ЕУ очекује: Вучић и Курти до краја недјеље у Бриселу

ЕУ интензивно ради на организовању састанка представника Београда и Приштине у Бриселу на којем би се разговарало о ситуацији на северу КиМ.

Србија 27.09.2021 | 13:56
ЕУ очекује: Вучић и Курти до краја недјеље у Бриселу

Према неким информацијама, до састанка би могло да дође већ крајем недеље.

Истовремено, за ову недељу потврђен је и долазак у Брисел америчког специјалног изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара са једном темом на агенди: ситуација на КиМ, сазнаје Тањуг.

Пошто је из ЕУ више пута поруцено да је дијалогу у Бриселу једини начин за решавање тренутне кризе на КиМ, као и свих других отворених питања, шеф европске дипломатије, Жосеп Борељ, најавио је да ће се о ситуацији на Северу КиМ и слободни кретања ”наредних дана у Бриселу разговарати главни преговарачи” Београда и Приштине.

”Оба главна преговарача који долазе у Брисел наредних дана први су позитиван корак. Од кључне је важности да они дођу са мандатом да разговарају о даљем путу и пронађу одржива решења која су у интересу грађана”, стоји у писаном саопштењу Бореља. У дипломатским круговима у Бриселу кажу да се још преговора са Београдом и Приштином око доласка делегација у Брисел, али не искључују да би до састанка могло да дође вех крајем ове недеље.

Спекулише се да би до састанка у Бриселу могло да дође након посете председнице Европске комисије, Урсуле фон дер Лајен, која ће са лидерима у Београду и Приштини разговарати 29. септембра.

Истовремено, у Бриселу наглашавају да очекују безусловну деескалацију ситуације на терену односно хитно повлачење специјалних полицијских јединица и уклањање блокаде путева непрецизирајући да ли је ”повратак на претходно стање” предуслов за одржавање најављених разговора у Бриселу.
Ззосеп Борељ упозорава ” и косовске и српске лидере” да су ”у потпуности су одговорни за све ризике по безбедност и благостање локалних заједница и на Косову и у Србији.”

На питање Тањуга зашто ЕУ увек користи формулацију ”обе стране” када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ, Петер Стано, каже да свака тензија на КиМ настаје као ”акција или реакција на нешто”.

Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања решавју кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једни пут напред. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном суседству”, закључује Стано. Стано за Тањуг такође понавља да су сви договори постигнути током десет година дијалога у Бриселу ”валидни” и да их ”нико није укидао нити повлачио”.

Да ће и САД овога пута подржати овакав ”дипломатски приступ” ЕУ у решавању још једне кризе на КиМ, најавио је и специјални изасланик САД за Западни Балкна, Габријел Ескобар.

Ескобар каже да ће САД користити сваку прилику да ”помогну и подрже напоре ЕУ у постизању договора о нормализацији односа Београда и Приштине”, укључујући и сарадњу њега и Лајчка у разговорима са лидерима и странама у дијалогу. На питање Тањуга да конкретизује америчке кораке у решавању косовског питања, Ескобар каже да САД преко својих амбасада у Београду и Приштини ради на томе да се стране врате за сто у Бриселу, а постигнути договори спорведу.

"Ми охрабрујемо лидере да посвете своју енергију дијалогу, а не да га заобилазе, да примене све што су они или њихови претходници договорили у оквиру Бриселског процеса”", каже Ескобар.

Брисел дакле ове недеље спрема сто за разговор о ситуацији на КиМ, а оно што се чека јесте потврда о доласку учесника.

"Дијалог није пропао"

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је данас да је ЕУ јасна у својој поруци да је деескалација кључна реч за тренутну ситуацију између Београда и Приштине, али и у оцени да су за спуштање тензија првенствено одговорне две стране.

Стано је на редовној конференције ЕК за медије нагласио да ће први позитиван корак у решавању ситуације на КиМ бити долазак главних преговарача у Брисел. Они ће искористили платформу дијалога да размотре пут напред што значи деескалацију ситуације, јер оно што се тренутно дешава није добро ни за народ на Косову, у Србији, али и у региону”, каже Стано.

Стано наводи да се преговарачи очекују у Бриселу, а да ће додатни детаљи бити накнадно саопштени. Уместо да реагујете једнострано или се ангажујете у провокацијама, требало би да искористите платформу дијалога како бисте решили сва отворена питања. Дијалог није пропао јер верујемо да ће на крају бити могуће да се обе стране договоре, а ми смо ту да им помогнемо у томе”, казао је Стано.

Додао је да је ЕУ на свим нивоима од почетка ''снажно ангажована'' у дипломастким напорима за смиривање ситуације на КиМ и то како на терену са Београдом и Приштином, тако и са међународним партнерима.

Стано је потврдио да се шеф дипломатије ЕУ Ззосеп Борељ јуче поново телефоном чуо са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем.

(Тањуг Фото:Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

По који пут

27.09.2021 22:14

И Курта и Мурта у Бриселу.

ОДГОВОРИТЕ