Болдвин је циљао у камеру прије него је испалио метак

Редитељ филма "Руст" се огласио и објаснио шта је претходило трагедији која је запрепастила филмску индустрију и остатак света.

Магазин 25.10.2021 | 09:39
Болдвин је циљао у камеру прије него је испалио метак

Џоел Соуза, редитељ филма "Руст", открио је у разговору са детективом Џоелом Каном како је дошло до тога да Алек Болдвин на снимању упуца директорку фотографије Галину Хачинс.

Оно што је трагедији претходило, како пише Њујорк Тајмс јесте да је Болдвин вежбао сцену у којој пиштољ упери у камеру. Пиштољ је, упркос томе што је филмској екипи речено да је безбедан, изненада опалио и ранио Соузу, а убио Галину. "Звук је гласио као бич, а онда гласан пуцањ", рекао је Соуза полицији.

Тиме је одговорио на питање које сви постављају, а које гласи - зашто је пиштољ био усмерен ка директорки фотографије. Међутим, и даље остаје нејасно зашто је уопште пиштољ у себи садржао праву муницију. Соуза каже да је био уверен у безбедност оружја јер му је тако речено, али и зато што је сво оружје на сету било прегледано, чиме се бавила оружарка Хана Гутјерез-Рид. Поред ње, оружје је прегледао и асистент редитеља Дејв Холс, који би тек након прегледања предавао оружје глумцима у руке.

На дан трагедије, каже Соуза, снимана је сцена у цркви. Након припрема пред снимање сцене имали су паузу за ручак која је одржана на другој локацији. После тога, екипа се вратила на сет, али Соуза каже да није сигуран да ли је тада оружје поново проверено.

Болдвин је сецео на црквеној клупи и вежбао сцену унакрсног извлачења револвера који је потом по сценарију требало да упери у камеру. У том тренутку, Соуза је стајао поред Галине и проверавао кадар. У једном тренутку, како каже, видео је да се Галина хвата за груди и пада уназад. Тек када је пала видео је да она крвари из рамена.

Детектив Џел Кано је у извештају навео и да је, по успостављању контакта са Соузом, приметио да је он рањен у десно раме.

- Џоел је рекао да ни у каквим околностима нигде у близини снимања не би требало да буде праве муниције - каже детектив, а у извештају пише и да је Соуза имао низ проблема након што је шесторо чланова екипе дало отказ због кашњења са платама и лоших безбедоносних услова. Све је због тога каснило, али брзо су успели да нађу нову екипу.

Детектив је чуо и сведочење камермана Рида Расела који је у тренутку трагедије стајао близу Галине и Соузе. Расел је рекао да је након ручка изашао са сета на пет минута. Док се вратио, пиштољ је већ био у употреби. Ни он није могао да каже да ли је оружје након паузе поново проверавано јер је био одсутан тих пет минута. Хана Гутјерез-Рид је, како каже, припремила пиштољ који је онда са полице дохватио Дејвид Холс. Холс је пиштољ предао Болдвину, а у том тренутку је Хана жаргонски потврдила да је пиштољ безбедан узвиком "хладан пиштољ".

Расел сведочи да је Болдвин био веома пажљив са оружјем и навео је пример снимања једне пређашње сцене, када је пре пуцања желео да се увери да у близини нема деце.

Инцидент, каже Расел, није снимљен јер се екипа тек припремала за сцену када је пиштољ опалио.

(Блиц  Фото: Профимедиа)

 

Коментари / 0

Оставите коментар