Влада од Парламента тражи повећање гаранција за нове милионске кредите

Влада Републике Српске затражила је од Парламента повећање износа гаранција које може издати у овој години, и то 250 милиона више него што је планирано. Као разлог томе навели су гаранције за стотине милиона кредита за изградњу хидроелектрана Дабар и Бистрица. 

Република Српска 21.09.2021 | 19:37
Влада од Парламента тражи повећање гаранција за нове милионске кредите

У скупштинску процедуру упућен је приједлог измјене одлуке о износу гаранција које Српска може издати у овој години, а којим је предвиђено повећање износа са садашњих 500 на 750 милиона марака. Разлог за то је дуго најављивана градња хидрелектрана Дабар и Бистрица, те је због тога Влада упутила приједлог ових измјена. 

"Влада цијени да ће у 2021. години бити потребно издати и гаранције за два велика инвестициона пројекта и то за хидроелектрану ’Дабар’ око 370,4 милиона КМ, те за хидроелектрану ’Бистрица’ око 107,5 милиона. Поред ових међународних гаранција, за финансирање изградње ХЕ ’Дабар’ биће потребно издати гаранцију и за кредитно задужење на домаћем тржишту у износу од 78,2 милиона КМ", стоји у одлуци Владе Српске о гаранцији.

Преостали износ средстава предвиђен је за гаранције у секторима саобраћаја, здравства и локалне самоуправе. Међутим, проблем настаје у чињеници да све гаранције које Влада издаје представљају потенцијално задужење Републике Српске које ће, у случају да их предузећа за која Влада гарантује не буду враћала, терет пасти на буџет Српске, кажу економисти. 

 „Ми до сада не знамо за шта су дате гаранције а које су гаранције враћене у смислу измирене су обавезе по основу тих гаранција јер гаранција у банкарском смислу је кредит ви сте жирант односно РС је жирант тим пројектима ако пројекти нису успјешни РС односно грађани ће морати да плате. Оно што је фацинантно да немамо листу пројеката које би требало да буде предмет, осим две хидроцентрале, које би требале бити предмет помоћи привреди РС“, каже Зоран Павловић, економиста.

Влада је у Парламент Српске упутила и измјене Закона о задуживању и дугу РС којима је предвиђено издавање гаранција за домаћа предузећа код извозних пројеката или пројеката добијених посредством међународне јавне набавке. У образложењу закона пише да су измјене потребне за подстицање привредне активности и побољшања животног стандарда грађана Српске. Међутим, да ли је то заиста тако?

 „Ми даље  не знамо на који начин ће се задуживати Влада, да ли ће то бити нерационалан излазак на Лондонску берзу и задуживање по 5% каматној стопи јер скупштина нема законску могућност одлучивања јер су измијенили тај закон у том смислу. Може се десити хипотетички да до краја године буде још једна одлука о износу гаранција да повећају на милијарду они како  из Владе одлуче само сервирају у НСРС и то посланици власти тамо ћутке  подрже и не петљају се пуно у свој посао и то је оно што је спорно овдје“, каже Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС РС.

У овој години издато је 7 гаранција за кредитна задужења у укупном износу од 118,89 милиона марака. Укупна изложеност Српске по издатим гаранцијама крајем јула ове године износила је 792,8 милиона КМ или 6,84 одсто БДП-а, док законско ограничење износи 15 одсто оствареног БДП-а тој години.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Аустриа

21.09.2021 18:08

Сто се ти тамо разбацују милионима и, то сваке седмице тразе сине милионе, као да је РС најбогатија земља на свјету. Није ни цудо сто је медју најсиромаснијим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2021 22:40

Ето какве инвестиције имамо када за све банке траже гаранцију државе. И деру са каматама. И када банке пропадају. Ко ће ту доћи инвестирати

Name

лукавица

21.09.2021 18:09

Немогу се они задужити колико луди српски народ може отети од уста своје дјеце , да би вратио те кредите.Ми смо за посматрања, дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

21.09.2021 18:12

Зар будзет није пун Зорице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

21.09.2021 18:16

ХАХА, ових додатних 250 милиона иде Бурлету за воћњак и изборну кампању СЕКТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

21.09.2021 18:20

Не мозе висе . Нисмо посланике бирали да то раде. Доста висе задузења. Ово је горе од смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2021 18:34

Све је стабилно и функционално у РС, срам да вас буде ваших плата и сви други лоповски бенефиција, стандард народу скочио са поскупјелом храном струјом и свим другим животним недаћама са најмањим платама и пензијама у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветаран

21.09.2021 18:48

Посланици нису добили сагласност бирача за задузивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

21.09.2021 19:21

Није лосе брате а пензионери ма по 3км по мало не ваља бити гладан

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

21.09.2021 19:25

Гдје су то они прочитали да це добити кредит ,сигурно у купусовом листу.Ваљају бомбе.

ОДГОВОРИТЕ