Зашто радници МУП-а Српске нису добили исто повећање

За захтјев Синдиката МУП-а Републике Српске да се, у оквиру законских рјешења, свим радницима МУП-а плате повећају у једнаком износу од 67 марака, из министарства, а ни из Владе нису имали слуха. Плата им је повећана за пет процената, што је за неке раднике знатно мање од захтијеваног.

Република Српска 14.09.2021 | 18:47
Зашто радници МУП-а Српске нису добили исто повећање

Из синдиката МУП-а Републике Српске упутили су захтјев Влади Републике Српске 25. јуна за образложење зашто радници МУП-а нису добили повећање у истом износу како је синдикат захтијевао.

Радници МУП-а су добили повећање од 5 посто у односу на плату, што иде на штету појединим запосленим у том министарству.

За захтјев Синдиката МУП-а Републике Српске да се, у оквиру законских рјешења, свим радницима МУП-а плате повећају у једнаком износу од 67 марака, из министарства, а ни из Владе нису имали слуха. Плата им је повећана за пет процената, што је за неке раднике знатно мање од захтијеваног.

- 6178 радника МУП-а Републике Српске свих категорија запослених полицијских службеника, државних службеника и намјештеника добило је мање повећање плате. И ми питамо послодавца зашто? Морате имати озбиљан разлог зашто је одлука таква донесена - кажу из Синдиката.

Тврде да је Влада другачије третирала раднике МУП-а, у односу на остале буџетске кориснике, који су добили повећање у једнаком износу.

- Дакле, за 27.000 радника Влада Републике Српске је управо примијенила принцип који је синдикат полиције тражио за своје раднике, тврди Аница Јондић, предсједник Синдиката радника унутрашњих послова.

Горућа питања су, како наводе, нерегулисани прековремени радни сати, којих у последњих пет година има укупно два милиона, а само је пола компензовано у слободне дане.  За ово питање, истичу, боре се још од 2019. године.

- Полиција Републике Српске мора да одговори Уставом одређеним законима, они то морају да раде, они то раде. Али то подразумијева енорман број њихових прековремених радних сати, па платите дјелимично тај прековремени рад, побогу људи. Неће људи издржати више, не могу издржати овај темпо, наводи Јондић.

Из Синдиката траже да се одвоји основа плате од осталих примања као што су регрес и топли оброк, те да сама основа буде у износу минималне плате у Републици Српској.

Из Министарства унутрашњих послова нису коментарисали захтјеве синдиката.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Лазар

14.09.2021 17:32

Анице ти представљаш само себе. Ти си одувијек била обични ћато и ти не можеш заступати права људи који раде најтеже послове у полицији. Зато и јесте све овако наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

14.09.2021 17:35

Сунце ти, људи моле државу да им да мизерну плату, а то је заправо ултимативна обавеза система. Пошто хиљаде људи из државних институција бјежи од (приватно или никако) школованих кучки и сељачина у Њемачку, ускоро ће велико повећање плате великом броју људи бити услов за останак на послу. Биће оно: "Шефе, дај ми пуно више пара, плати сваки прековремени сат рада, хоћу плату на рачун у банци, а не на руке, и пријави ме - нећеш? Добро идем вани, тамо се не ринта као овдје, а паре су боље."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 22:39

Да ли вјерујете да је љекар специјалиста у Бања Луци вецу плату имао прије 13 или 14 година него сада? А тада је све било пуно јефтиније. Ста мислите засто оволики медицинари одлазе? Па помоцник његоватеља у Њемацкој има за 700 или 800 КМ вецу плату него љекар специјалиста у Републици Српској. Никако ми није јасно засто медицинари пристају да раде за овакве плате? А колико је пара у здравству покрадено?

Name

Није него

14.09.2021 17:38

Треба им свима преполовити плату а многима потпуно ускратити јер су то портири а не полицајци. Повећавају плате а задужују се немилица од чега пола украду, гдје ми живимо, страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

14.09.2021 17:49

Нетреба им ниста дати и нераде ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 19:55

Ма,раде. Сви отисли у саобрацјну полицију. Када су неког лопова политицара ухапсили?

Name

Прика бн

14.09.2021 18:28

И ово је један од разлога што полицајце гурају у криминал. Кад су слабо плаћени зашто би ризиковали. Гледају да ућаре нешто са стране и опет им добро. Ту само држава губи. Ал неком овакво стање одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

14.09.2021 19:35

Па дали су судијама и тужиоцима високе плате па већина не раде поштено свој посао. Кад систем постоји онда већина раде поштено свој посао без обзира на плату као прије рата. Сад се све ради да се не успостави правна држава, да систем не постоји и да криминал влада. Има још једна ствар гдје су у полицију примили масу неморалних и негативна селекција тако да је сад тамо катастрофална ситуација.

Name

Анонyмус

14.09.2021 19:36

Полиција је вец дебело загазила у криминал, тренутно цува највецег криминалца на Балкану.

Name

Увијек исто

14.09.2021 18:30

Шта хоћете прековремени рад....хахахаха. Нама предратним полицајцима, све је било у том бенефицираном стажу: ноћни, прековремени, приправност. Имали смо погодности за пензију, једногодишњи просјек, задње године. Сада нам све узели, рат смо изнијели, све полиције свијета имају повољније услове пензионисања, а нису биле у рату. Пријератни полицајци који сада одлазе са петогодишњим просјеком, користе примања прије рата, а ми који смо пензионисани у Републици Српској од 350-550 КМ пензије. Брука и срамота. Да нам бар су дали да узмемо дио који смо радили у ФБиХ имали бих много више. Наше колеге у ФБих имају дупло и више од нас пензије. А ови данас што иду бјеже нам по 500 КМ и више. Стидимо се што смо у Р.Српској били полицајци, јер сви полицајци у окружењу имају дупло веће пензије. За станове смо издвајали, нисмо добили, наше одвајање све се узели новокомпоновани прописи, Р. Српске. Стидимо се што смо овдје полицајци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 19:57

Нисте ви борцима били ни до колена. Где год сте били,ту је падало.

Name

Жандар

14.09.2021 20:43

Ако си " пријератни " полицајац и тешко ти, што не идеш у пензију и ослободиш млађима мјесто? Сигурно све мудрујеш да одгодиш пензију

Name

Слабо плацени

14.09.2021 20:45

Мислим да 1400 км Није мало за неког са заврсеном основном сколом и купљеном средњом.Знају они седамдесет посто о цему писем.то је скоро као лекар у хитној а колико су се они сколовали.Руку на срце па видите.

Name

БЛ

14.09.2021 19:41

Зато сто Висковица, Жељку и Милорада боли уво за њима, зато сто сто су сто у горој ситуацији буду,боље це да свусају резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

14.09.2021 20:26

Погледајте само коефицијенте у МУП-у. Луда кућа 30 и више платних разреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 23:09

Не разумијем никако засто радници овдје не страјкују? Колико мала треба бити плата, колико лоси услови рада, без плацених прековремених сати, без регреса и осталих додатака, а код приватника са 7 дана љетног годисњег одмора…Сто висе цутимо и трпимо, они нас висе тлаце.

Name

Xxx

15.09.2021 05:31

Ето кога ви чувајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полице

15.09.2021 05:32

Полицајац треба да има просјечну плату државног службеника увећању за 35% због специфичних услова рада и да на то према закону о раду има плаћен топли оброк и годишњи регрес, међутим полицајац у РС има фиксну плату у којој му се све наведено налази, те кад се прерачуна, плата полицајца изадје нешто око 600 КМ, тако да полицајац МУП РС има најнижу плату у Републици Српској у рангу нискоквлификованог радника. То је брука и срамота, поготово у погледу плата колега у ФБиХ који имају 3 пута већу плату. Дозволите прелазак и попуњавање радних мјеста у полицијама ван "бољег" ентитета па ћете видјети колико ће вам полиције остати у МУП РС, то би било најбоље мјерило задовољства полиције која је неправилним кадровањем, лошом материјалном стимулацијом потпуно прожета корупцијом, неадекватним руководним кадром добедена на ивицу пропасти изгубивши при том сваки ауторитет у друштвеној заједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2021 06:49

Ниси рацунао јос једну плату,са стране.

Name

мирко

15.09.2021 06:38

које висе повецање,па они са 20-25 година радног стаза изадју у пензију (а заврсе курс од 6 мјесеци)веци део посла проведу у играоницама,кафицима ил у ноцној спавају,док други и недочекају 40 година радног стаза тј65 старости и имају пензије од 20 до 300 КМ,а раде тезе послове,плате им веце него у доктора ,и данас само дај ме у полицију,војску,опстину,електро и узивај,а на градјевину,бренту

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.09.2021 07:10

Па највјероватније да нису сви црвених крила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

15.09.2021 07:24

Јасно ко дан,подјељено на оне који воле владајући криминални режим и оне поштене људе у МУП-у као и свугдје у институцијама,Вукана за министра унутрашњих пословааа и нема подјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ@ ЗА МИРКА

15.09.2021 10:33

Молим те,па зар мозес такве небулозе писати,страсно! Свака цаст полицији,јер њима требају бити веце плате,од појединих докторцица. Ста се они нагледају,разних језивих сцена од провала,убиства,саобрацајне незгоде,спасавају извлаце,итд.....па дали се питате како је то поднијети психицки ,скоро свакодневно,а плата никаква. Треба тај посао радити,а размисљати дали има дјетету основно за руцак,залосно у каквој дрзави зивимо. Страсно!!!

Name

Марко

15.09.2021 17:05

Па и не треба да МУП-у буде повецана плата јел то нису ни заслузи ли?? Колико раде толико це и бити плацени?А у осталом имамо приоритете за повецана.

ОДГОВОРИТЕ