Џо Бајден има проблем? "Ово води у катастрофу"

Десетине хиљада Хаићана стигло је до границе са САД.

Свијет 23.09.2021 | 22:07
Џо Бајден има проблем? "Ово води у катастрофу"

Гласине су подгрејале наду да ће моћи да уђу у ту земљу и тамо да остану. Али, председник Бајден у кога ти људи полажу наде има друкчије планове.

Наду у америчком пограничном граду Дел Рио представља бледожута зграда поред прашњавог фудбалског терена. Ко је дотле успео да дође, тај је преживео прелазак преко реке, прешао границу и за сада је на сигурном. А онај ко у сенци зграде стоји у реду са смеђом ковертом у рукама, тај овог страховито врелог дана чека на аутобус.

У хладу је више од 40 степени Целзијуса, али ту има воде и воћа. За то су се побринули волонтери организације "Гранична хуманитарна коалиција" (Бордер Хуманитариан Цоалитион). Више не владају услови недостојни човека, као испод моста преко реке Рио Гранде који повезује Мексико и Сједињене Државе. Чарли је један од преко стотину миграната, а готово сви су с Хаитија. Тај 32-годишњак већ је дуго на путу.

Путовао је два месеца, прошао кроз 12 земаља. Све, каже, за своју будућности. Домовину је напустио пре више година. Неколико година је провео у Чилеу, али економска ситуација се тамо због пандемије погоршала. А повећала се и дискриминација. Назад на Хаити не жели. Тамо је након атентата на председника Жовенела Моизеа у јулу и земљотреса у августу још већи хаос. То не обећава будућност какву Чарли сања.

Сада је коначно у САД. Нада се да га неће вратити, јер има рођаке у Орланду. Томе се нада и Едлин. Та 27-годишњакиња седи мало по страни и храни своју једногодишњу ћерку. "Надам се послу и бољем животу", каже. И она је 2018. побегла, најпре у Чиле, а онда се пре два месеца упутила према САД. "Добро сам", каже Едлин упркос свему. Њене реченице су кратке, стално гледа своје дете.

И Едлин има коверат у којем су подаци како доћи до родбине у САД. Међу мигрантима кружи прича да нико ко има родбину у САД неће бити враћен. Многи су поверовали да ће доласком Џозефа Бајдена за америчког председника све бити боље, да ће моћи да се уселе у САД. Али, иако је Бајден обећао хуманију политику од Доналда Трампа и зауставио изградњу ограде на граници, препреке на јужној америчкој граници нису нестале.

Непожељне слике

Неколико километара јужно од жуте зграде у Дел Рију је црна ограда од гвожђа на којој престаје нада. Након што су објављене фотографије из тамошњег мигрантског кампа, приступ је забрањен. На једној одавно затвореној робној кући још су рекламе на шпанском за алкохол и цигарете. То је најава обећане земље која полако бледи.

Блокаде на путу и полиција не дозвољавају прелаз преко моста преко којег се иначе обавља гранични промет. Путем патролирају војници Националне гарде у теренским возилима, а још је отворен један улаз за стотине службеника које је влада у Вашингтону послала у Тексас. Они би требало да ситуацију хитно ставе под контролу како се не би појавиле неке нове фотографије које би биле неугодне за Бајдена. Његов министар за националну заштиту Алехандро Мајоркас дошао је како би избеглицама поручио: „Не долазите!“ А оне који су већ стигли, да одлучно врати назад.

Хаићане од недеље авионима враћају у њихову домовину. На хиљаде људи најпре пребацују у друге градове у САД како би тамо било одлучено о њиховом статусу. Већина ће, најављује Мајоркас, бити враћена у своје домовине. Али људи и даље покушавају да уђу у САД. На неким снимцима се види како америчка гранична полиција на коњима тера мигранте који прелазе Рио Гранде користећи чак и бичеве.

То су сцене због којих је Бела кућа изразила згражавање, али оне су обишле свет, исто као и фотографије кампа испод моста. Њега власти намеравају да уклоне до краја недеље.

Франк Лопез тиме није изненађен – ни хаосом који влада, нити бројним мигрантима.

"Једини који су изненађени су политичари", каже тај 55-годишњак који је и сам дуго радио као гранични полицајац. Град Дел Рио са 35.000 становника за њега је "ратно подручје". За то је, сматра, одговоран председник Бајден.

Он је обећао да ће границе бити отворене. "То неизбежно води у катастрофу", каже Лопез док стоји на блокираном мосту на којем снима кратке видео-снимке за своју Фејсбук-страницу.

(ДW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рашо

24.09.2021 04:28

Сиротињо и богу си тешка. Жао ми је свих тих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.09.2021 06:46

Помоци це тај твој бог,не брини.Као сто је увијек помагао

Name

Херц

24.09.2021 07:08

све их потрпати у авионе и вратити назад,ако пустиш једног доће нових хиљаду

ОДГОВОРИТЕ