Влада смањује плате у градовима и општинама до 40%

Влада Републике Српске планира да буџетски дефицит у идуће двије године смањи примјењујући неколико мјера, међу којима је и смањење цијене рада запосленима у градским и општинским управама, те свођење регреса, топлог оброка и превоза на минимум, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 21.09.2021 | 15:23
Влада смањује плате у градовима и општинама до 40%

У Програму фискалне консолидације „провучена“ драстична мјера

Влада Републике Српске израдила је Програм фискалне консолидације који је упутила у Народну скупштину РС на усвајање, а између низа мјера које предлаже, Влада је „провукла“ и једну мјеру која значи драстично смањење примања за запослене у локалним, односно градским и општинским управама.

„Препоручене мјере за санирање оствареног дефицита у јединицима локалне самоуправе у периоду 2021-2023. година су: Цијену рада дефинисану Посебним колективним уговором за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске ускладити са цијеном рада која се примјењује код обрачуна плата за запослене у органима управе Републике Српске“, наведено је у Програму фискалне консолидације.

Такође, додаје се да се Посебним колективним уговором за запослене у области локалне самоуправе РС уговори износ накнаде по основу осталих личних примања на начин да се она сведе на тренутно прописани минимални износ (регрес за коришћење годишњег одмора, трошкова једног топлог оброка, накнада трошкова превоза приликом доласка на посао и повратка са посла и друго).

Наиме, у републичким органима управе цијена рада је 100 КМ, док је најнижа цијена рада у оквиру јединица локалне самоуправе 110 КМ, па иде до 145 КМ, у зависности од развијености града или општине.

Уколико би локални ниво био услађен са републичким, по питању цијене рада, сваком раднику на локалном нивоу плата би се смањила. На примјер, у Градској управи Бањалука плата би се умањила 40 одсто, од чистачице до начелника одјељења. И не само у Бањалуци, већ у свим већим градским управама, у Бијељини, Приједору, Добоју и другим би дошло до драстичног смањења плата запосленима у локалној управи.

Божо Марић: „Они све могу, али да ли ћемо ћутати, нећемо“

Из Синдиката управе Републике Српске истичу да је недопустива намјера Владе да смањује примања запослених на локалном нивоу.

„Не може Влада и НСРС да намећу оно што је дефинисано Посебним колективним уговором јер је то сахрањивање социјалног дијалога. Плате запослених у јединицама локалне самоуправе у РС се дефинишу Посебним колектиовним уговором, а то је експлицитно дефинисано Законом о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе. Не може Влада својим мјерама и закључцима да дерогира законске одредбе“, рекао је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Међутим, Влада, односно скупштинска већина могу да промијене закон и спроведу свој план, ако истрају у намјери да буџетски дефицит крпе с леђа радника из локалних самоуправа.

„Могу, али морају да то објасне, то ће бити у супротности са Европском конвенцијом о самосталности и независности локалних заједница која је ратификована у БиХ. С друге стране, таквим мјерама сахрањују социјални дијалог у Српској. Ако то ураде, ми ћемо обавијестити Савјет Европе и све релевантне међународне институције. Не могу једнострано да укину права прописана Посебним колективним уговором, посебно јер смо ми потписници тог уговора“, истакао је Марић.

Додао је да ће се Синдикат борити свим синдикалним средствима да се смањење цијене рада не деси, то је директно задирање у социјални дијалог.

„Они све могу, али да ли ћемо ћутати, нећемо. И у вријеме короне они су хтјели једнострано да умање права из колективног уговора, па су добили допис Савјета Европе да не смију то да раде. Не долази у обзир било какво умањење достигнутих права радника који једва, и с оним што имају, преживљавају“, категоричан је Марић.

Бранко Зеленовић: Смањење плата би изазвало велике социјалне немире

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС Бранко Зеленовић каже да Влада по питању било каквих измјена радничких права разговара са социјалним партнерима.

„Било какве промјене не могу се десити без Посебног колективног уговора. Цијене рада јесу различите на републичком и локалном нивоу, али када се саберу коефицијенти то дође на приближно исто. Можемо само разговарати о повећању плата за све раднике у Републици Српској јер су и трошкови живота већи. Синдикат неће да дозволи било какво смањење плата“, истакао је Зеленовић.

Додао је да Влада може давати препоруке, али да без Синдиката неће доности одлуке.

„Не вјерујем да ће се одлучити на усклађивање цијена рада јер би дошло до драстичног смањења плата у локалним заједницама, посебно што Синдикат то неће дозволити. То смањење би изазвало велике социјалне немире“, нагласио је Зеленовић.

Остале мјере из Програма фискалне консолидације

 „Имајући у виду неизвјесност у погледу трајања пандемије и штете коју ће евентуално проузроковати, све мјере које Влада планира да предузме да би се поново успоставило поштовање фискалног правила спроводиће се у периоду од 2021–2023. године“, навели су из Владе након што су побројали претходно приказане мјере.

Фискални савјет РС

Фискални савјет РС дао је мишљење на предложени Програм у којем је истакао да су мјере адекватне и да ће обезбиједити да се поново успостави поштовање фискалног правила.

„Фискални савјет препоручује да се јавна потрошња строго контролише“, наведено је, између осталог, у мишљењу Фискалног савјета.

(Цапитал)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Xx

21.09.2021 13:30

Покрали РС и сад би плате смањивали. Вратите покрадено у будзет и ето пара за све. Треба вас најурити пљацкаси једни. Купујете лимузине у вријеме пандемије и намијестате тендере дворским подобницима. Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2021 14:34

Какав црни реграс, а топли оброк нека једу код куће, нема ни код приватника топлог оброка. Давно је требало буџетске палате смањити, запрво их није трбало никад ни повећавати, него их држати на нивоу 2006, кад је наставник у средњој и основној школи имао 500КМ, а у општинама се плате морају кресати и то драстично са садашњег просека 1100КМ на 500кМ. Ко се још расипа новцем подижући кредите, у време кад пара нема, тада се штеди, мање се троши, више се инвестира и гради привреда и тако решава проблем презадужености.

Name

Ре xX

21.09.2021 14:45

Бас це хуље посрамити

Name

Ре

21.09.2021 14:53

Не треба смањивати плате. Треба отпустити вишак радника, укинути савјетнике и измишљена радна мјеста за неписмене са књижицом странке.

Name

ре

21.09.2021 15:36

Све је стабилно и економски јако, бурле, бисерка и зорка нас редовно лажу у РС.

Name

Немојте

21.09.2021 16:17

Ко Бога вас молим само немојте смањивати плату начелника општине Вишеград,он некако једва саставља крај са крајем од 6200КМ мјесечно,сиротиња.

Name

Богосава покојни

21.09.2021 16:20

То Миле смањи ти ста хоцес само знај да народ тебе бира..Милорад Додик није ни свјеста да народ све његове афере и криминале зна покрао си и опљацко све сто си оцима видио и сада да народу отмес од уста то стоси ти дизао кредите за себе и своју породицу па да то напацени народ враца,,неце моци.Свако онај ко мисли себи добро никад висе неце гласати за тебе и твоју убилацку секту.

Name

Ре немојте

21.09.2021 20:05

Треба смањити него шта. Чуј начелник 6.200 ШЕСТХИЉАДА И ДВИЈЕ СТОТИНЕ КМ. Срам вас било багро, уредили сте себи плате, као да сте у Бундестагу. Ето у премијеровом селу МИЛИЋИ плата начелника је ПЕТ ХИЉАДА км. јАДНИ ми општиница 3-4 хиљаде становника. Плата највеће градсеке општине Града Београд недавно ухапшеног Палилула је СТОХИЉАДА ДИНАРА то је око ЈЕДНАХИЉАДА И ШЕСТО км. ТОЛИКО МИ О ПЛАТАМА НА ДРЖАВНИМ ЈАСЛАМА.

Name

Сигмерен

21.09.2021 13:30

Нек онда раде Тате и Маме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

21.09.2021 15:12

И раде,односно ништа не раде.

Name

МилеБог

21.09.2021 22:13

Ста мене заболи за плате опстинара. Мени це нас прецедник исплатит а ја неморам на посо висе у Техеран

Name

Алфа

21.09.2021 13:33

Мора намирити оних 21 милион МЈЕСЕЦНО за нераднике из бх. институција.... А тек кад се отцијепите, сто це вам бити весело ууу... па сви цете зивјети од 400 КМ месечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 16:24

Давносам друзе побјегао из ове вукојебине и зивим нормално од плате која је прелијепа.

Name

дзокер

21.09.2021 13:34

најбоље ријесење би било да се политицари плацају по проценту испуњеног обецања па би видјели да би тада све исло еxпрес овако сви вуку по 5-6 хиљада и обецавају и лазу а поготово пред изборе а кад се узме у обзир ста су испунили ту се мрвице наду тако да би санирали дугове овима скресати минималац и увести по одраденом па би ви видјели како би све исло глатко и брзо!! али народ наиван увијек пада на обецања али вријеме је да се крене и казе СТОП хоцемо промјене !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 14:22

Неби тако зарадили фенинга

Name

Борац

21.09.2021 14:59

Наравно смањити овим лоповима колко су покрали колико је украо Лука Петровиц ни сам незна но ако Бог да судице му бозија правда кукала му мајка

Name

Мато

21.09.2021 13:34

Па отмите од оних који су ојадили републику српску а знасе ткоје и колико је који миљарди тезак

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.09.2021 13:37

То је права влада,сви иду гора а рс доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахааа

21.09.2021 13:41

Ко јамиоо јамиооо!!од данас идемооо постеноооо!!само сигурни гласации и идемооо даљеее постеноооо!!!гласацку масинерију паразите оглодали будзет треба санкционисатииии и вратити дрзавно дрзави а не у приватне дзеповее само одблокирати институцијее и пред закон сви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоско

21.09.2021 13:43

Немају они храбрости да смање плате нерадницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

21.09.2021 13:45

Нормално да их треба смањити .Ко су запослени у органима општина и градова па да добијају толико већу плату од запослених на републичком нивоу и уопште у односу на грађане РС ?! Па њихове плате у доста градова су такве да се дигне коса на глави сваком грађанину РС. Доста је паразита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

21.09.2021 14:25

Гласај за снсд и бице ти остварена зеља!

Name

Анонимус

21.09.2021 13:47

Смањити трошкове и бенефиције запослених у државним институцијама за почетак. Бисеркин кабинет има 10 000 000 км буџет. Чему то служи за почетак. Додик се вози хеликоптером на шаторско весеље и скупове својих присталица. Авион владе се користи у приватне сврхе за курванлуке , љетовањаа и слично. На крају крајева, једино би исправан закон о поријеклу имовине вратио новац у буџет а криминалце у одјелима послао у затвор. Нека закон буде једнак за све и ето рјешења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

21.09.2021 13:52

А ви опет у аутобусе па на митинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србенда

21.09.2021 22:09

Ти си издајица!

Name

Абц

21.09.2021 13:57

Ако су иста исправно урадили е ово це бити, па ста раде они силини не радници по опстинама ,сједе једни другима у крилу са основним сколама и купљеним факултетчићима.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

21.09.2021 16:01

Пријатељу мој неинформисани, у градској администрацији Бањалуке 70% радника има плату од 800 до 1.200 марака. Јесу ли то те огромне општинске плате? Исти проценат радника у бањалучкој администрацији честито и поштено ради свој посао, тако да немој ни ти ни остали да те честите раднике сврставате у исти кош. Старлете, манекени, партијаши и остали подрепаши нису међу тим поштеним људима и они су, заправо, највећи проблем Бањалуке, јер су њихове плате пренадуване, а тај полусвијет не придоноси раду администрације ни 1%

Name

Ре Бањалучанин

21.09.2021 17:51

Ау што си се ти узбудио.Јел те погодило?Прочитај опет,човјек писао о нерадницима,а не о радницима.Сви имају ових првих,то се да доказати.Провјера диплома,провјера знања на радном мјесту и све јасно.

Name

Нормалан

21.09.2021 13:57

Ста би са Зељкиним бољим ентитетом. А баја хоце да исплати и дрзавне слузбенике. Ста срби трпе па то је невјероватно. То није власт то су кловнови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.

21.09.2021 14:02

Треба ,ионако ниста не радите ,зивите на грбаци радника у производњи .Нароцито Министарство за питања бораца 11година одуговлаце са рјесењем о инвалидитету по судовима сто Окрузном сто ,Врховном ! Да се зна и објави .,,струка и наука ,,истих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја скојотовски

21.09.2021 14:04

Па ништа посебно, тако то обично бива, покраде се буџет а онда намируј од сиротиње умањивањем плата и повећавањем цијена, то је добра, стара и поуздана тактика. Можда ће на све то велики вођа увести неке ваучере, брашно на тачкице и тако то..пред изборе уцијенити крезаво бирачко тијело са по дваес марака, нека се нађе народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.09.2021 14:17

Мозда треба мало изједнацити плате...спремацицама и референтима повецати а сефовима,савјетницима и нацелницима смањити... Не би требао нацелник да има десет плата спремацица!! То само код нас иде тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

21.09.2021 14:23

Ја вас молим да се стрпите,ово морамо урадити због насег народа.Укратко,отказао ми хеликоптер и морам набавити нови.,да ови у Сарајеву не помисле да немамо.Обецајем да цу ово вратити и то двиструко цу вам умањити слиједеце године.Вас Милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

21.09.2021 14:24

Прво опозицији смањити плату на 400 км мјесечно па тек онда опстинарима јер је опозиција у већини одговорна што нам је стање овакво какво јесте,зато што није реагирала на време постајући петицију да се смени онај ко нас води у пропаст,чутала је опозиција слажући се са водећим странком заради својих лични интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

21.09.2021 14:48

Да Додик не заложи што је остало од РС-а до избора,чудно се понаша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

21.09.2021 14:53

Влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер МД

21.09.2021 14:57

Број запослених у управи свести на разуман број,у том случају плате не смањивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 16:15

Плате им треба смањити без обзира на број запослених.И топли оброк обавезно.То су уштеде на мјесечном нивоу,а има им се од чега смањити,не брини.

Name

Ех

21.09.2021 14:57

Пато је добро али није добро у згради владе гдје радис са ССС и купис ФАКУЛТЕТ и добијес плату од 1920км а и даље радис исти посао ТОЈЕ ВЕЛИКИА ГРЕСКА ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2021 06:47

Онда је Славко Гојковиц из Модрице превазисо све те.У Електро Добој примљен са економском,и у њу треба сумњати,изасо као магистар економије,отисо у Вукосавље да буде председник скупстине а од Електро покупио отпремнину.Ал цовјек магистар.

Name

греендестинy

21.09.2021 15:06

А то све гласачка машинерина Секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже правде

21.09.2021 15:13

Фантастично сад ће партиски кренут у иностранство, ко нам оста мигранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВГРД 21

21.09.2021 15:19

Нацелник "великог и економски развијеног" Вишеграда кадар СНСД има примања 6.000,00КМ. За рубрику вјеровали или не и народ шути и лизе му хупе и даље а ево и гријање је упитно. Браво градјани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

21.09.2021 15:27

Браво за Бозу Марица

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

21.09.2021 15:47

неце прије избора идуце године , будите ухљеби мирни 12 мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куко

21.09.2021 16:15

Па ово је након дуго времена добра вијест. Ко ово заговара има мој глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 16:21

Гласајте опет за лопове из снсд народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

21.09.2021 16:27

"Не може Влада својим закључцима и другим мјерама да дерогира одредбе Посебног колективног уговора ....." . Заборавили сте да је Додик, као некадашњи премијер, обустављао од извршења правоснажне и извршне судске одлуке !!!! О чему ми причамо у земљи која је све , само не правна ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубе

21.09.2021 17:10

Кад би била ускраћена примања, често енормна, онима који у локалној управи ништа или скоро ништа не раде ( нпр. савјетници и сл.) биле би и нормалне плате и уштеда. Проблем су партијски експоненти и послушници на терету локалних управа. Таквих има и у другим институцијама и јавним предузећима. Кад би се цијенио рад и стручност све би било лакше. Овако пресипамо из шупљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигор

21.09.2021 18:13

И треба да смањи,то навикло да паламуди и не ради ниста а прима плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

21.09.2021 18:49

Кад ће жуји смањити буџет од 12 милки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

21.09.2021 19:14

Неце они то направити својим гласацима јер знају да би им то био крај. И даље це нас задузивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аугсбург

22.09.2021 05:50

Влада планира у наредне двије године да ....????Боље би било да након октобра идуце године ,размислите како це многи од вас да доказу поријекло своје имовине ,бандо криминална .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

22.09.2021 06:02

А ста је са платама ових на власти,свакако ниста не раде добро задњих 20 година,не заслузују ни минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

22.09.2021 22:39

Сад се сјетили да снизе цијену рада,тактичка варка само пред изборе док не виде како ће проћ,а проћи ће тако што ће на политичко смеће сви са црвеном књижицом...

ОДГОВОРИТЕ