Обустава прослава широм Србије, уводе се ограничења

Србија свакодневно бележи велики број заражених корона вирусом. Бројке се никако не смирују, па су поједине локалне самоуправе у чекању нове одлуке Кризног штаба о ковид пропусницама одлучиле да на територији својих градова мере пооштре.

Србија 22.09.2021 | 15:19
Обустава прослава широм Србије, уводе се ограничења

У главном граду мере су једнаке оним на територији целе земље, па су у Београду дозвољена окупљања до 500 људи и то само уз одобрење Кризног штаба, маске су обавезне на затвореном јавном простору, превозу... Слична ситуација је и и у Нишу.

У Градском штабу за ванредне ситуације кажу да су у Нишу су на снази све мере које су на снази у целој Републици Србији. Ове недеље заседаће Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша.

Слично важи и за Нови Сад,који је тренутно у зеленој зони, на снази су епидемиолошке мере као и у целокупној земљи, број посетилаца ограничен је поштовањем физичке дистанце и ношењем маски.

Ипак, будући да број заражених расте, многи градови су отишли корак даље и увели нове мере на територији својих локалних самоуправа. Пооштрење се у највећем броју случајева односи на окупљања.

Нови Пазар

Први је "ногу повукао" Нови Пазар, који је још пре десетак дана укинуо сва славља на територији града.

Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Пазару донео је наредбу којом се забрањује организовање породичних весеља у угоститељским објектима.

Ова наредба ступила је на снагу од понедељка 13. септембра и биће на снази док се епидемиолошка ситуација у граду не побољша. Штаб је раније донео одлуку да ђаци свих средњих школа на територији Новог Пазара пређу на он лине наставу.

Велики број заражених и увођење нових мера имао је и једну позитивну последицу - овај град бележи све више вакцинисаних, што није био случај у претходном периоду.

Љиг

Сличним стопама пошао је и Љиг. Због неповољне епидемиолошке ситуације услед корона вируса, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг апеловао је јуче на грађане да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује.

- На седници Штаба за ванредне ситуације Општине Љиг разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине и иста је оцењена као неповољна због чега се апелује на све грађане наше општине да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује - наводи се на сајту Општине у извештају са седнице Штаба.

Такође, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг позивао је све становнике који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, да би се сачувало здравље људи, с обзиром на то да се последњих дана бележи сталан пораст броја заражених од корона вируса.

Ужице

Ужички градски штаб за ванредне ситуације, поред постојећих које је прописала држава, планира да уведе још две мере у циљу спречавања ширења корона вируса – да се забрани емитовање живе музике у периоду од 23 до 06 сати и да се рад свих објеката у којима се организују јавна окупљања ограничи до 21 сат.

Разлог су, како каже др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелника Ужица, погоршана епидемијска ситуација у протекле четири и недеље и неповољне прогнозе по питању истог.

Предлог ових мера град Ужице је 15. септембра послао Републичком кризном штабу, Министарству здравља и Институт „Батут“.

Ваљево

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је донео одлуку да се у Ваљеву одлажу све јавне манифестације и сва друга јавна окупљања у затвореном и отвореном простору до побољшања епидемиолошке ситуације.

Такође, обавезују се правна лица и предузетници која организују јавна окупљања у затвореном и отвореном простору на стриктно и доследно поштовање мера које су одређене Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, Наредбом о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести ЦОВИД-19 и Наредбом о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору – саопштио је Штаб.

Уз то, упућен је и апел на све јавне установе да се још активније укључе у промоцију вакцинације.

Иначе, по последњим подацима локалног Завода за јавно здравље, у Ваљеву су још 143 особе позитивне на корона вирус, чиме је број активних случајева 2.473. На болничком лечењу се налази 165 пацијента са симптомима корона вируса, а њих 23 је на потпомогнутој респирацији. Прошле ноћи било је 15 пријема на болничко лечење, од тога 10 је невакцинисаних, а пет вакцинисаних особа.

У Ковид амбуланти Дома здравља било је чак 788 прегледа одраслих, а прегледано је још 178 деце која су имала симптоме корана вируса.

Шабац

Истовремено је и Штаб за ванредне ситуације града Шапца донео одлуку да се у наредном периоду не одржавају традиционалне манифестације, Чивијашки Карневал и Шабачки Вашар.

- Мислим да је ово испавна одлука без обзира што је економија јако битна за функционисање града. Здравље наших суграђана је на првом месту као и чињеница да је повећан број оболелих у нашем граду – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

- Имамо велики број позитивних ученика, 11 деце у предшколској установи, 87 ученика основних школа и 155 ученика средњих школа. Они су најбројнији учесници ових манифестација. Мислим да је ово најбоље решење. Имамо времена када ћемо славити. Ово је озбиљно време које захтева озбиљне одлуке – додао је др Пајић, преноси Телеграф.

Сремски Карловци

Сремски Карловци су половином овог месеца прогласили ванредну ситуацију, што је аутоматски одложило и манифестацију "Карловачка берба грожђа" која је планирана за претходни викенд.

Надлежни се надају да ће ова манифестација моћи да се одржи у првој половини октобра, ако епидемиолошка ситуација дозволи.

Како је тада наведно у саопштењу објављеном на сајту Општине, председник Општине Александар Саша Стојкечић позвао је грађане Сремских Карловаца да се вакцинишу против корона вируса и да се придржавају свих мера.

(Курир)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кики

22.09.2021 13:43

Ста је било, вакцине не дјелују??

ОДГОВОРИТЕ
Name

теоретицар вјероватноце

22.09.2021 13:48

Да слуцајно вакцинисани не сире нови сој вируса или је вакцинација потпуно 100% неефикасна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

22.09.2021 15:16

Не сада су проблем они који су скептицни по питању треце дозе и дјеца којој не дају да се вакцинису

Name

И без короне

22.09.2021 14:19

То треба обуставити, циркусујаде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

22.09.2021 15:12

Па вец пети пут исто радите,и не капирате да нема резултата од тога никаквих.Колико глуп морас бити,тј.колико глупљи мора бити онај ко вас подрзава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

22.09.2021 15:21

Треба појачати вакцине трећа, четврта, пета, шеста и брзо и седма. Е онда ће стати, али за колико нас то је већ питање.

ОДГОВОРИТЕ