Бик Мишко од двије тоне атракција сајма

Бик сименталске расе, по имену Мишко, који ће 5. октобра напунити три године, тежак 1.980 килограма, највеће је живо грло стоке на 88. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Србија 19.09.2021 | 18:28
Бик Мишко од двије тоне атракција сајма

Бик сименталске расе, по имену Мишко, који ће 5. октобра напунити три године, тежак 1.980 килограма, највеће је живо грло стоке на 88. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Долази из пољопривредног газдинства Душана Прибаковића из села Венчац у општини Александровац. Ова доброћудна грдосија омиљена је у породици Прибаковић.

„Купили смо га као теле 2018. године у боксу са двадесетак његових вршњака. Издвајао се од самог старта и дошао је до те килаже. Користили смо храну као сви остали што једу – сено, концентрат, силажу, а када је био у фази интензивног раста јео је око 25 килограма хране дневно. Дневно је на тежини добијао 1,750 килограма, а сада је достигао скоро две тоне“, рекао је Душан Прибаковић.

Како нам каже, Мишко на сајму се сигурно неће још угојити, јер није навикао на толики број људи који долазе да га виде, фотографишу се или га помазе, па слабије једе јер је под стресом. Овај бик је на продају, али његов садашњи власник, пошто је Мишко још млад, не жели да га прода кланицама, већ жели да га купи неко ко ће бринути о њему. Ако га не прода, свакако нико у породици неће бити тужан.

„Он је љубимац на фарми не само моје породице, већ и комшија и пријатеља који су долазили да га виде. Он је мирољубив, прави шмекер“, наводи Душан Прибаковић.

Двоструки шампион сајма, бик Малиша, некадашњи украс штале Пољопривредног газдинства Раденка Јеремића, ове године није стигао на сајам, јер је у међувремену продат. Сада је на сајам Раденко довео Велишу, понос фарме, трогодишњег аустријског сименталца тешког 1.460 килограма.

„У односу на осталу товну јунад не једе ништа другачију храну, само једе више од њих. Једе колико хоће, не мерим му, јер се храна изручи пред њих све, па ко колико поједе“, представио је Раденко нову ведету свог газдинства у ком има преко 400 грла говеда.

Како каже, на Новосадски сајам је довео само да га покаже, не жели да га прода, јер још није време. Како наводи, сада је у пуној снази када дневно треба да добија око килограм и по на тежини, па ће до следећег сајма бити знатно тежи. Ипак, како истиче, за говедарство је јако тешко време, јер грла има све мање, а трошкови хране су велики. Раденко се нада да ће држава обезбедити подстицаје да би ова грана сточарства опстала.

„Што се нас тиче, најбоље би било да су сваке године избори. Јер тада има и неке шансе да нешто добијемо. Ако избори прођу, а ми не добијемо подстицаје, можемо да их заборавимо до следећег изборног циклуса“, покушава да се нашали Раденко Јеремић.

На овом сајму налазе се и краве које по телесној тежини одскачу од осталих. На штанду „Ђурђевић Енерго 2016“ нашле су се Новка и Савка расе ангус абердин које имају близу тоне, а уобичајена маса тела одраслих крава те расе 550 до 650 килограма.

На Националној изложби стоке представљене су и друге животиње, а овнови представљају посебну атракцију. Милорад Чулетић је одгојио овна расе ил де франс од 140 килограма. Стар је четири године, а како власник каже, због расе му је дао име Жак. Милорад Бајић гаји расу виртемберг. Од 19. фебруара 2016. године, има овна Обрена откада се ојагњио, који је тежак 155 килограма и још расте. Тренутно су најтежи овнови виртемберг расе Мића и Мићко Горана Чолића. Мићко има 174, док је Мића тежак 186 килограма.

(Анадолија/фото: Александар Јовановић)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

јанко

19.09.2021 17:09

Овоме би и Рудоња позавидијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаблан

19.09.2021 17:22

А Сароња?

Name

Икона

19.09.2021 17:23

А гди је Семберија на овом сајму ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.09.2021 17:43

Никад се не бих могао бавити овим послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тс

19.09.2021 17:51

Бас је леп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кољи вода ври

19.09.2021 18:50

Пун је хемије и стероида.Месо од њега је токсицно.

ОДГОВОРИТЕ