Менаџмент Болнице Требиње поново обмањује јавност

Менаџмент Болнице Требиње данас се поново огласио саопштењем у ком тврди да кисеоник који је узоркован у овој јавној здравственој установи “у потпуности одговара свим стандардима и захтјевима Европске фармакопеје медицинског кисеоника” те да је "његова чистоћа 99,89 посто”. Као и у случају УКЦ-а Бањалука, узорковање је извршила лабораторија коју је ангажовала Влада Српске, што значи да оно није законски валидно.

Република Српска 15.10.2021 | 20:01
Менаџмент Болнице Требиње поново обмањује јавност

Осим тога, в.д. директор Болнице Недељко Ламбета јуче је у медијима изнио неистине у вези са тендером за набавку спорног кисеоника. “Директ” открива додатне детаље из тендера који указују на то да је Болница Требиње свјесно набављала технички кисеоник.  

“Влада Републике Српске задужила је Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове, обезбиједи услугу лабораторије акредитоване за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у нашој установи. Пристигли резултати, од стране акредитоване лабораторије која је извршила узорковање и валидацију квалитете кисеоника, само је потврда наших тврдњи, како менаџмента, тако и љекара који исти медицински кисеоник годинама користе у свом послу, да радимо одговорно и према свим законским процедурама”, наведено је у саопштењу Болнице Требиње.

Међутим, директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак раније је за “Директ” рекао да је тијело чији је представник једино законски овлаштено да ради такве анализе и да онај ко то ради мимо њих, у овом случају Болница Требиње, подлијеже кривичној одговорности.

Стога се резултат узорковања Болнице Требиње законски не може сматрати валидним. Такође, чињеница је да је Влада Српске та која поставља руководиоце болница те је, у сваком случају, бесмислено да она буде иницијатор за ангажовање лабораторије која би требала да докаже да директори јавних здравствених установа умијешаних у аферу “Кисеоник” нису кршили закон.

Фирма вишка и (не)стручна лица

Менаџмент Болнице Требиње, у данашњем саопштењу, позвао је “све оне који шире неистине да се коначно почну понашати одговорно, те да овако осјетљиве теме, не користе зарад политичког имиџа и препознатљивости”.

Но, у јучерашњој изјави за РТРС, в.д. директора Недељко Ламбета ни сам није испоштовао ове захтјеве. Тако је рекао да је тендер за набавку кисеоника “урађен у складу с важећим Законом о јавним набавкама Српске” те да је за њега било заинтересовано седам фирми.

Међутим, према информацијама које је “Директ” добио од Транспаренси интернешнала БиХ, на овај тендер јавила су се само два понуђача, а Болница Требиње одбила је да Транспаренсију достави информацију која је била друга фирма изузев “Милојевић Гиље-Гаса” која је добила посао.

Осим тога, Транспаренсијев виши истраживач Дамјан Ожеговић за наш портал каже да код нас постоји свега шест добављача који се баве прометом кисеоника за јавне здравствене установе, а само један од њих, “Месер”, регистрован је код Агенције за лијекове БиХ.

О озбиљности тендера који је спровела Болница Требиње говори и чињеница да је за стручна питања приликом спровођења набавке кисеоника задужила човјека који нема везе са медицинским питањима, већ је у овој ЈЗУ запослен као техничко лице чији је посао, између осталог, развођење гасова.

Ожеговић за “Директ” каже да би комисија која се бавила набавком кисеоника требала да као стручно лице има најмање једну особу чија су специјалност робе, радови или услуге које се набављају.

“У овом случају, то би морао да буде један од медицинских техничара или љекара који се разумију у гасове”, истиче Ожеговић.

Подсјећамо, “Директ” је раније објавио текст у ком је доказао да је Болница Требиње свјесно набављала технички умјесто медицинског кисеоника.

Вршилац дужности директора Болнице Требиње Недељко Ламбета, кога је Влада РС двапут противзаконито поставила на ову функцију, недавно је одржао конференцију за медије на којој је, у ствари, сам доказао да је ова ЈЗУ набављала технички кисеоник и користила га у медицинске сврхе.

(Директ-портал) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

НОВЕМБАРСКО ЈУТРО

15.10.2021 18:24

ИМА ЛИ ИКО У БОЛНИЦАМА РЕОУБЛИКЕ СРОСКЕ ДА СМИЈЕ ДА ИЗНЕСЕ ПРАВУ ИСТИНУ О ЛИЈЕЦЕЊУ БОЛЕСНИКА КОЈИ СУ ЛИЈЕЦЕНИ КИСЕОНИЦКОМ ТЕРАПИЈУ.ПА ГДЈЕ ВАМ ЈЕ ХИПОКРАТОВА ЗАКЛЕТВА.БОГ ГЛЕДА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2021 18:52

Они су у свим болницама РС побили народ на респираторима са индустријским кисеоником и сад се праве наивни. Ријетки који су презивјели говоре све најгоре о стању у болницама. Ноцу им понсцају кисеоник и нико болеснике не обилази, а плуца им покида. Страсно!!! Ма робију сви, власт и директори свих болница. Нема изузетака, јер су сви давали индустријски кисик.

Name

Љекар

16.10.2021 01:10

Колеге из требињске болнице, схватате ли да ћете бити саучесници у овом злочину? Како сте пустили да вам један неписмени бимбаљ води болницу и да вам ставља камен око врата да заједно с њим потонете??? Под хитно се оградите од овог криминалца или дијелите његову судбину! Само тако можете спрати свој образ и сачувати углед струке којој припадате!

Name

Киклопи

16.10.2021 06:21

Бијели мантили, у току ове посасти су итекако погазили Х.заклетву, газеци народ безобзирно, без имало гризе савијести, униставајуци људе немилосрдно. Показали су се као задње кукавице, обицне слуге резима за сака долара, за фотељу,...вриједни су само презира, цаст понеком др. Сад се ваде сиреци супље прице, а све је отисло предалеко,да би могли затаскати и замаглити геноцид над сопственим народом, срам их било, укопници народа и нације.

Name

Митар

15.10.2021 18:26

Ко и по чијој директиви је неко узео себи за право да на тако суров начин и упорно убија те људе у Требињу има ли начина да се то заустави

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

15.10.2021 18:30

ИМА ЛИ ТУЖИЛАШТВА????? И ОНИ СУ УЦЈЕЊЕНИ!?!?!?!!!! НЕМА ПРАВНЕ ДРЖАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста Г

15.10.2021 18:35

Саучесници су сви они који би морали да зауставе ове злочинце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.10.2021 19:50

Сто пута је народ обманут и преварен за било ста а коња мозете намамити само два пута на празну зобницу

Name

Борац

15.10.2021 18:35

Исти набављац је и у Бн болници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимусс

15.10.2021 18:37

Мислим да за ово са кисеоником никад нико неце одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

15.10.2021 19:29

За ово морају одговарати! Сада је то у фази жетвених јараца, а кад дође фаза заштићених свједока онда ће се то просути тако да ће тужилаштва постати уска грла, пре свих БЛ, ДО, ТР итд. Значи, нико није луд за другог робијати!

Name

МрзитељПДА

15.10.2021 18:45

И они из ливнице су се огласили и рекли да је тај исти кисеоник и њима добар! Можда је овај те чистоће али какав је до сада био,то је питање?! Није ово више питање медицинско него зашто нико није директоре и Чађу ухапсио! Људи су набављали и прометовали супстанцом која није лијек а продавана је као лијек! Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

15.10.2021 19:01

Препорука за РТВ БН. Доведите некога из струке да добро појасни људима разлику у начину производње и дистрибуције медицинског и индустријског кисеоника као и да је за медицински битан не само % кисеоника него и чега у њему нем (уље, рђа и сл)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцанска болница

15.10.2021 19:03

Додјите мало до нас!!)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

15.10.2021 19:04

Ово је људи страсно,ста знају директори болница ста је медицински кисеоник.Они су сви медицински неписмени са дипломама механицара и купљеним дипломама приватни факултета. Љекари не смију да говоре, сагнуте главе цуте и трпе неписмене политицке директоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

15.10.2021 19:10

Па сви директори болница су добили упуства на одрзаном састанку са владајуцим да казу како је индустриски кисеоник постао медецински ста да казе паметан цовјек него све БУДАЛА ДО БУДАЛЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртл

15.10.2021 19:37

За све ово народ ће вас казнити и послати на дугогодишње робије. Убице свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нс

15.10.2021 19:38

Не убијајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нс

15.10.2021 19:58

Људи гледате ли како нас власт убија.Нису ни странци ни муслимани него Дјајиц и сателити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нс

15.10.2021 20:20

Да ли је ово могуће да нас убијају Додик Дјајиц Сераниц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

15.10.2021 20:29

Зашто ћути др Пртило који је у управном одбору Агенције за лијекове и све зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ САБАЦ

15.10.2021 20:37

АКО ЈЕ У ТРЕБИЊСКОЈ БОЛНИЦИ ИМДУСТРИЈСКИ КИСЕОНИК БИО ИСПРАВАН КАКО ОД 40 ПАЦИЈЕНАТА КОЈИ СУ БИЛИ НА РЕСПИРАТОРИМА САД НА ЗАЛОСТ СВИ ПОКОЈНИВИ ИМА ЛИ ТУ НЕКЕ ЛОГИКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

15.10.2021 22:24

Једно питање за све коментаореДа ли је ико упутио допис -тужбу суду БИХ и да ли он има ингеренцију на овом случају Јер колико видимо институције тј туилаштво РС не раагујеНити одбацује оптужбе нити прихвача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

15.10.2021 22:27

Дјубрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

15.10.2021 22:42

Е јест вам И директор херцеговци, зар нисте имали бољег??? Додусе и нас дјајиц је ту негдје са памети хаха!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

16.10.2021 06:13

Је л ово онај балван сто казе да није "компенентан"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћутиш дакле одобраваш

16.10.2021 08:32

Ето на овом примјеру се види какав је народ , запослени у болници ћуте и ћуте и тако годинама. А руководећа структура само лаже и обмањује. Па јел то нормално стање ?

ОДГОВОРИТЕ