Тема састанка: Позиција Шмита и изборни закон БиХ

“Остаје да се у дипломатским разговорима свих оних који су заинтересовани за ово рјешење покуша редефинисати да Шмит добије мандат и да би то изгледало све како треба”, истакао је Тегелтија.

Босна и Херцеговина 14.09.2021 | 22:27
Тема састанка: Позиција Шмита и изборни закон БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је рекао да су током билатералног сусрета са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Тирани била најважнија питања у вези позиције Шмита и изборни закон БиХ.

Одговарајући на новинарска питања, Тегелтија је рекао да је Меркел изузетно добро информисана о свим проблемима.

“Ми који долазимо из Републике Српске сматрамо да Шмит није изабран у одговарајућој процедури. И даље сматрамо да треба искористити све могућности да Шмит добије адекватан мандат како је предвиђено, односно да ту подршку добије у Савјету безбједности, да и поред тога што су двије велике силе против тог начина избора, сматрамо да уз договоре и дефинисање мандата и овог високог представника, а и канцеларије, треба да се дође до прихватљивог рјешења којим би се редефинисала позиција Канцеларије високог представника у Сарајеву”, сматра Тегелтија.

Он је навео да Меркел има другачије виђење, али да је и она за то да се “дефинише начин у коме би сви били сигурни да Шмит неће негдје на крају или на почетку свог мандата понашати као што се понашао Валентин Инзко који је одлазио и који је својом одлуком направио проблем свима у БиХ и самом Шмиту”.

“Остаје да се у дипломатским разговорима свих оних који су заинтересовани за ово рјешење покуша редефинисати да Шмит добије мандат и да би то изгледало све како треба”, истакао је Тегелтија.

Говорећи о Изборном закону, он је пренио да је током разговора са Меркел поновио да се прихватају све пресуде Европског суда за људска права који каже да треба промијенити начин избора Предсједништва Босне и Херцеговине како би се омогућило и другима, осим припадника конститутивних народа, да се могу кандидовати.

“Становиште је и моје да је то питање односа унутар Федерацији БиХ између Бошњака и Хрвата”, напоменуо је Зоран Тегелтија.

Према његовим ријечима, Република Српска има свој усаглашен став о питању избора Предсједништва БиХ већ дуго година и тај став ће и даље заступати.

“Да би се дошло до Изборног закона потребна је пуно већа ангажованост и међународне заједнице како ни једна ни друга страна не би добила максимум у преговорима, него да се дође до прихватљивог рјешења, како рече Сцхмидт, да не би дошли у ситуацију да један народ бира представнике другом народу”, истакао је Тегелтија, преноси <спан стyле="цолор: #3598дб;">Н1.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реал-ан

14.09.2021 21:00

Овај тегли глупости, мислим да ни сам незна ста изјављује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

15.09.2021 01:41

Тегелтија - полуписмени књиговођа, бивши благајник и гребатор

Name

Како год..

15.09.2021 08:41

..тај представник је паметнији и од вас и од инцка зато га мрзите

Name

Перица

15.09.2021 00:59

Знамо шта нећемо , али не знамо шта хоћемо !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

15.09.2021 02:48

Све се прихвата. Ништа се не проводи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд, збуњен, глуп

15.09.2021 03:14

Мислим, дакле јесам. Који филозоф овај Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

15.09.2021 06:20

Исто као са чланством у НАТО. Није шија него врат. Сад ће Баја сазвати Скупштину РС-а и да као Они донесу одлуку да секта и вођа прихвате Шмита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

15.09.2021 09:18

Какав биједник али то је храна Додика на крају че га жртвовати као све остале због интереса фамилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раоп

15.09.2021 10:05

Само лицни интерес це одлуцивати па како буде...

ОДГОВОРИТЕ