Осуђен на 30 година јер је живу запалио супругу

Бранислав Станивуковић (43) из Српца осуђен је у бањалучком Окружном суду на 30 година затвора јер је лани у Александровцу бензином полио и запалио супругу Милицу Марковић (33) која је од посљедица тешких опекотина преминула.

Република Српска 25.10.2021 | 15:52
Осуђен на 30 година јер је живу запалио супругу

Ово је једна од највиших казни коју је изрекао овај суд за злочин који се десио 20. јула прошле године пред очима њене малољетне кћерке.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић који је истакао да није била ниједна олакшавајућа околност ма страни оптуженог.

"Оптужени је супругу малтретирао од 2010. до 2020. године. Дјело је почињено на наричито свиреп начин и то пред кћерком жртве. Оптужени је осуђиван, а жртву је континуирано малтретирао", рекао је Улетиловић.

Како је навео утврђено је да је оптужени дјело починио у стању урачуњивости па суд није имао услове да изрекне мању казну. Судија је казао да се вијеће одлучило за најстрожију и максималну казну.

Према оптужници Станивуковић је деценију злостављао, тукао и психички малтретирао своју ванбрачну супругу бранећи јој да га напусти, те да било коме прича о томе.

Она је због тога покушала да оде од њега а први пут је побегла од 2012. године, те је он био запалио кућу њеног очуха и мајке у мјесту Мрчевци код Лакташа.

Према оптужници из страха за живот своје малољетне кћерке која је остала да живи и ради у Лакташима, жртва се вратила у ванбрачну заједницу с Станивуковићем.

На дан злочина Станивуковић је пресрео ванбрачну супругу на локалном путу код Александровца, полио је бензином и запалио и то док је са њом била малољетна кћерка Слађана М.

Несрећна жена је са тешким опекотинама пребачена у УКЦ Републике Српске, али је нажалост преминула 3. августа.

Тај дан жртва је отишла у Мрчевце јер јој је Станивуковић рекао да ће запалити кућу њене мајке и њене ствари, а на шта се несрећна жена била пожалила и кћерки.

У свом потресном свједочењу раније током суђења, њена кћерка Слађана је испричала потресне сцене које је доживјела када јој је насилник запалио живу мајку, а жртва је вриштећи молила кћерку да је угаси.

Слађана је тада испричала да је Станивуковић, док су били у Мрчевцима, разговарао са полицијом, а затим су отишли на супротне стране, а она је са мајком кренула пјешице према Александровцу.

Слађана се присјетила да се Станивуковић брзо вратио за њима и аутом ишао полако поред њих те њеној мајци говорио да је воли.

На мјесту гдје се десила трагедија их је престигао и изашао из аута носећи флашу.

"Рекао је 'Сад је доста, ти ћеш мене оставити', те је флашом полијевао маму, а она је бјежала од њега. Трчала сам за њима и у једном моменту видјела сам кад је пружио руку и велики пламен од паса нагоре" казала је Слађана.

Како је рекла, мајка је имала јаке опекотине горњег дијела тијела те да јој само ноге нису изгорјеле, а на глави је остао само дио косе.

Покушала ју је угасити јакном, а мајка јој је имала јаке опекотине горњег дијела тијела те да јој само ноге нису изгорјеле, а на глави је остао само дио косе.

Помогла јој је жена која је наишла и позвала је полицију и хитну помоћ који су брзо дошли.

Тада је испричала и да је Станивуковић њену мајку психички и физички злостављао 11 година и за три године колико је живјела са њима, више памти ружне, него лијепе дане.

Њена мајка га је како каже покушала оставити, али није смјела.

"Када је 2012. године отишла у Аустрију назвао је да се врати или ће убити мене и запалити њену породичну кућу па се она вратила. Кућу је запалио", рекла је Слађана.

Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛ

25.10.2021 14:19

Стета што нема смртне казне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

25.10.2021 15:32

Ниска казна, а јос га треба хранити. Исто сто је он уцинио зени треба и њему.

Name

Ноле

25.10.2021 14:21

Најјаце су ми ове судије,које само јос сто се нису извињавале овом монструму сто су га осудили на 30 год.Умјесто да га осудите на дозивотни затвор,без икаквог права на помиловање,ви се јос сатрасте правдајуци засто није добио мању казну.Срам вас било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.10.2021 15:11

Ја мислим да доживотни затвор код нас не постоји, мада високе казне од 35-40 година су углавном доживотни затвори. Што се мене тиче овај злочин је за вјешала, али нема ни те казне.

Name

Циа снајка

25.10.2021 15:16

Страшно.

Name

Папраца

25.10.2021 14:37

Ја мраке, дозивотна му је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под мац Бато

25.10.2021 15:41

Немам права да судим никоме. Сигуран сам да се у затвору неце добро провести. Затвореници не воле такве ликове.Само завести Дусанов законик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монструозно

25.10.2021 21:15

Ово је доказ колико су жене незаштићене. Да су институције радиле свој посао како треба ова жена би сада била жива. 10 год.злостављања и убиство и 30 год.затвора? Треба га патити до смрти. Том дјетету су остале трауме за цјели живот. Е државо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

26.10.2021 06:14

Под хитно увести строзије законе. Ми смо вандали, нама требају драконске казне.

ОДГОВОРИТЕ