Доктори му нашли комадић цемента у срцу и плућима!

Доктори су недавно пријавили случај 56-годишњег пацијента који је осетио бол у грудима те је имао отежано дисање а све због комадића цемента у срцу и у плућима…

Занимљивости 13.10.2021 | 15:35
Доктори му нашли комадић цемента у срцу и плућима!

Прецизније речено, како су лекари изјавили  пацијенту је оштри комадић цемента буквално пробио срце и плуц́а!

Па како се комадић цемента нашао и заглавио у срцу?!

Па, у овом конкретном случају то је била директна последица захвата који је пацијент прошао недељу дана раније. Лекари су 56-годишњег  пацијента лечили оно што је познато као “фрактура компресије пршљена“, болно стање у којем се део пршљена уруши у себе, најчешц́е као резултат остеопорозе.

Извршили су кифопластику, поступак у коме се у пршљен убризгава посебна врста цемента како би се вратила нормална висина и спречило даље урушавање. Само у овом случају цемент није остао у кости.

Кифопластика је релативно сигуран поступак, са само око 2 посто случајева који укључују компликације.

Међутим, један од познатих ризика је цурење цемента из кости и у крвне судове стварајуц́и емболију опасну по живот, што се управо догодило овом 56-годишњаку! Цемент му је ушао у вене, где се учврстио у танки шиљак дугачак 10 цм који је завршио у његовом срцу, пробијајуц́и му зид и пробијајуц́и десно плуц́но крило!

Након што је два дана осец́ао бол у грудима и отежано дисање, неименовани човек је отишао у хитну помоц́ где су рендгенски и ЦТ прегледи показали страно тело буквално у његовом срцу. Био је припремљен за хитну операцију како би уклонио комад цемента који му је пробио срце и плуц́а.

Докори су му успели да зашију прободено место то јест, рупу која је остала у срцу. Човек није доживео компликације од хируршке процедуре и потпуно се опоравио месец дана касније.

Колико год ова прича звучала бизарно, није јединствена. Слични случајеви су вец́ пријављивани, а све као последица кифопластике.

Статистика показује да цурење цемента у венозни систем пршљенова није неуобичајено, јавља се у око 26% случајева, али будуц́и да вец́ина пацијената нема симптоме клиничких последица, обично пролазе незапажено.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар