Обавезна ковид пропусница на свим радним мјестима

Зелена пропусница је од данас обавезна на свим радним мјестима у Италији, казна ако је запослени нема иде и до 1.500 евра, а страхује се да би то највише могло да има посљедица на раднике у транспорту и у лукама, гдје су стопе вакцинације против ковида релативно ниске.

Свијет 15.10.2021 | 09:20
Обавезна ковид пропусница на свим радним мјестима

Док је 46 милиона Италијана старијих од 12 година, што је више од 85 одсто, примило најмање једну вакцину, процјењује се да је око 2,5 милиона италијанских радника још невакцинисано, преноси Би-Би-Си.

Зелена пропусница до сада је била обавезна у затвореним јавним просторима, као и у школама и за путовања, а од данас то важи и за све запослене у приватном и јавном сектору, као и за оне који раде од куће.

У случају да неко од запослених не долази на посао, јер нема пропусницу, то ће се сматрати неоправданим одсуством, и тај запослени ће остати без плате, иако није предвиђена дисциплинска мера и особа не може бити отпуштена.

Предвиђене су и казне од 500 до 1.500 евра, уколико запослени дођу на посао без тог документа.

Очекује се велики притисак на апотеке и остала мјеста на којима је могуће тестирање за добијање зелене пропуснице, које су већ кренули са обезбјеђивањем потребних залиха тестова.

Да би добили зелену пропусницу Италијани морају да буду вакцинисани бар једном дозом вакцине или да су преболели ковид у посљедњих шест мјесеци, а још један од услова је и да су тестирани негативно на сваких 48 сати.

Одлука о обавезној зеленој пропусници је генерално гледано популарна, пошто двије трећине Италијана сматра да је она потребна, према овонедељном истраживању Ипсоса.

Међутим, она има и противнике, па су тако, након нереда у Риму и Милану прошле суботе, у којој су се сукобили противници увођења ковид пропусница са припадницима полиције и када је ухапшено 12 особа, а око 30 повријеђено, за данас најављене нове демонстрације.

У луци Трст на сјеверу Јадрана, гдје је само 40 одсто од 950 радника вакцинисано, пријети штрајк и прекид у снабдијевању, то су најавиле и камионџије, а постоје упозорења о сметњама и у јавном превозу у индустријском центру Милану.

Радници пристаништа у Трсту понудили су да откажу штрајк ако власти одложе обавезну примјену пропуснице до краја октобра, али је влада то одбила.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Злаја

15.10.2021 07:45

Не контам чему ово ако и вакцинисан може да буде преносник короне ,да оболи од ње и нажалост да умре ?! Пропусница за испрепадане ,уцјењене .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.10.2021 08:57

слабо контас изгледа

Name

доВла

15.10.2021 11:30

Слабо конташ. Имаш конталица на бувљаку по 3 КМ. Јбг велика је неписменост међу нОродом.

Name

дуки ис бацк

15.10.2021 10:09

Мусолини васкрсно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

15.10.2021 10:12

или је истразивање лазно као сто ипсос зна правити јос једна куца финансирана од глобалиста или су Италијани масовно имбецилни... јер боцкани се изврћу и након 2.дозе а шта очекују након 3.,4.,5.,

ОДГОВОРИТЕ