Јасна порука ЕУ Београду и Приштини: Одмах

Портпарол ЕУ Петер Стано позвао је Београд и Приштину да одмах смање напетост и да се уздрже од једностраних потеза.

Свијет 20.09.2021 | 15:26
Јасна порука ЕУ Београду и Приштини: Одмах

Он додаје да се специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак тренутно налази у Београду, где ће се у 14 часова састати се председником Вучићем, као и да се Лајчак последњи сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом ситуације.

Стано је одговарајући на питање Тањуга о ситуацији на административним прелазима између севера КиМ и централне Србије поручио да је слобода кретања једна од основа ЕУ и да се од Београда и Приштине очекује да промоивишу ту слободу у региону.

"Позивамо обе стране да се уздрже од једностраних акција и да спусте тензије, одмах. Такође, позивамо обе стране да се свим питањима баве кроз дијалог у Бриселу и да га користе као платформу за решавање свих отворених питања које имају међусобно, укључујуци и слободу кретања и таблице”, каже Стано.

"ЕУ очекује да Косово и Србија изграде атмосферу погодну за помирење, регионалну сарадњу и добробит гарађана. То је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума, коме посредујемо и који ће омогућити коначну нормализацију односа између Србије и Косова”, закључио је Стано.

На питање Тањуга зашто ЕУ увек користи формулацију "обе стране" када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ каже да је свака тензија настала као "акција или реакција на нешто".

"Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања решавају кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једини пут напред. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном суседству", закључује Стано.

(Тањуг) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ибро Половина

20.09.2021 13:40

Само дијалог - цему зурба! Па нису демократски процеси зец па да утекне. Само лагано, све у складу УН-одредбама и конвенцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.09.2021 23:22

Нису то потези Срба и Сиптара вец управо те курве Европе! А неце ни васе дуго, као ни америцко-руско срање.

Name

А засто..

21.09.2021 18:12

..дозволимо да нас странци уче животу ко има корист од нереда и силе. За идеале гину будале

Name

правда

20.09.2021 13:46

А сто београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ребро

20.09.2021 13:53

Уобицајене флоскуле и цинизам запада,а дозвољавате да васи "дерани" раде ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаре

20.09.2021 14:00

Како дасе суздрзе обе стране ко је овде луд ста мисле ови из ЕУ да је неко луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

20.09.2021 14:01

Медјусобно признање и мир конацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.09.2021 14:23

Страшно је деценијама уназад слушати лиемерне изјаве које долазе из квази еу која је оличење фашизма, шиптари миљеници скидају Србима таблице а они траже да се Београд и приштина уздрже од погрешних потеза. Ко коме скида таблице замисли ти мени опалиш шамар и то је у реду за квзи еу која од мене тражи да се уздржим да ти не вратим. До кад ћеш земљо Србијо примати шамаре од квази људи смећа и отпада људског који се зову еу и најпоганијег шиптарскоживотињског соја јер то није људска врста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.09.2021 15:00

Све си рекао о себу, због таквих и скидају таблице.

Name

Ре Лука

20.09.2021 15:42

И Београд скида таблице њима. Информиси се па коментариси

Name

Ковач

20.09.2021 19:17

Овај западни лицемерни, профашистички став, препун двоструких стандарда, НАРАВНО УВЕК НА ШТЕТУ НАС СРБА, је развијен почетком одбрамбено-отаџбинског рата деведесетих и одавно је, а не тек данас досегао ранг обичне флоскуле, јер није забележено да су западне демонкрате (одавно је појам демократије срозан и девалвиран од Америке и њених западних сателита до те мере да остатку слободног, мислећег света, помен "демократије" само изазива осећај мучнине и нелагоде...) јасно навеле икада ако је непријатељска страна почела напад или изазвала инцидент против Срба, већ би увек тражили деескалацију "обеју страна", баш к'о да смо се ми Срби сами себе нападали, а не бранили голи живот??? Насупрот томе, кад' би српска војска напредовала у противнападу тад' није било "обију страна", већ само српска...

ОДГОВОРИТЕ