"Имаћемо четири дана добре музике, забаве и уживања у природи. Одабрали смо добре и квалитетне музичаре, а ово је једини фестивал у БиХ који се организује у оваквом природном амбијенту", истакао је Јанковић.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија, који је званично отворио фестивал, рекао је да је општина препознала значај ове манифестације, а вјерује да ће је и убудуће подржавати.

Музички уредник Џез фестивала Драган Вуковић нагласио је да је програм базиран на младим музичарима који, углавном, долазе из региона.

"У суботу ћемо организовати и музичку радионицу за младе, а циљ је да се они упознају о удараљкама, да схвате какав је њихов смисао и како се користе у џезу, музици", објаснио је Вуковић.

Станислав Чеман из "Алт бегса" рекао је да су одушевљени природним љепотама Зеленковца.

"Први пут смо овде и еуфорични смо. Ту је мирис природе, свеж ваздух, звук потока... Свуда су звуци који годе и инспиришу. Ми свирамо комбинацију разних жанрова и две године радимо заједно", рекао је Чеман.

И Вукашин Ђелић из бенда "Ђелић/Марјановић/Стрићевић трио" из Београда је одушевљен природом на Зеленковцу и каже да се музика, џез уклапа у окружење.

Вечерас, другог дана фестивала, представиће се Франолик Ћулап Габрић из Загреба, Антуан Сонди Хандри из Тузле и "Џел ал аксју" /Јалл ауx yеyx/ из Бихаћа.

Сутра ће наступити бендови, "Герецки" из Новог Сада, Квинтет "?" из Београда, "Лесандрам џез трио" /Лесандрум јазз трио/ из Тополе и "Руф џаблан рира" /Реуф Јаблан Реера/ из Беча.

Фестивал ће бити завршен у недјељу, 1. августа, наступима "Кајтез и банда" /Кајтез анд тхе ганг/ из Бањалуке и "Лијепи дуо" /Беаутy дуо/ из Приједора.

Покровитељ 21. Џез фестивала је општина Мркоњић Град.

(Срна) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дензел

30.07.2021 08:06

Браво. Јазз још у природи, нема бољег уживања.

ОДГОВОРИТЕ