Десетине милијарди КМ вриједан камен стоји у Херцеговини

Иако је Херцеговина изразито камењарско подручје и има велики потенцијал у овој области, тај потенцијал се тек једним малим дијелом користи.

Босна и Херцеговина 25.09.2021 | 22:16
Десетине милијарди КМ вриједан камен стоји у Херцеговини

Како је за Клиx.ба казао Томислав Мајић, предсједник Удружења за предузетништво и посао ЛиНК Мостар, огромне су резерве камена које Херцеговина има, а домаће фирме ипак углавном користе онај из увоза.

"Преко 20 милијарди КМ имају резерве гранита само у Јабланици, плус друге врсте камена у Херцеговини, кречњаци и остало, које се не користе само за обраду, грађевинарство и за споменике, већ и за производњу креча, чак и за пасте за зубе. Вјероватно у остатку Херцеговине има још двадесетак милијарди КМ резерви камена за друге намјене. То је огромно богатство које стоји неискориштено, а ми плаћамо Кинезима и Италијанима увезени камен, који је чак и лошијег квалитета од нашег", каже Мајић.

Мали је број и оних који се тренутно овим послом у нашој земљи баве. Због тога је Удружење ЛиНК још 2018. године покренуло пројект Звук камена – Партнерство за запошљавање у производњи и преради камена, чија је вриједност била 50.000 КМ.

"На ову идеју смо дошли кроз разговор са камењарима из Посушја, Јабланице, Неума и Чапљине, формирали смо кластер камена Херцеговина са центром у Јабланици јер је то најјаче каменарско сједиште у БиХ. Кроз разговоре с њима сазнали смо да је од укупне количине камена који се користи у БиХ само 15 посто домаћи камен, а 85 посто је увозни, иако ми имамо фантастичне ресурсе", казао је Мајић.

Обуку су провели у сарадњи са инжињером из Посушја који је био предавач, а који је раније радио у једној фирми која се бави каменом. Остварили су и сарадњу са Средњом струковном школом у Посушју, а све с циљем да обуче кадар који ће се на домаћем тржишту бавити обрадом и прерадом камена.

"Три мјесеца, колико је обука трајала, нису довољна да неко постане каменар, али дали су добру основу која им је од велике помоћи у фирмама у којима су након тога почели радити. Опремили смо радионицу Средње струковне школе у Посушју и оспособили њихове предаваче за пријенос знања, а обуку у овом програму је прошло 49 полазника са служби за запошљавање Западно-херцеговачког кантона. Од тих 49 полазника, њих 20 је отишло у Дубровник, 20 се распоредило по Јадрану, а тек деветеро њих је остало да ради у Западно-херцеговачком кантону", истакао је Мајић.

Чињеница да су сви који су завршили обуку одмах нашли посао показује да за каменаре има посла, и то не само у БиХ него и у сусједним државама. Међутим, када су кренули са овим пројектом у Удружењу ЛиНК нису очекивали да ће већина полазника напустити БиХ.

"Проблем је што је испало да смо оспособили кадар који смо извезли, а наш циљ је био да они остану овдје. Отишли су због новца и бољих услова рада, али ни нашим подузетницима не фали посла и сасвим су солидне плате у сектору каменарства и у Босни и Херцеговини, у односу на друге индустрије.

Оно што се показало овдје јесте да је велики интерес за овакву врсту обука и преквалификација, али је жалосно што нисмо имали већу помоћ домаћих власти, већ нам је у овом пројекту доста помогла Делегација ЕУ у БиХ. Федерални завод за запошљавање годишње издвоји огромна средства за преквалификацију и обучавање радне снаге, а резултате не видимо у пракси.

Требало би на томе још радити, како би овакви пројекти били подржани и од власти, али и како би се подигла свијест о томе да и Босна и Херцеговина има довољно свог камена који се не користи, а могао би. Тада не бисмо имали потребу увозити га у огромним количинама као што то сада радимо", поручио је Мујић.

(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зоки

25.09.2021 20:34

Браво Херцеговци. Нас камен само!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

25.09.2021 20:44

Ебига , није увозни. Ниста цудно код нас је све ненормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

25.09.2021 20:50

Зашто сте ово објавили ??? Сад ће онај главоња из Лакташа бацити шапе на Херцеговину

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

25.09.2021 21:45

Боја камена је проблем, а и то спада у квалитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

25.09.2021 21:53

Мозда има 20 милијарди али највјероватније да има доста и улога Да има неке вајде од тога давно би то неко узео под концесију за мале паре али и са тако малим парама оцигледно да нема неког великог профита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МЕНАГЕР

26.09.2021 04:29

И глуп зна да је бољи било какав профит од никаквог! Паметном довољно.

Name

Ја

26.09.2021 08:23

Цуј боље било какав профит него никакав... по теби треба неко улозити пар милиона КМ у постројење и да му профит буде 10-20-50 хиљада КМ, односно принос на ту инвестицију буде занемарив?

Name

За ре МЕНАГЕР

26.09.2021 10:07

Па ти иди удри по камену и вуци га на себи а они це грабити готову руду и возити је готовом зељезницом И резати готову суму и возити је готовим путевима Нема улагања никаквог

Name

Мурија

25.09.2021 22:33

Не ни слуцајно висе спомињати вредности канена,ако Рудоња цује оде и то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није проблем

26.09.2021 01:00

Ако ин нањуси, проблем је сто це он то нама продавати по цијени као да је злато. Јер смо глупи а он то зна, свјесно кориати.

Name

ТЕШКО НАМА

26.09.2021 05:12

Знају они за тај камен одавно ал камен неће нико однијети а има још увијек маснијх ствари за хапу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

26.09.2021 06:35

Па шта ако стоји, требаће нам у будућности! Требаће нам ваљда још. Онда ће они који га буду експлоатисали причати како смо имали паметне претке који су нам сачували најбољи камен! Ал биће много скуп јер ће га углавном извозити! Наша посла... Иначе је тенденција што већег БДП, тј. што веће потрошње сировина које имамо у и на Земљи, од воде до нафте и дијаманата. С почетка ће у замјени ондијелом учествовати секундарне сировине, а шта онда? Космос!

ОДГОВОРИТЕ