Још једна истрага против клана Вељка Беливука

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић састао се у петак са представницима грчке полиције који раде на расветљавању убистава вође шкаљарског клана Игора Дедовића (43) и његовог блиског сарадника Стевана Стаматовића (43), како би разменили доказе и сазнања о злочину из јануара 2020. године, ексклузивно сазнаје “Блиц”.

Србија 20.09.2021 | 21:42
Још једна истрага против клана Вељка Беливука

Због свега прикупљеног у току је предистражни поступак за ова два убиства која се стављају на терет управо клану Вељка Беливука. Занимљиво је и то да је у тренутку ликвидација Веља Невоља био у Атини.

- Очекујемо покретање нове истраге јер смо дошли до нових доказа који управо терете Вељка Беливука и његову групу за убиство вође шкаљарског клана Игора Дедовића и његовог најближег сарадника Стевана Стаматовића. У тренутку злочина у Атини је тог јануара 2020. године управо био Веља Невоља.

За Беливуков боравак у Грчкој сазнало се тек недавно, када је против њега и његове групе покренута опсежна истрага, која је резултирала хапшењем 4. фебруара. ове године - објашњава наш саговорник близак истрази.

Иначе, уколико се докаже веза клана Вељка Беливука са двоструким убиством у Атини овој групи на терет ће се ставити укупно седам злочина.

- Сумња се да су Дедовић и Стаматовић убијени по налогу Радоја Звицера. Нађена је комуникација на “скају” из које се види да је Миљковић бесан, јер сматра да “све раде” он и Беливук, а да већи део колача узима Звицер. Миљковић је у неколико наврата говорио Вељку да их Звицер “мало плаћа” - додаје наш извор близак случају.

Према нашим информацијама, Беливук и Миљковић су након два убиства у Атини добили налог да организују нову ликвидацију неколико месеци касније, и то на Крфу. Тада су убијени Баранин Алан Кожар и Дамир Хаџић из Ужица. Они су исто важили за безбедносно интересантне особе, блиске “шкаљарцима” и Филипу Кораћу.

- Преко апликације “скај” Миљковић поново у неколико наврата говори Беливуку против Звицера. Жали се да им додељује најпрљавије послове, а да им даје далеко мање пара него што заслужују. С друге стране Беливук и Миљковић су говорили својима да Звицера не би ни било да није њих, да су им они “највернији и најбољи војници” и да за све злочине увек морају да организују “своје људе”, јер су “Црногорци неспособни”.

- У једној поруци, коју шаље Вељко Беливук из Црне Горе, сарадницима у Ритопеку, каже: “Ево, деремо ове глупе Црногорце”.

Подсећања ради, Дедовић и Стаматовић убијени су у недељу, 19. јануара 2020. године око 18.30 сати по подне у ресторану “Воскопула”. Четворица мушкараца, маскирана капуљачама и шаловима, ушли су у локал и пришли столу за којим су седела двојица Црногораца са женама и децом.

Наочиглед гостију и породице, отворили су ватру и изрешетали Дедовића и Стаматовића пред децом убијених, деветогодишњим дечаком и шестогодишњом девојчицом. И Дедовић и Стаматовић подлегли су повредама, један на лицу места, а други у болници. Уз то, метак је погодио жену Стаматовића у бутину, након чега је она хоспитализована.

Убијени Игор Дедовић, заједно са браћом Јовицом и Игором Вукотић, важио је за вођу “шкаљарског клана” из Котора. За Дедовићем је Црна Гора расписала потерницу због покушаја двоструког убиства Војина Ступара и Милоша Радоњића блиских кавачком клану крајем марта 2016. у Котору. За то дело Црна Гора тражи од Србије изручење Јовице Вукотића.

Стеван Стаматовић важио је за вођу Загоричана, криминалне групе из Подгорице која је блиско сарађивала са шкаљарским кланом. Убијени Стаматовић српској јавности постао је познат у истрази убиства Александра Станковића званог Сале Мутави 13. октобра 2016, јер је наводно тог дана био у Београду, након чега се вратио у Подгорицу.

Он је, међутим, у црногорским медијима демантовао да има везе са убиством Салета Мутавог. Такође, Стаматовић је довођен у везу и са оружјем које је у пронађено у Јајинцима, у близини куће тадашњег премијера а садашњег председника Александра Вучића. Црногорци су Стаматовића сумњичили да је организовао криминалну групу чији је задатак био да убију Радојицу Зековића, који је близак кавачком клану.

Супруге Стаматовића и Дедовића, пише “Катимерини”, у Атину су са децом дошле крајем децембра да би са својим мужевима провеле новогодишње и божићне празнике. Оне су избегавале да полицајцима прецизирају где су одселе, а на њихова питања су одговарала фразом “не сећам се”.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јоја

20.09.2021 22:04

Ови су заврсили каријеру,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцифер Боy

21.09.2021 05:35

Невјроватно колико се зла сакупило на једном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 09:50

А Зворник и Пале?