Аутофагија - 16 сати без хране и дешава се чудо

После интервјуа о исхрани Новака Ђоковића читав свет чуо је за аутофагију. Називају је још и испрекиданим постом и "дијетом са Нобеловом наградом". Обично је прва асоцијација на овај процес исхране 16 сати гладовања.

Здравље 04.08.2021 | 16:48
Аутофагија - 16 сати без хране и дешава се чудо

Нутриционисткиња Бранка Мирковић објаснила је да аутофагија није дијета, већ начин исхране у којем постоји редукција, а са узимајући у обзир тај део онда је можемо сматрати дијетом. Тврди да је то начин живота и исхрана која свакако може да донесе добро здравље и болесним и здравим људима.

"Може да се једе практично и оно што би иначе јели у оквиру нашег начина живота, не можете јести све то није исправно гледање, неопходно је подесити себи неку нормалну исхрану уз помоћ специјалисте, једите осамдесет посто до ситости, не треба да будемо пресити него мало гладни", рекла је она за "ТВ Прва".

Наводи и да многи нису довољно упућени у овај начин исхране, јер не знају да она обнавља ћелије, подмлађује их и регенерише.

"Увек треба да знамо колико калоријски можемо да унесемо и коју врсту хране, не морамо да једемо три оброка, можемо два или један", каже Мирковићева.

Њен предлог је да се са престанком конзумирања хране крене у вечерњим сатима, када тело спава и одмара, али да то буде пуних 16 сати без јела.

"У оквиру 16 сати након 12. сата, наш организам више нема храну, и жели да једе, онда наше друге ћелије једу протеине и друге ћелије и то по селекцији, оне које су болесне онда оне које имају лош ДНК код, организам је врло паметан, када све то поједе онда једе по старости дакле једе најстарије прво, тако се и кожа подмлађује онда", тврди нутриционисткиња.

Оно што је у оквиру тих 16 сати довзвољено да се конзумира, јесте кафа, вода и лимунада.

"Овај начин исхране доказује да организам има самоодржање, јер се аутофагија догађа између 12-тог и 16-тог сата, а онда се обезбеђује енергија мишића и организам ради на кетонима, али ако издржимо и дуже онда се чисти и танко црево", рекла је она.

Истиче да се за сваку промену у исхрани треба консултовати са лекарима, јер је ово метаболички процес који захтева консултацију.

(Б92, ТВ Прва)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Да

04.08.2021 15:07

Па није дзаба у исламу прописан пост који бас овако трази одрицање да би се организам оцистио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тод

04.08.2021 15:29

И опет не живе дуже

Name

Игипоп

04.08.2021 15:34

Имас пост код православаца и католика

Name

04.08.2021 16:02

Ма ово је безвезе,ја сваки дан вецерам у 6 и неједем ниста прије руцка сутра у 12.Па опет имам 110 кила

ОДГОВОРИТЕ