"Зелени" затражили смјену канцелара због корупције

Коалициони партнер из аустријске администрације странка Зелених позвала је данас Народну странку канцелара Себастијана Курца да га замијени са неким "без мрља" након што је тужилаштво саопштило да је канцелар под истрагом о корупцији.

Регион 08.10.2021 | 19:08
"Зелени" затражили смјену канцелара због корупције

Тужилаштво је почетком седмице саопштило да су Куц и још девет особа под истрагом због сумње у кршење повјерења и подмићивања, што је довело до кризе у владајућој коалицији Народне странке и Зелених, која је преузела власт у јануару прошле године.

Курц и његови блиски сарадници оптужени су да су покушали да обезбиједе његово напредовање у хијерархији странке и власти уз помоћ намјештених избора и наклоњених медијских извјештаја, што је финансирано државним новцем.

Курц, који је на чело Народне странке и потом на функцију канцелара дошао 2017. године, негирао је кривицу и изнио јасан став да не намјерава да поднесе оставку.

"Јасно је да неко као што је он више не може да води администрацију. Народна странка има одговорност да предложи неког ко нема мрља да настави да води администрацију", рекла је лидер посланичке групе Зелених Зигрид Маурер.

Зелени су покренули разговоре о новонасталој ситуацији са осталим партијама, а аустријски предсједник Александер ван дер Белен одржава састанке са свим лидерима странака, преноси Хаyат.ба. Да живи код нас, Курц можда не би добио визу за САД.

(Агенције  Фото: АФП)

Коментари / 0

Оставите коментар