Хрватска: Повучени сладоледи, јогурт, крекери...

Након што је Дукат објавио да повлачи два јогурта, због пестицида са тржишта је повучен и низ сладоледа.

Регион 31.07.2021 | 16:00
Хрватска: Повучени сладоледи, јогурт, крекери...

Министарство пољопривреде јуче је извијестило потрошаче о опозиву четири врсте сладоледа. 

Министарство наводи да је добављач, Марс Хрватска д.о.о., из опреза опозвао производе Сницкерс Xтра ице цреам бар 66 г - сингле, Сницкерс ице цреам бар 48 г - 6 пацк боx, Тwиx ице цреам бар 47 г - сингле, Тwиx ице цреам бар 34.2 г - 6 пацк боx, Боунтy ице цреам бар 39.1 г - 6 пацк боx и М&Мс пеанут ице цреам стицк 62 г - сингле.

Из Спарових супермаркета повучено је пет окуса сладоледа аустријског произвођача Фронери

Због постојања пестицида етилен оксида у сјеменкама сезама које се користе у производњи крекера, с тржишта је повучен производ Густони Црацкер Сесам мит Росмарин

Што се јогурта тиче, због утврђенога пестицида етилен оксида у адитиву који се користи у процесу производње, опозива своје производе Дукатос јогурт црни рибиз 150 г и Дукатос јогурт наранча цимет 150 г одређених рокова трајања.

Што је етилен оксид? 

Етилен оксид је запаљиви безбојни плин слаткастог окуса који се користи првенствено у производњи хемикалија, међу осталим и антифриза. У мањим количинама користи се као пестицид и стерилизатор.

Будући да може оштетити ДНК врло је ефикасан за убијање бактерија, вируса и гљивица, али студије су доказла и његова канцерогена својства.

Етилен оксида практички нема у масовном оптицају. Случајеви тровања овим спојем углавном су ограничени на производне погоне у којима се он производи, одређени број људи му је изложен кроз удисање цигаретног дима или кроз медицинске и козметичке производе у којима се он користи као стерилизатор.

Етилен оксид се често користи у кемијској, али је забрањен у прехрамбеној индустрији. 

Храна контаминирана овим спојем досад је у ЕУ најчешће долазила из Индије, гдје је кориштење етилен оксида у прехрамбеној индустрији допуштено.

Шпањолска агенција за храну овог је љета затражила да све чланице ЕУ одмах забране било какву присутност етилен оксида у храни јер је опасан и у најмањим количинама.

Након савјетовања са стручњацима и чланицама, Европска комисија одлучила се на "усклађени приступ" у провјерама и уклањању овог ризика, пише Култ Плаве Каменице.

(БУКА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дамир

31.07.2021 14:54

свим нас трују оне кексови из горњег милановца 80 фенинги и све оно смеце сто нам комсије увозе даби се њима дигао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

31.07.2021 15:48

Не морас јести кекс једи сто хоцес,мозда це ти бит сладје.

Name

ре

31.07.2021 16:22

Дукат-Г.Милановац??

Name

Едге

31.07.2021 15:24

Овог унесете кроз цигарете као пушачи или кад уђете у задимљену просторију за један дан више него сто ћете икад појести кроз тwиx и остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

31.07.2021 15:39

Сад ће у корт маркетима акција сладоледа и још платиш један добијеш два...

ОДГОВОРИТЕ