Ухапшен први осумњичени у Србији а због "Томе" реаговао и амерички ФБИ!

Таман кад је филм "Тома" дошао до неверовантог броја од 500.000 гледалаца, појавио се линк са пиратским снимком филма Драгана Бјелогрлића.

Забава 11.10.2021 | 20:43
Ухапшен први осумњичени у Србији а због "Томе" реаговао и амерички ФБИ!

Продукцијске куће Минакорд и Кобра филм, власници ауторских права филма "Тома" пријавили су Одељењу за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова неовлашћено дељење линка на интернету за гледање филма "Тома".

Како је наведено у саопштењу, Антипиратска агенција Србије (САПА) током викенда је уочила више стотина линкова и напоменула да по кривичном Закону Србије свако објављивање или дељење ауторског дела спада у кршење ауторских права, па ће против оних који неовлашћено деле филм "Тома" на интернету бити покренута кривична пријава Тужилаштву за Високотехнолошки криминал, уколико са својих налога не уклоне филм.

Један од осумњичених за неовлашћено дељење линка на којем се налази филм "Тома" по друштвеним мрежама ухапшен је и у недељу је саслушан у Тужилаштву за високо технолошки криминал, где је признао кривицу и детаљно изнео одбрану, потврдили су за Курир у том тужилаштву.

Сви они који су даље неовлашћено поделили овај линк са филмом "Тома", биће такође процесуирани, а тренутно се ради на њиховом проналажењу, поруцују из тужилаштва. Такође, се ради на откривању и процесуирању особе од које је овај линк потекао.

Осумњичени се терети за неовлашћено коришћење ауторских права и одређена му је мера забране употребе интернета, како би се спречиле даље злоупотребе. Кривична пријава је поднета полицији још у петак, преноси Тањуг.

film Toma

Међутим, класични пиратски двд рип који је процурео, постао је централна тема у Србији, а ова вест дошла је и до агената ФБИ, који су по хитном поступку забранили све пиратске снимке Бјелогрлћевог филма у Америци и најавили истрагу.

Разлог умешаности ФБИ је тај што се премијера, као и касније пројекције филма "Тома" на америчком тржишту очекују 7. новембра. Будући да је у питању злочин, на који су власти у САД посебно осетљиве, не чуди овако експресна рекција.

Дуго се није десило да неки домаћи филм нелегално процури на Интернет. ФБИ је чврсто решен да стане на пут пиратима, који су имали на уму да бесплатно деле садржај филма путем линка уочи премијере филма у САД. ФБИ би могао да подигне оптужницу против лица који би евентуално покушали да пласирају нелегални снимак популарног филма.

Велика америчка премијера филма “Тома” најављена је за 7.новембар у Чикагу.

У том граду је летос снимљено осам сцена филма о легендарном певачу народне музике Томи Здравковићу, а у њему се као статисти појављују и многи наши људи који живе и раде у Америци.

Гала премијера ће бити одржана у великој дворани Цоперницус Центра у Чикагу, која прима 2.000 људи.

Након Чикага, филм ће премијерно бити приказан и у другим америчким градовима.

(Курир.рс/ Информер Фото: Александар Кујучев)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

американац

11.10.2021 19:54

Па ми у Босни одгледамо филм прије него он буде и снимљен.Јест американцима стало до Томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

12.10.2021 04:28

Култура је отићи у кино у којем улазнице коштају 2-2,5€.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Маки

12.10.2021 08:10

Култура је за уредене земље а тога код нас нема а неце никада ни бити какви смо људи.Ја сам знаци некултуран ако сам одгледао филм сто је доступан преко интернета стављен од стране вас Културних из Босне или Србије.Политицари вам опљацкасе и дусу а ви се хватате некога ко није дао 2,5еура за кино.