Криза у Аустрији: У уторак изгласавање неповјерења

Упркос чињеници да се аустријски канцелар Себастиан Курц у уторак суочава са изгласавањем неповјерења, његови коалицијски партнери, Зелени, и даље настоје осигурати подршку за прорачун.

Регион 09.10.2021 | 16:58
Криза у Аустрији: У уторак изгласавање неповјерења

Упркос кризи ради које би могла пасти влада, “ништа не стоји на путу за доношење прорачуна”, рекао је вицеканцелар и челник Зелене странке Wернер Коглер у суботу.

Важни пројекти попут ширења јавног превоза, финансирања додатних мјеста у вртићима, дигитализације школа и набавке вакцина против коронавируса озависе од прорачуна, рекао је Коглер. “Имамо одговорност па идемо то ријешити”, додао је.

У уторак ће се на посебној сједници парламента гласати о неповјерењу канцелару Курцу. Курцов кабинет истражује се због финансијских малверзација, али Курц одбацује оптужбе и одбија одступити.

Курц би у уторак могао бити избачен из канцеларије. Чак и Зелени, његови коалицијски партнери, сматрају да 35-годишњи канцелар не би требао остати на дужности и траже његову оставку.

Све очи сада су упрте у аустријске социјалдемократе. Вјерује се да разматрају преговоре о коалицији с још три странке, укључујући контроверзну десничарску Слободарску странку Аустрије (ФПОе).

Да би се то догодило, социјалдемократи требају поништити своју јавну обвезу по којој не раде с ФПОе-ом на савезној разини.

Чини се да је челница социјалдемократа Памела Ренди-Wагнер сигнализује ту опцију кад је за државну телевизију ОРФ рекла да “изванредне ситуације захтијевају изванредне мјере”.

Ренди-Wагнер описала је савез четири странке – социјалдемократа, Зелених, либералне странке НЕОС и Слободарске странке Аустрије као “мало вјероватан, али могућ”.

Челник ФПОе Херберт Кицкл, гласни противник вакцинисања против коронавируса, сигурно неће постати министар здравства, рекла је Ренди-Wагнер, додајући да ће бити спремна постати канцеларка уколико Курц буде смијењен.

Остале аустријске политичке странке такође воде преговоре о потенцијалним алтернативним коалицијама како би се избјегло одржавање пријевремених избора.

(Агенције  Фото:Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крко

09.10.2021 17:14

Ај у 100 КМ да ће овај клемпави опет бити главни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

09.10.2021 17:35

Надам се да ће изгласати неповјерење господину Курцу. Заслужено ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехе

10.10.2021 06:56

додик и морал

ОДГОВОРИТЕ