Пензионери БиХ примају најниже пензије у региону

Најниже пензије у региону су у Босни и Херцеговини. На крају радног вијека пензионере у БиХ сљедује цркавица од које једва могу преживјети. Без помоћи родбине из дијаспоре, кажу, тешко би успјели.

Република Српска 25.10.2021 | 20:07
Пензионери БиХ примају најниже пензије у региону

“Ја сам задовољан, само да буде мир”, каже пензионер из Бијељине.

Управо је ово реченица која се мота у главама многих грађана БиХ. Мота се захваљујући властима који умјесто да воде рачуна о животном стандарду својих грађана, изнова пале варнице и заоштравају раторику. Сама помисао на рат уноси зебњу, од које човјек заборави како живи., а живи тешко.

“Ко нас пита, добијеш 200 марака и развуци докле има. Ако нема иностране пензије не може се развући то”, каже једна пензионерка.

И док је политичка ситуација дошла до усијања, док су нам наметнуте теме од који се не хране гладна уста, БиХ наставља да заузима неславне позиције. Тако је и по висини просјечне пензије на зечељу у региону.

У Хрватској је просјечна пензија 373 евра. Након Хрватске, слиједи Црна Гора у којој пензионери мјесечно у просјеку примају око 293 евра.  У Сјеверној Македонији просјечна пензија је 255 евра. У Србији 250 евра.
На зачељу је Босна и Херцеговина у којој пензионери у просјеку мјесечно примају око 215 евра.

И сваку ту марку ваља добро испланирати, али ни сто планова није довољно за пристојан живот.

“Ћути И трпи и опет народ је добар, не буни се, трпи јадан, али опет 90 посто народа ми стари имамо некога тамо, па кад ти пошаље рецимо 50 долара, марака добро ти дође”, каже пензионер.

И опет ништа нама без дијаспоре. А од дијаспоре корист има и држава.

“Одувијек су и у бившој Југославији то била значајна средства у буџету државе, дознаке из иностранства, тако да је то и дан данас. Међутим, жалосно је да нам млади одлазе, јер са одласком младих наш пензиони
систем овакав какав је и сада тешко одржив, у будућности ће бити заиста потпуно неодржив и неку реформу ће морати да доживи”, каже економиста Мирјана Орашанин.

Тренутни систем међугенерацијске солидарности постаје неодржив, каже Орашанин, јер да би један такав систем био ефикасан потребно је да имамо три запослена радника на једног пензионера.

“А код нас у РС како чујемо то је 1 на 1, дакле један запослени радник који уплаћује доприносе на једног пензионера или негдје кажу 1,8 дакле мање од 2. А пензионера имамо око 250 хиљада. Значи најмање 750 хиљада запослених људи бисмо требали имати у РС да би наш пензиони систем био ефикасан”, каже Орашанин.

Док се власт хвали да се повећава број запослених, стварност демантује искривљену статистику чији циљ је само замазивање очију народу.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Марко митрић

25.10.2021 19:06

Пуно им је и то нек се жале другу Титу за кога су радили Па зато се зове цркавица јер од те пензије треба да цркну

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

25.10.2021 19:32

Змас ли ти од када нема друга Тита? Просло је 30 година, на залост те генерације које су радиле за Тита су готово сасвим нестале. Данасњи пензионери су углавном зарадјивали пензију код "приватника", зато тако "добро" зиве... наси "привредници" не могу платити постене плате и утолити своју незаситу глад, па су примања мизерна а пензије јос мизерније. Да је нама сада вријеме друга Тита, тај стандард зивота је био много бољи него данас.

Name

Папилон

25.10.2021 20:07

42 гидине од а Смрти Тита, ето бас је он крив

Name

Министар

25.10.2021 20:47

Све сто имамо данас јесте последица онога сто смо радили задњих 100 година. Ниста не настаје и ниста не нестаје преко ноци. Тито јесте наса греска. Ко зели да види видјеце. Нема комунистицке земље са добрим стандардом.

Name

@Министар

26.10.2021 13:07

Јел' ти то озбиљно тврдис да смо у СФРЈ имали лосији стандард него данас? Мало проуци историју, а могао би се и осврнути на садасњост. У Југи прије социјализма 90% становниства су били сељаци који су се гусили у дуговима; путева и пруга нигдје није било, а сколе и болнице биле су мисаоне именице за 90% људи. Све сто имамо а сто заиста слузи градјанима направљено је за вријеме Тита: толико инфраструктуре, свако село је имало амбуланту и сколу, десетине универзитета, о индустрији да и не говорим... ако је то греска, онда ок. Имас право да мислис да градјани ове земље данас зиве боље, иако те то цини неописивом будалом. П.С. Југославија није била комунистицки уредјена, вец је то била на принципима самоуправног социјализма, сто су двије веома разлиците ствари.

Name

милош

25.10.2021 19:21

Пуно и је и то Има их толико да се опредјела за једну странку та би имала двотрчинску вечину у парламенту небитно ФБИХ ИЛИ РС ал они за поглавицама И кад дођу избори за кило брашна и кесицу герме продају образ и онда опет кукајуСмањити пензије 50% под хитно,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

25.10.2021 19:34

Мислим да би ови што негативно и непристојно коментаришу пензионере требали имати бар мало културе и поштовања према овим људима. Имате ли у породици пензионера??!! Стварно, ништа није чудно шта бам се све дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

25.10.2021 19:41

То говори само једно. Најглупљи пензионери у региону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

26.10.2021 05:54

Бане и ја могу да казем нај глупља омладина у европи и региону неце да уци неце да раде тросе дрогу краду отимају и.гледа.да му дједа плати диплому да му исти уплати возацки...Ми смо имали и имамо морал а ви не знате ста јфе то.

Name

Зворник

25.10.2021 19:42

Све описано у пјесми Владислава Петковића Диса " Наши дани". Још 1910 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

26.10.2021 02:04

Зато су нам лијекови најскупљи у региону 250 хиљада пензионера бирају себи представнике зато нека мало размисле кад гласају коме дају глас.Дакле највеци крвци су сами дозволили да им радован бира представнике ниста боље нису ни заслузили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацим

26.10.2021 04:39

Казе господја да би био пензиони систем одрзив морали би смо имати нај мање 750.000 запослених . Па ускоро Република Српска неце имати толико становника .

ОДГОВОРИТЕ